Да ли је мала, честа плаћања на кредитној картици добра идеја?

Плаћање рачуна за кредитну картицу када дође месечни извод није једина прилика за смањење стања на рачуну. Чешће плаћање мањих износа има користи које можда нисте ни свесни. А сви главни издаваоци кредитних картица вам омогућавају плаћање у средини циклуса.

Ево неколико разлога за мања, чешћа плаћања кредитних картица пре рока - и један разлог да се не трудите.

» ВИШЕ: Шта се дешава ако уплатите само минималну уплату на своју кредитну картицу?

Смањите камату коју плаћате

Ако имате стање на рачуну кредитне картице из месеца у месец, вишеструка мала, честа плаћања могу смањити ваше трошкове камата у целини. То је зато што се камата прикупља на основу вашег просечног дневног стања током обрачунског периода. Што ниже можете одржавати стање из дана у дан, мање ћете плаћати камате.

То је тачно чак и ако плаћате исти износ у доларима током месеца. Дакле, плаћање 200 долара три пута у току месеца резултира мањом каматом од плаћања 600 долара на крају месеца.

За математички пример како ово функционише, погледајте 3 добра разлога да платите рачун кредитне картице раније.

Камате су обично веома скупе и могу поништити вредност награда са кредитне картице као што су поврат новца и путне миље.

» ВИШЕ: Како се обрачунава камата на кредитну картицу?

Ускладите уплате са платама

Плаћање у малим комадима како новац буде доступан може боље одговарати вашем кућном буџету. Типичан пример би било плаћање кредитном картицом када добијете плату са посла, можда једном недељно или сваке две недеље.

На тај начин извлачите новац из свог посједа тако да нисте у искушењу да га потрошите на другом мјесту.

Уз многе кредитне картице, такође можете да промените датум доспећа плаћања на онај који се боље слаже са новчаним током вашег домаћинства.

» ВИШЕ: Можете ли да промените датум обрачуна на вашој кредитној картици?

С тим у вези, кад год дођете до повременог новца — попут повраћаја пореза на доходак или готовине од поклона — део тог неочекиваног новца може одмах прећи на стање кредитне картице.

Преварите се да платите више

Ако сте направили стабилан план отплате за себе, необичан календар значи да ћете платити више ако плаћате чешће. Рецимо да плаћате 400 долара месечно за стање на вашој кредитној картици. Уместо тога, покушајте да платите 100 долара недељно.

Није ли то иста ствар? Било би да се година састоји од 12 месеци од по четири недеље. Али година има 52 недеље. Плаћање 100 долара недељно (5.200 долара годишње) уместо 400 долара месечно (4.800 долара годишње) значи да ћете плаћати додатних 400 долара годишње за дуг.

Помозите својим кредитним резултатима

Отклањање дуга може помоћи вашем кредиту.

како? Модели за оцењивање кредита, као што су широко коришћени ФИЦО кредитни резултати, воле да виде да користите мање расположивог кредита, што се назива коришћење кредита.

Када извршите више уплата у току месеца, смањујете износ кредита који користите у поређењу са вашим кредитним лимитима – што је повољан фактор у резултатима.

Подаци о кредитној картици се обично пријављују кредитним бироима око датума вашег извода. Плаћање пре него што се припреми ваша изјава може смањити стање пријављен бироима, што помаже вашем степену искоришћености у кредитном бодовању.

» ВИШЕ: Проверите свој кредитни резултат бесплатно на НердВаллет-у

Уштедите на касним накнадама

Ако платите најмање минимални износ плаћања почетком месеца, а платите додатно касније, никада вам неће бити наплаћене накнаде за кашњење, које могу бити 40 УСД по прекршају. (Од 2020. Накнаде за кашњење регулишу У.С. Завод за финансијску заштиту потрошача.)

А када никада не касните, смањујете ризик да издавалац картице пријави ваше кашњење кредитним бироима. Кашњење плаћања је један од фактора који могу смањити ваше резултате.

Можда ћете такође открити да минимално плаћање средином месеца ублажава стрес. Шта год да се деси током месеца, укључујући заборав, барем нећете закаснити са плаћањем кредитном картицом. (Само будите сигурни да не плаћате тако рано да би се уплата применила на обрачунски циклус претходног месеца.)

Ослободите простор да наплатите више

Ако наилазите на свој кредитни лимит, плаћање више од једном месечно ће смањити стање, остављајући простор за наплату више ако вам затреба. Опет, међутим, коришћење високог процента вашег доступног кредита штети вашем кредитном рејтингу.

Мотивација

Ако сте у дуговима, чешће плаћање може вам дати психолошки подстицај јер видите да се стање све чешће смањује. Стално увиђање да сте ближи ослобађању од дугова може вам пружити додатну мотивацију да наставите.

Када НЕ плаћати чешће

Ако увек имате готовине да отплатите стање ваше кредитне картице у целости месечно и не планирате да се ускоро пријавите за кредит, нема разлога да извршите вишеструке уплате у месецу. То је зато што издаваоци обично дају уплаћеним рачунима грејс период без камате, који обично траје до следећег рока. Дакле, не штедите новац на камати.

Ако вас ово описује, ви сте трговац који користи кредитне картице као средство плаћања, а не дугова. Узимате све добре ствари које кредитна картица пружа — награде, погодности и заштиту потрошача — и избегавате главни недостатак, плаћање камата.

Можете да подесите да се рачун за кредитну картицу аутоматски плаћа сваког месеца са банковног рачуна и да потрошите време на нешто угодније од плаћања рачуна средином месеца.

» ВИШЕ: Најбоље кредитне картице НердВаллет-а

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here