Пад стопа километраже ИРС-а за 2021.: Пословне, селидбене, добротворне, медицинске километраже“,

У 2021., стандардна стопа километраже ИРС-а је 56 центи по миљи за пређене пословне километре, 14 центи по миљи за пређене миље у добротворне сврхе и 16 центи по миљи за селидбе или медицинске сврхе. У 2020., стандардна стопа километраже ИРС била је виша (57.5 центи, 14 центи и 17 центи по миљи).

Морате испунити одређене услове и навести своје порезе да бисте одбили километражу. Ако се квалификујете да одбијете километражу, стопа километраже ИРС је начин да израчунате колико да смањите опорезиви приход.

Која је стопа километраже ИРС-а за 2021?

Пореска година 2020

Пореска година 2021

Стопа пословне километраже

57.5 центи / миљу

56 центи / миљу

Стопа медицинске и покретне километраже

17 центи / миљу

16 центи / миљу

Добротворна стопа километраже

14 центи / миљу

14 центи / миљу

Ваш порески одбитак зависи од тога како користите своје возило. Ако сте самозапослени или радите као уговарач, можда ћете моћи да одбијете трошкове коришћења вашег аутомобила у пословне сврхе. Путовање на посао се углавном не може одбити од километраже.

Како израчунати одбитак километраже

Постоје две опције за израчунавање одбитка за пословну употребу вашег возила.

1. Стандардни одбитак километраже

Ово је најједноставнији начин за израчунавање трошкова вожње: једноставно помножите број пословних миља са стопом километраже ИРС-а. Међутим, мораћете да водите евиденцију о вашој пословној километражи.

Правила за одбитке пословне километраже могу бити сложена, посебно ако користите пуно возила за посао, управо сте набавили ново возило или сте га изнајмили. Веб локација пореске управе има више детаља.

2. Стварни трошкови

Ако не желите да пратите своју километражу, можете пратити и одбити стварне трошкове које имате док користите своје возило у пословне сврхе. Ови трошкови могу укључивати:

 • Амортизација

 • Лиценце

 • Плаћања закупа

 • Котизације

 • Гас и нафта

 • Осигурање

 • Поправке

 • Гараге рент

 • Гуме

 • Путарине

 • Накнаде за паркирање

» ВИШЕ: Погледајте које друге пореске олакшице можете да користите ако сте самозапослени

Погледајте шта још можете да урадите за свој посао

 • Сазнајте више о опцијама за ублажавање корона вируса за мала предузећа и самозапослене.

 • Упоредите опције зајма на мрежи за финансирање и евентуални развој вашег малог предузећа.

Одбитак за километражу ИРС за волонтерске и добротворне активности

Ако сте користили аутомобил да помогнете добротворној организацији или да одете негде да волонтирате, километража се може одбити. Можете одбити и таксе за паркирање и путарине.

Ако не желите да одбијете своју километражу, можете одбити своје ненадокнађене трошкове из џепа, као што су гас и нафта. Међутим, трошкови се морају директно односити на коришћење вашег аутомобила у пружању услуга добротворној организацији. Такође, не можете одбити трошкове поправке и одржавања, амортизацију, накнаде за регистрацију, гуме или осигурање.

» ВИШЕ: Погледајте шта се још рачуна као одбитак у добротворне сврхе

Одбитак километраже ИРС за селидбу

Само активни припадници војске могу одбити километражу у вези са кретањем. Овај потез мора бити повезан са трајном променом станице.

Одбитак километраже ИРС за медицинске ситуације

Ако сте аутомобил користили из медицинских разлога, можда ћете моћи да одбијете километражу. „Медицински разлози“ обухватају:

 • Вожња до лекара, болнице или друге медицинске установе.

 • Вожња детета или друге особе којој је потребна медицинска нега да би добила медицинску негу.

 • Вожња до ментално оболеле особе ако се посете препоручују као део лечења.

Можете одбити и таксе за паркирање и путарине.

Ако не желите да одбијете своју километражу, можете одбити своје ненадокнађене трошкове из џепа, као што су гас и нафта. Међутим, трошкови се морају директно односити на употребу вашег аутомобила у медицинске сврхе. Такође, не можете одбити трошкове поправке и одржавања, амортизацију или осигурање.

Километража није једини трошак превоза који бисте могли да одбијете као медицински трошак. Публикација ИРС 502 садржи детаље. Ево великог упозорења: У принципу, можете одбити квалификоване, ненадокнађене медицинске трошкове који су више од 7.5% вашег прилагођеног бруто прихода.

» ВИШЕ: Погледајте шта још можете да одбијете као медицински трошак

Како затражити пореске олакшице користећи стопе километраже ИРС-а

Ако одузимате километражу за селидбу, медицинске или добротворне сврхе, мораћете да наведете ставке у својој пореској пријави да бисте затражили порески одбитак за пређену километражу. Стављање по ставкама значи да ћете морати да одвојите додатно време када припремате своје пријаве да попуните велику енцхиладу пореских образаца: образац 1040 и Прилог А, као и пратеће распореде који се уносе у те обрасце.

Ако сте самозапослени, захтеваћете одбитак километраже као пословни трошак на Прилогу Ц.

Ако своје порезе пријавите на мрежи, софтвер ће питати о вашој километражи током процеса интервјуа и израчунати одбитак.

Праћење ваше километраже

Ово је важно јер ако сте под ревизијом, можда ћете морати да поткрепите свој одбитак тако што ћете показати дневник пређених миља.

Постоји много начина да пратите своју километражу. Нешто тако једноставно као што је држање оловке и папира у претинцу за рукавице може бити довољно, али брзи одлазак до Гоогле-а или продавнице апликација на вашем телефону откриће низ алата који могу поједноставити ствари.

У наставку погледајте наше најбоље изборе за онлајн финансијске планере или погледајте наш комплетан преглед најбољих онлајн финансијских саветника.

УСЛУГЕ ЛИЧНИХ САВЕТНИКА ВАНГУАРД

5.0

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.

Накнаде и минимуми:

 • 0.30% годишње.

 • Минимум рачуна од 50.000 долара.

Промоција: нема.

Сазнајте више

ФАЦЕТ ВЕАЛТХ

5.0

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.

Накнаде и минимуми:

 • 1.200 до 6.000 долара годишње.

 • Минимум рачуна од 0 УСД.

Промоција: бесплатна финансијска евалуација са ЦФП-ом.

Сазнајте више

ЛИЧНИ КАПИТАЛ

4.5

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.

Накнаде и минимуми:

 • 0.89% годишње.

 • Минимум рачуна од 100.000 долара.

Промоција: нема.

Сазнајте више

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here