Да ли се камата на пословну кредитну картицу одбија?

Носили сте стање на својој пословној кредитној картици и скупљали сте камате. Сада је време за порез. Можете ли да отпишете те трошкове камата као пословни трошак?

Одговор: Да — али само ако је камата обрачуната на куповине које су биле пословни расходи.

Услови за одбијање камате на кредитну картицу

Генерално, можете одбити камату на кредитну картицу ако:

  • Камате су долазиле од пословних трошкова. Пореска управа дефинише пословне трошкове као оне који су „обични и неопходни“ за пословање предузећа. То може укључивати трошкове производа које продајете, трошкове складиштења и друге трошкове, на пример.

  • Ви сте одговорни за дуг. Не можете одбити камату на кредитну картицу насталу од пословних трошкова ако је куповина извршена на нечијој кредитној картици, на пример.

Некада је камата на кредитну картицу на личне трошкове била одбитна. Али Закон о пореској реформи из 1986. то је променио; више не можете одбијати камату обрачунату на личне трошкове. Ако сте на картици обавили и личне и пословне куповине, можете одбити само камату од пословних трошкова, према пореској управи.

Многе пословне кредитне картице нуде детаљне изјаве и извештаје о рачуну на крају године, што може олакшати откривање колико вам је наплаћено камата.

Штреберски савет: Не морате нужно да имате пословну кредитну картицу да бисте одбили квалификоване камате. Ако личну картицу користите искључиво за пословне трошкове, на пример, генерално и даље можете да одбијете камате.

Када одбити камату на кредитну картицу

Кредитне картице вам омогућавају да носите дугове месецима, што поставља важно рачуноводствено питање: можете ли да одбијете камату коју још нисте платили? Одговор зависи од тога коју од две главне рачуноводствене методе користите:

  • Рачуноводство готовине. Овом методом генерално можете одбити само камату коју сте платили у пореској години. На пример, ако вам је камата наплаћена у децембру, али сте је платили у јануару, чекали бисте до следеће године да је одбијете.

  • Обрачунско рачуноводство. Овим методом генерално можете да одбијете камату у пореској години за коју постајете обавезни, под претпоставком да су испуњени одређени услови. На пример, могли бисте да одбијете квалификоване камате које су вам наплаћене у децембру, чак и ако сте их платили у јануару.

Упоредите картице

Америцан Екпресс Блуе Бусинесс Цасх™ картица

Цапитал Оне Спарк Цасх Плус

Инк Бусинесс Цасх® кредитна картица

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање узима у обзир врсту картице која се прегледа (као што је повраћај готовине, путовања или трансфер стања) и тарифе картице, накнаде, награде и друге карактеристике. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање узима у обзир врсту картице која се прегледа (као што је повраћај готовине, путовања или трансфер стања) и тарифе картице, накнаде, награде и друге карактеристике. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање узима у обзир врсту картице која се прегледа (као што је повраћај готовине, путовања или трансфер стања) и тарифе картице, накнаде, награде и друге карактеристике.
Пријавите се Пријавите се Пријавите се

Годишња накнада

Н/А

Годишња накнада

Н/А

Годишња накнада

Н/А

Регулар АПР

13.24%-19.24% Варијабилна АПР

Тарифе и накнаде

Регулар АПР

Н/А

Регулар АПР

13.24%-19.24% Варијабилна АПР

Интро АПР

0% уводног АПР-а на куповину за 12 месеци од датума отварања рачуна

Интро АПР

Н/А

Интро АПР

0% уводне годишње продаје на куповине током 12 месеци

Препоручена кредитна оцена
690850добро - одлично

Препоручена кредитна оцена
690850добро - одлично

Препоручена кредитна оцена
690850добро - одлично

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here