Покрените свој кредит: Како бесплатно надгледати свој кредит

Праћење вашег кредита може бити попут провере вашег крвног притиска да бисте видели како ваш нови програм вежбања и исхрана утичу на то. Мало је вероватно да ћете видети сталан, непрекидан напредак, али може да вас обавести да ли сте на правом путу.

Шта је кредитно праћење?

Кредитни мониторинг је једноставно провера вашег кредитног извештаја и/или резултата за промене. Може вам помоћи да повежете начин на који поступате са кредитом са променама вашег резултата. То је посебно корисно када градите кредит јер вас напредак подстиче да наставите.

Такође вам може помоћи да брзо уочите проблеме или знаке преваре. Кредитни мониторинг може да вас упозори на:

  • Апликација или нови налог на ваше име.

  • Уплате су пријављене као 30 или више дана након датума доспећа.

  • Рачун који је затворен.

  • Нове адресе или промене имена у вашој кредитној датотеци.

  • Јавне евиденције на ваше име, као што су стечајеви, залоге имовине и пресуде.

Погледајте свој бесплатни кредитни извештај Сазнајте шта се дешава са вашим бесплатним кредитним извештајем и сазнајте када и зашто се ваш резултат мења. Почети

Колико често треба да проверавате?

Кредитни стручњак Џон Улцхајмер препоручује проверу месечно. То је колико често ваши повериоци пријављују активност вашег налога агенцијама за кредитно извештавање.

Можете да проверавате чешће ако желите — провера сопственог кредита неће утицати на ваш резултат. Многе веб странице за личне финансије нуде бесплатне резултате и кредитне извештаје. НердВаллет ажурира ваш бесплатни кредитни резултат и информације о извештајима сваке недеље.

До априла такође можете бесплатно добијати своје кредитне извештаје недељно од три главна кредитна бироа користећи АннуалЦредитРепорт.цом, иако не укључује резултат.

Можда ћете понекад желети да често проверавате свој кредит. Кредитни биро ТрансУнион каже да то укључује када планирате да се пријавите за нови кредит или тражите нови посао. Али нема потребе да проверавате сваки дан - то може довести до непотребне анксиозности.

Како извући максимум из кредитног надзора

Кредитно праћење би требало да учини ваш живот лакшим. У том циљу, користите га да потврдите да је ваш кредитни извештај онакав какав очекујете.

Очекујте да ће ваши кредитни резултати варирати – они се израчунавају на захтев, тако да ће се мало променити у зависности од података који се налазе у вашем извештају у тренутку када се захтева резултат. Тражите опште трендове или велику, необјашњиву промену која би могла да укаже на крађу идентитета или превару. Нема потребе да истражујете мале промене у вашем резултату да бисте покушали да схватите шта се догодило.

Можда ћете моћи да контролишете број и типове обавештења која добијате. Ограничите их на оне који су вам заиста потребни. Превише е-порука и текстова може да вас наведе да их избришете непрочитане.

Ако видите информације у својим кредитним извештајима које не разумете или не препознајете, истражите. Ако видите грешку, оспорите је код дотичног кредитног бироа. Проверите и друга два бироа да видите да ли имају исту грешку коју треба исправити.

Шта надгледање кредита не може да уради - а шта би требало

Кредитни надзор неће спречити некога да користи ваше кредитне податке – само вам даје до знања шта се већ догодило. И даље је на вама да урадите ствари које граде и штите ваш кредит, као што су:

  • Плаћате рачуне на време и не користите превише својих кредитних лимита.

  • Оспоравање нетачности у вашим кредитним извештајима.

  • Избегавање покушаја крађе идентитета, попут е-поште за крађу идентитета, и чување приватности ваших кредитних података.

  • Провера извода ваше кредитне картице има ли знакова преваре.

Најједноставнији начин да избегнете бригу о пријави коју нисте поднели или новом кредиту који је отворен на ваше име је да запечатите приступ вашим кредитним информацијама замрзавањем кредита. На тај начин, ако неко покуша да се пријави за кредит користећи ваше податке, потенцијални поверилац неће моћи да приступи вашим кредитним извештајима и апликација вероватно неће бити одобрена.

Да ли је вредно платити услугу надгледања?

Неколико компанија нуди праћење плаћеног кредита, али пре него што се обавежете на плаћање, упоредите услугу са заштитом којој можда већ имате приступ. Можда имате чланства или бенефиције за запослене које укључују покриће за крађу идентитета - а праћење кредита је углавном укључено. Ако су ваши лични подаци компромитовани због повреде података, може вам бити понуђено покриће надгледања без икаквих трошкова за вас.

Ако одлучите да платите за праћење, изаберите услугу која покрива сва три главна кредитна бироа тако да имате свеобухватан увид у свој кредит. Али ако високи дуг успорава ваш резултат, тај новац би можда било боље потрошити на смањење тог дуга.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here