Да ли је добро време за куповину куће?

Ако се питате да ли је добро време за куповину куће, питајте уместо тога: Да ли је добар тренутак у мом животу да купим кућу?

Тренутни економски показатељи и стање вашег локалног стамбеног тржишта дају важан контекст за вашу одлуку. Али да ли је ово добро време за куповину куће зависи и од ваше финансијске ситуације, животних циљева и спремности да постанете власник куће.

Ево шта треба узети у обзир.

Тренутне тржишне предности за купце кућа

Ниске хипотекарне стопе

Хипотекарне стопе су ових дана на историјски најнижим нивоима, што куповину куће чини приступачнијом него када су стопе веће. Просечна стопа за 30-годишњу хипотеку са фиксном каматном стопом била је 2.9% у августу, према стопама које је Зиллов доставио НердВаллет-у.

» ВИШЕ: Прогноза хипотекарних стопа НердВаллет-а

Опуштање захтева зајмодавца

Након периода када су зајмодавци пооштравали своје критеријуме за кредите, доступност кредита је у порасту, према Удружењу хипотекарних банкара. Већа доступност кредита значи да је лакше квалификовати се за зајам.

Тренутни недостаци тржишта за купце кућа

Ево изазова са којима ћете се суочити на данашњем тржишту.

Конкуренција међу купцима

Потражња за кућама је велика, али залихе су ниске, што ово чини тржиштем продаваца широм земље. Тржиште продавца се дешава када има више потенцијалних купаца него кућа за продају.

Оштра конкуренција за домове значи мање избора, више цене и бржу продају. Осамдесет седам одсто постојећих кућа продатих у августу 2021. било је на тржишту мање од месец дана, према Националној асоцијацији продаваца некретнина. Уобичајено време на тржишту било је само 17 дана, непромењено у односу на претходни месец и мање у односу на 22 дана у августу 2020, саопштило је удружење.

» ВИШЕ: Како је хипотекарни штребер купио кућу на пијаци продавца

Више цене кућа

Средња цена постојеће куће била је 356.700 долара у августу, што је 14 више.9% од августа 2020, према НАР. Цене су порасле из године у годину у сваком региону земље.

» ВИШЕ: Куповина куће 2021

Ваша спремност да купите дом

Поставите себи ова питања да бисте истражили да ли сте спремни да купите дом.

Спреман да пусти корење?

Размислите о својим животним циљевима, односима и интересовањима. Колико дуго можете видети себе како живите на овој локацији?

У идеалном случају бисте желели да останете у кући довољно дуго да раст вредности имовине и ваш капитал премаши трошкове куповине и продаје, укључујући провизије за некретнине и трошкове затварања хипотеке. То ће обично трајати неколико година.

Такође бисте могли бити подложни порезу на капиталну добит ако кућа поскупи и продате је након мање од две године.

» ВИШЕ: Избегавајте капиталну добит на некретнинама

Каква је сигурност вашег посла?

Хипотека је велика обавеза и може постати стресно оптерећење након губитка посла, тако да није добро време за куповину куће ако мислите да ћете добити отказ.

Сачекајте да ваше запослење буде стабилно пре него што размишљате о куповини куће.

» ВИШЕ: Шта се дешава ако изгубите посао пре затварања хипотеке?

Да ли сте финансијски спремни?

Ево три главна састојка за процену:

Штедња

Требаће вам новац за учешће и трошкове затварања хипотеке, као и за пресељење и друге трошкове након што купите кућу. Захтеви за учешће се разликују у зависности од врсте хипотеке и зајмодавца. Што више одложите, мања је ваша месечна исплата хипотеке.

» ВИШЕ: Како уштедети новац за кућу

Кредит

Зајмодавци генерално нуде најбоље хипотекарне стопе и услове зајмопримцима са кредитним резултатом од 740 и више, иако се можете квалификовати за хипотеку са резултатом од 600-их. Од хипотека за куповину затворених у јулу, око 6% је било за зајмопримце са кредитним резултатом ФИЦО од 600 до 649, а око 16% за зајмопримце са кредитним резултатом од 650 до 699.

Опције су много тање са резултатом од 500. Део од 1% свих кредита за куповину био је за зајмопримце са ФИЦО резултатом од 500 до 599.

Ако је ваш кредит маргиналан, можда би имало смисла да одложите куповину куће и искористите време да радите на изградњи вашег кредита.

Просечан ФИЦО кредитни резултат за затворене хипотекарне кредите у јулу 2021. био је 740, што је пад у односу на просек од 750 у јулу 2020, према провајдеру података о хипотекама ИЦЕ Мортгаге Тецхнологи.

» ВИШЕ: Кредитни резултат потребан за куповину куће

Дуг

Зајмодавци гледају на ваш однос дуга и прихода, или ДТИ, како би помогли да се утврди да ли се квалификујете за хипотеку. Ваш ДТИ је проценат вашег месечног бруто прихода који иде за месечне отплате дугова, укључујући трошкове становања, као и аутомобил, студентски зајам, кредитну картицу и друге обавезе дуга. Зајмодавци воле да виде ДТИ од 36% или мање. Што је ваш ДТИ нижи, веће су ваше шансе да се квалификујете за хипотеку.

» ВИШЕ: Шта треба знати пре куповине куће

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here