Да ли је мој новац сигуран у банци током кризе ЦОВИД-19?

У временима економске нелагоде, можда ћете се запитати да ли је ваш новац сигуран на вашем банковном рачуну.

Чак и ако вам још увек стиже плата током ситуације са коронавирусом, ваша финансијска будућност може изгледати неизвесна - и можда ћете осећати потребу да се залихе готовином, поред тоалет папира и конзервиране робе.

Добра вест је да је ваш новац апсолутно сигуран у банци - нема потребе да га повлачите из безбедносних разлога. Ево више о прогонима банака и зашто они не би требало да буду забринути, захваљујући систему који штити ваше депозите.

» Добијте више од своје уштеђевине: Погледајте наше изборе најбољих онлајн штедних рачуна са високим приносом

Шта је трчање банке?

До банкрота долази када велики број клијената верује да ће њихова банка остати без новца, па сви одлуче да подигну свој новац. Трчање банака може бити опасно, самоиспуњавајућа пророчанства, јер ова повлачења могу исцрпити готовинске резерве банке.

Историјски гледано, трчање банака је било проблем током Велике депресије, а многи људи су изгубили уштеђевину због банкрота. Недуго затим, Федерална корпорација за осигурање депозита. формиран је како би се осигурало да ниједан клијент банке не изгуби осигурани новац због банкрота или друге несолвентности банке.

» Сазнајте колико вам је новца потребно у хитним случајевима

Да ли је мој новац сада сигуран у банци?

Чак и уз сву економску нелагодност изазвану ЦОВИД-19, ФДИЦ није примио никакве извештаје о прогонима банака, рекао је портпарол Бриан Сулливан.

» ВИШЕ: Провере стимулације због корона вируса, отпуштање дуга и ваше финансије

Банковни рачун је обично најсигурније место за ваш новац, пошто је сваки од њих осигуран ФДИЦ-ом до 250.000 долара у случају пропасти банке или другог банкрота. Ако случајно имате више од 250.000 долара у готовини, можете отворити више рачуна и расподелити средства на сваки.

Готовина је обично физички сигурнија и на банковном рачуну. На пример, не постоји гаранција да су средства која се чувају у вашем дому безбедна од провалника или пожара. И у зависности од банковног рачуна, могли бисте да зарадите камату на готовину коју иначе нећете зарадити ако вам остане испод душека.

Да ли да подигнем готовину са свог банковног рачуна?

Одговор се може сажети прилично лако: само ако вам је потребан.

„Ако ти треба новац, иди по свој новац“, каже Саливан. „Ако не, зашто онда вадити из банке?”

Банке ових дана раде другачије како би смањиле ширење вируса, али то не значи да сте одсечени од управљања својим новцем.

„Ковид-19 је утицао на доступност филијала банке“, каже Саливан, мислећи на затварање лобија банака широм САД.С. „Али то је због обиља опреза, и нема никакве везе са здрављем самог банкарског система.”

Он истиче да су многи прозори за пролаз у банке и даље запослени, а банкомати су и даље доступни за депоновање и подизање готовине. Већина банкарских услуга — као што је плаћање рачуна, слање новца и депоновање чекова — може се обављати на даљину преко банкарских апликација или веб локација.

» Социјално дистанцирање током корона вируса? Узмите своје банкарство на мрежи 

Будућност се тренутно може чинити несигурном, али постоје системи за заштиту средстава на вашем банковном рачуну и неометано управљање новцем.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here