Постоји ли рок застарелости студентских кредита?

Ако су вам потребна решења за студентски дуг:

  • Пронађите помоћ: Опције за легитимне ресурсе помоћи и организације за студентску позајмицу за контакт.

  • Паузирајте исплате: Сазнајте разлике између одлагања студентског кредита и одлагања.

  • Изађите из задане обавезе: Сазнајте о последицама и лековима за неплаћање студентског дуга.

  • Прогласите банкрот: Истражите како отплатити студентски дуг у стечају.

Федерални студентски кредити немају рок застарелости, али приватни кредити имају, са дужинама које варирају од државе до државе.

Приликом наплате дуга, рок застарелости се односи на то колико дуго поверилац мора да тужи за враћање дуга. Ако истекне рок застарелости, поверилац не може да вас тужи — али то не значи да ваши студентски кредити нестају. Власник зајма можда и даље може да наплати тај дуг, иако не може да користи судски систем да то уради.

Немојте престати да плаћате кредите чекајући да статут донесе. Бићете годинама у кашњењу студентског кредита пре него што то уради, и нема гаранције да нећете бити тужени. Али ако је већ дошло до кашњења, разумевање рока застарелости кредита могло би да вас заштити на суду и од утеривача дугова.

» ВИШЕ: Колики је рок застарелости дуга?

Колико траје рок застарелости студентских кредита?

За дугове са писменим уговорима рок застарелости се креће од три до 10 година у зависности од државе. Шест година је најчешћи рок застарелости за дугове попут приватних студентских кредита, а 22 државе користе овај термин, према непрофитној организацији ИнЦхарге Дебт Солутионс.

Обично ваши кредити подлежу застарелости за државу у којој живите. Али ако сте тужени, суд може да користи другачији статут на основу места где је тужба поднета или језика у папирима вашег кредита.

Ако сте тужени и нисте сигурни који статут се примењује, ангажовање адвоката може помоћи. Иако ћете вероватно морати да платите услуге адвоката, адвокат који је специјализован за студентске зајмове би требало да буде у могућности да утврди да ли вам је истекао рок застарелости и да ли имате случај да одбаците тужбу.

» ВИШЕ: Како да се отарасим студентских кредита без плаћања?

Када почиње застаревање?

Датуми почетка застарелости такође зависе од закона државе и могу бити отворени за тумачење. Обично би статут зајма почео једним од следећих догађаја:

  • Последња уплата коју сте извршили. Рецимо да живите у држави са шестогодишњим роком застарелости и последњи пут сте уплатили у јануару 2019. Ваш поверилац би имао рок до јануара 2025. да вас тужи због доспелог дуга.

  • Прва уплата коју сте пропустили. На основу горњег примера, статут би сада трајао до фебруара 2025. године, пошто би фебруар 2019. био ваша прва пропуштена уплата.

  • Када су ваши кредити каснили. Подразумевани рокови се разликују за приватне зајмове. Биро за финансијску заштиту потрошача каже да је просечна дужина 120 дана, али кредити такође могу да уђу у статус неизмирених обавеза након једне пропуштене уплате.

Шта се дешава након истека рока застарелости?

Ако поверилац не зна да је статут истекао, и даље вас може одвести на суд - немојте игнорисати позив о свом дугу. Можете изнети одбрану да би се ваши студентски кредити требали сматрати „застарелим“, или да се више не могу наплатити, на основу застарелости.

Чак и ако се суд сложи са вама, ваш поверилац ће можда и даље моћи да вас контактира у вези дуга, у зависности од закона ваше државе. Али не би имао приступ тактици наплате коју би судска пресуда могла омогућити, као што је заплена ваше плате или стављање заложног права на имовину коју поседујете.

» ВИШЕ: Ограничење плате студентског кредита: Како неиспуњење обавезе може да вам уништи плату

Поверилац такође не може да вам прети овим радњама или тужбом. Сви њени напори за наплату морају бити у складу са Законом о пракси поштене наплате дугова (ФДЦПА). То укључује давање искреног одговора ако питате да ли је истекао рок застарелости.

Насупрот томе, носиоци савезног студентског кредита могу наплатити неисплаћене кредите путем забране повраћаја плата и пореза без судског налога, због чега застаревање ових дугова постаје непотребно. Њихово избацивање из подразумеваних вредности је најбољи начин да зауставите радње прикупљања.

Можете ли поново покренути застаревање студентских кредита?

Могуће је поново покренути застаревање студентских кредита. Као и сами статути, радње које то чине разликују се од државе до државе, али могу укључивати:

  • Плаћање било ког износа за кредит.

  • Писмено обећање да ће вратити дуг.

  • Признајући да дугујете.

Такође можете да паузирате или „наплатите“ статут зајма тако што ћете радити ствари као што су селидба у иностранство или подношење захтева за банкрот.

ФДЦПА забрањује утеривачима дугова да користе праксе које вас преваре да поново покренете рок застарелости. Ако сматрате да се то догодило, обратите се адвокату и поднесите званичну жалбу Федералној трговинској комисији.

Треба ли покушати да измирите своје студентске кредите?

Када прође рок застарелости, поверилац ће вероватно бити спремнији да прихвати поравнање студентског кредита за мање него што дугујете. Али можда нема много предности у томе.

Неке државе спречавају утериваче дугова да активно траже дуг након истека статута. А са финансијске тачке гледишта, ако је статут истекао, неизмирени и неплаћени дуг могу ускоро пасти из ваше кредитне историје. Ово се дешава после седам година.

Такође је нејасно да ли би тражење нагодбе могло бити једнако признавању дуга - што би могло поново покренути рок застарелости. Ово је још једна ситуација у којој је можда најбоље консултовати адвоката специјализованог за студентске кредите.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here