Јумбо кредити: када обична хипотека није довољна

Шта је џамбо кредит?

Јумбо кредит је хипотека која се користи за финансирање некретнина које су прескупе за конвенционални зајам. Максимални износ за одговарајући зајам је 548.250 долара у већини округа, како је одредила Федерална агенција за стамбено финансирање (ФХФА). За домове који премашују ограничење зајма у складу са локалним условима, потребан је велики зајам.

» ВИШЕ: Погледајте врхунске хипотекарне кредиторе

Такође се називају и неусаглашене конвенционалне хипотеке, јумбо кредити се сматрају ризичнијим за зајмодавце јер ове зајмове не могу гарантовати Фанние и Фреддие, што значи да зајмодавац није заштићен од губитака ако зајмопримац не испуни обавезе. Јумбо кредити су обично доступни са фиксном каматном стопом или подесивом стопом, и долазе са различитим условима.

НердВаллет водич за ЦОВИД-19 Добијте одговоре на питања о хипотеци, путовањима, финансијама — и одржавању мира. ИСТРАЖИТЕ НАШ ВОДИЧ

Квалификације за велики зајам

Критеријуми за преузимање џамбо кредита су строжи јер су кредити већи и ризичнији за зајмодавце.

Кредитни резултат

Зајмодавци могу захтевати да ваш ФИЦО резултат буде већи од 700, а понекад и до 720, да би се квалификовали за велики зајам.

» ВИШЕ: Јумбо кредитни калкулатор

Однос дуга и прихода

Зајмодавци ће такође узети у обзир ваш однос дуга и прихода (ДТИ) како би осигурали да не постанете претерано задужени, иако могу бити флексибилнији ако имате обилне готовинске резерве. Међутим, неки зајмодавци имају чврсту горњу границу од 45% ДТИ.

Новчане резерве

Већа је вероватноћа да ће вам бити одобрен велики кредит ако имате довољно новца у банци. Није неуобичајено да зајмодавци траже од великих зајмопримаца да покажу да имају довољно готовинских резерви да покрију једну годину плаћања хипотеке.

Документација

Да бисте доказали своје финансијско здравље, биће вам потребна обимна документација, можда више него за одговарајући зајам. Требало би да будете спремни да предате своје пуне пореске пријаве, В-2с и 1099с приликом пријаве, поред банковних извода и информација о било којим инвестиционим рачунима.

Процене

Неки зајмодавци могу да захтевају процену друге куће за некретнину коју планирате да купите.

Јумбо кредити вс. усаглашени зајмови

Кључна разлика између велике хипотеке и одговарајућег кредита је величина кредита. За детаљан преглед ова два, као и предности и недостатке сваког, прочитајте о разликама између усклађених и неусклађених зајмова.

Међу осталим факторима који разликују велике зајмове од усклађених зајмова:

Веће учешће

Док су ниске авансе прилично уобичајене за усклађене кредите, већа је вероватноћа да ће за велике кредите бити потребно учешће од најмање 20%, иако неки зајмодавци могу да иду и до 10%.

Потенцијално веће камате

Хипотекарне стопе могу бити нешто веће од оних на усклађене кредите, у зависности од зајмодавца и ваше финансијске ситуације. Међутим, многи зајмодавци могу понудити велике стопе зајмова које су конкурентне стопама на усклађене зајмове — а неки чак могу понудити и нешто ниже стопе у зависности од тржишних услова, па се побрините за куповину.

Већи трошкови затварања и накнаде

Пошто су велики кредити већи и постоје неки додатни квалификациони кораци, очекујте веће трошкове на завршном столу.

» ВИШЕ: Како доћи до најбољих хипотекарних стопа

Ограничења зајма

Ограничење зајма за усклађене зајмове варира од округа јер су нека тржишта некретнина много скупља од других. За 2021., одговарајући лимит зајма за куће са једном јединицом у већини округа широм земље је 548.250 долара. Међутим, у „подручјима са високим трошковима“, посебно на североисточној и западној обали, усклађени лимити зајма су проширени на 822.375 долара — и чак више на неколико других места.

Пронађите локалне усклађене лимите зајма

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here