ИРА правила: Ваша варалица за 2021. и 2022.“,

Док традиционална ИРА дели многе карактеристике са својим новијим братом, Ротх ИРА - обе нуде пореске олакшице за штедњу за пензију и рано повлачење под одређеним околностима - свака је регулисана посебним скупом правила.

Кратки резиме правила ИРА

 • Максимално годишње ограничење доприноса је 6.000 УСД у 2021. и 2022. (7.000 УСД ако имате 50 или више година).

 • Доприноси се могу опорезовати у години када су уплаћени.

 • Инвестиције у оквиру рачуна расту са одложеним порезом.

 • Исплате у пензији опорезују се као обичан приход.

 • Пореска управа захтева од појединаца да почну да скидају новац са рачуна са 72 године. (Људи који су напунили 70½ у 2019. или раније морали су тада да започну дистрибуцију.)

 • Неквалификована повлачења пре 59½ година могу да изазову казну од 10% превременог повлачења и порез на приход.

Порези и рано повлачење функционишу другачије за Ротха. Погледајте наше објашњење о Ротх ИРА правилима за детаље.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0%

Накнада за управљање

Накнаде

$0

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

бесплатно

саветовање о каријери плус попусти на кредит са квалификованим депозитом

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

Традиционална правила ИРА доприноса

Остваривање прихода је услов за допринос традиционалној ИРА-и, а ваши годишњи доприноси ИРА-и не могу премашити оно што сте зарадили те године. Иначе, годишњи лимит доприноса је 6.000 УСД у 2021. и 2022. (7.000 УСД ако имате 50 или више година).

Ево неких других традиционалних ИРА правила у вези са доприносима:

Можете допринети традиционалној ИРА и Ротх ИРА у истој години. Ако се квалификујете за обе врсте, уверите се да ваш комбиновани износ доприноса не прелази годишњи лимит.

Такође можете допринети традиционалној ИРА-и и 401(к) исте године. Примењују се ограничења доприноса за сваки тип налога.

Ако се не квалификујете да дате допринос који се може одбити, још увек можете да уложите новац у традиционалну ИРА. Са Ротх ИРА-ом, ако зарадите превише новца, опција доприноса на рачуну је искључена. Традиционална ИРА држи прозор отворен и дозвољава доприносе — али не и одбитак. (Као утешну награду за ускраћену пореску олакшицу, пореска управа одлаже порезе на раст инвестиција док не повучете те зараде у пензији. У међувремену, доприноси које уложите након опорезивања излазе у пензију без пореза.) Имајте на уму да се ограничења прихода примењују на традиционалне ИРА само ако ви или ваш супружник имате план за пензионисање на послу. Ако ни ви ни ваш супружник немате пензиони план на послу, ваши доприноси (до годишњег максимума) се у потпуности одбијају.

Не постоји минимални потребан износ за отварање ИРА-е, нити правила о томе колико новца морате уплатити. Имајте на уму да брокери постављају сопствене минимуме рачуна, али је захтев често нижи за ИРА у односу на обичан опорезив рачун. Код неких брокера је чак 0 долара.

» Упоредите опције: Погледајте нашу потпуну анализу најбољих ИРА налога.

Традиционална ИРА правила за одбитак

Пошто су правила о доприносима уклоњена, време је да сазнате колики део тог доприноса (ако га има) смете да одбијете од својих пореза.

Одговор на питање о одбитку заснива се на вашем приходу и да ли сте ви или ваш супружник покривени пензионим планом који спонзорише послодавац, као што је 401 (к). Ако нико од вас нема приступ плану штедње на радном месту, можете одбити све своје доприносе до границе. Погледајте доњу табелу за ограничења прихода када приступ плану штедње на радном месту улази у слику.

Традиционална ограничења прихода ИРА за 2021. и 2022. годину

Ова ограничења прихода важе само ако ви (или ваш супружник) имате пензиони план на послу.

Статус архивирања

2021 МАГИ

2022 МАГИ

Извођење закључка

Самац или глава домаћинства (и покривени пензионим планом на послу)

66.000 долара или мање

68.000 долара или мање

Потпуни одбитак

Више од 66.000 долара, али мање од 76.000 долара

Више од 68.000 долара, али мање од 78.000 долара

Делимични одбитак

76.000 долара или више

78.000 долара или више

Без одбитка

У браку подносе заједнички документ (и покривени пензионим планом на послу)

105.000 долара или мање

109.000 долара или мање

Потпуни одбитак

Више од 104.000 долара, али мање од 124.000 долара

Више од 105.000 долара, али мање од 125.000 долара

Делимични одбитак

125.000 долара или више

129.000 долара или више

Без одбитка

Заједнички подношење пријаве у браку (супружник покривен пензионим планом на послу)

198.000 долара или мање

204.000 долара или мање

Потпуни одбитак

Више од 198.000 долара, али мање од 208.000 долара

Више од 204.000 УСД, али мање од 214.000 УСД

Делимични одбитак

208.000 долара или више

214.000 долара или више

Без одбитка

Одвојено пријављивање у браку (ви или супружник покривени пензионим планом на послу)

Мање од 10.000 долара

Мање од 10.000 долара

Делимични одбитак

10.000 долара или више

10.000 долара или више

Без одбитка

Унапријед пореска олакшица је једна од главних ствари која разликује традиционална правила ИРА од правила Ротх ИРА, у којима се не дозвољава одбитак пореза за доприносе.

То је такође једна од ствари која традиционалну ИРА чини посебно корисном за људе са високим зарадама. Смањује опорезиву плату за годину, без обзира да ли штедиша наводи одбитке у својој пореској пријави.

Постоје две кључне ствари које треба знати о пореском третману традиционалних долара ИРА поред потенцијалног пореског одбитка доприноса:

 1. Инвестиције у традиционалну ИРА расту са одложеним порезом. Све док новац остаје у ИРА-и,  сва добит — чак и она остварена продајом цењених инвестиција — остаје ван пореског радара Ујка Сема.

 2. Али ти порези се плаћају када се новац повуче из традиционалне ИРА. Имаш унапред пореску олакшицу. Пореска управа није опорезовала раст инвестиција. Нисте мислили да ћете се заувек извући из плаћања пореза, зар не?

„Традиционална ИРА има смисла за људе који мисле да ће бити у нижем пореском разреду у пензији.”

Повлачења (или дистрибуције) из традиционалне ИРА опорезују се као приход. Колико зависи од ваше тренутне пореске стопе. Због тога традиционална ИРА има смисла за људе који мисле да ће бити у нижем пореском разреду у пензији: они добијају одбитак током година веће зараде када вреди више.

Пошто се Ротх дистрибуције не опорезују, боље је ако сте у вишем пореском разреду у пензији.

Традиционална ИРА правила за повлачење

Старост 59½ се можда не сматра прекретницом рођендана, али у круговима пореске управе је значајна по томе што је то старост у којој појединцима је дозвољено да почну да повлаче средства из својих ИРА. Додиривање рачуна пре тог узраста може изазвати казну од 10% превременог повлачења и додатне порезе на приход.

72 године је још једна година коју треба обележити у календару. Ово је када инвеститори који су штедели у традиционалној ИРА морају да почну да узимају потребне минималне дистрибуције, или РМД. (Напомена: До краја 2019. године, 70½ је било доба када су минималне дистрибуције биле потребне за почетак.)

Ако не узмете РМД, припремите се да пореска управа кажњава 50% акцизе на потребан износ који није повучен.

„Потребан вам је новац пре 59½ године? Постоје изузеци од правила који захтевају од власника рачуна да чекају. ”

Треба ми новац пре? Постоје изузеци од традиционалних ИРА правила која захтевају од власника рачуна да чекају до 59½ година за исплате. И даље ћете плаћати порез на приход на дистрибуцију, али ћете можда моћи да избегнете скупу казну од 10% за рано традиционално повлачење ИРА у овим случајевима:

 • Имате квалификоване трошкове високог образовања за себе, свог супружника, своју децу или унуке или свог супружника

 • Користите дистрибуцију до 10.000 долара за куповину, изградњу или обнову прве куће

 • Имате ненадокнађене медицинске трошкове који премашују 7.5% вашег прилагођеног бруто прихода

 • Ви сте у војсци и позвани сте у активну службу дуже од 179 дана

 • Постали сте потпуно и трајно инвалиди

 • Ви сте корисник преминулог власника ИРА-е

 • У години када постанете родитељ - рођењем или усвајањем - можете повући до 5.000 долара из своје ИРА (захваљујући новом Закону о безбедности, који је ступио на снагу 2020.)

(За више детаља о изузецима од правила старости 59½ година, погледајте традиционална ИРА правила повлачења.)

У поређењу са традиционалним ИРА правилима, Ротх ИРА правила повлачења су сасвим другачија: повлачење доприноса без казни и пореза је дозвољено у било ком тренутку, што је оно што Ротх чини бољом опцијом ако апсолутно морате да искористите своју пензиону штедњу раније. Међутим, када је у питању истицање зараде, Ротх правила повлачења су сложенија.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here