Да ли је ваш кредит за аутомобил наопако? Како да се вратимо на безбедност

Можда сте купили нови аутомобил без плаћања учешћа. Или сте се можда одлучили за ниске, „лаке“ месечне отплате тако што сте продужили свој кредит на 72 или чак 84 месеца.

Како год да сте стигли, време је да се поново окренете и избегнете озбиљне проблеме у будућности.

Шта значи бити наопачке

Бити наопако на свом кредиту за аутомобил једноставно значи да дугујете више него што аутомобил вреди. Понекад се зове бити под водом на позајмици.

Дакле, ако ваш аутомобил вреди 10.000 долара, али стање вашег кредита је 12.000 долара, онда сте 2.000 долара наопако. Ако желите да се решите свог аутомобила, не само да ћете морати да га продате или замените, већ ћете такође морати да платите зајмодавцу 2.000 долара. Ово је такође познато као негативан капитал.

Међутим, ако имате позитиван капитал – дугујете мање од вредности вашег аутомобила – ваш аутомобил постаје имовина, што вам даје већу финансијску флексибилност у животу. На пример, са 2.000 долара капитала, можете трговати својим тренутним аутомобилом и имати 2.000 долара као аванс на другом аутомобилу.

Имајте на уму да одређивање вредности вашег аутомобила није егзактна наука. Вредност такође зависи од тога да ли мењате или продајете приватном купцу.

Зашто је ризично

Бити окренут наопачке није аутоматски проблем ако можете да пратите плаћања и задржите аутомобил док се кредит не исплати. Али живот је непредвидив и ствари се могу брзо променити.

Ево неколико уобичајених ситуација у којима окретање наопачке може бити подмукло:

  • Ваш ауто је укупан. Након незгоде, осигуравач исплаћује тренутну вредност вашег аутомобила (на основу њихове процене). Али ако сте окренути наопачке, дуговаћете зајмодавцу тај износ, плус ваш негативни капитал - вероватно неколико хиљада долара из џепа.

  • Не можете пратити плаћања. Ако се борите да саставите крај с крајем и желите да смањите величину на јефтинији аутомобил, мораћете да одустанете од свог тренутног аутомобила и такође платите негативан капитал. То је тежак налог ако вам већ недостаје готовине.

  • Одједном вам треба друго возило. Можда сада возите спортски аутомобил, али откријете да ћете ускоро имати бебу. Желели бисте да мењате спортски аутомобил и купите миниван. Опет, платили бисте износ који дугујете изнад замењене вредности спортског аутомобила.

Сазнајте где стојите

Поправљање ваше ситуације почиње одређивањем статуса вашег кредита.

  1. Проверите стање кредита. Контактирајте свог зајмодавца или проверите недавну изјаву о зајму да бисте сазнали колико још дугујете.

  2. Процените вредност вашег аутомобила. Потражите замену за ваш аутомобил у водичима за цене као што је Едмундс.цом, Келлеи Блуе Боок или Натионал Аутомобиле Деалерс Ассоциатион (НАДА). Ово вам даје конзервативну процену, пошто су цене размене ниже од цена приватних странака.

  3. Урадити математику. Одузмите стање кредита од вредности аутомобила. Ако је резултат позитиван, имате капитал. Ако је негативан, ви сте наопачке.

Поново поставите десну страну горе

Сада када знате где стојите, можете предузети акцију. Иако ови кораци нису лаки, они ће вам дати мир да знате да се крећете у правом смеру.

  • Извршите додатна плаћања. Што брже отплатите свој кредит, брже ћете елиминисати негативан капитал. Ово такође може смањити износ који плаћате у камати. Само се побрините да додатне уплате иду према главници.

  • Рефинансирање уз краћи рок кредита. Ово неће смањити износ вашег кредита, али вам може помоћи да брже добијете десну страну и може вам уштедети новац на камати током времена. Међутим, ова опција ће значити већу месечну уплату, па се уверите да то можете приуштити. Користите калкулатор за рефинансирање ауто кредита да видите шта има смисла за вас.

  • „Прођите кроз“ кредит. Ако наставите да плаћате на време, требало би да на крају ухватите корак са вредношћу аутомобила и почнете да градите капитал. Међутим, за ово је потребно време и стрпљење. Ако имате значајан износ негативног капитала, размислите о куповини гап осигурања, које би покрило разлику између намирења осигурања и износа дуга по кредиту.

  • Закопајте негативан капитал у закупу. Можда ћете моћи да мењате свој аутомобил на изнајмљено возило, а затим окрените аутомобил и одете. Ваша плаћања ће одражавати негативан капитал, али на крају закупа ћете отићи и не дугујете ништа.

Дилер није твој пријатељ

Шта год да радите, избегавајте искушење да се баците на милост дилера. Шансе су да ће негативан капитал претворити у нови кредит и да ћете бити у лошијој форми него раније. Уместо тога, сами преузмите контролу над ситуацијом и урадите оно што је исправно за вас сада и дугорочно.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here