Зајмодавци гледају на више од само на ваш кредитни резултат

Ако сте на тржишту за зајам, ваш кредитни резултат је један од највећих фактора које зајмодавци узимају у обзир, али то је само почетак.

Зајмодавци воле да виде пуни финансијски профил кандидата када одлучују да ли да одобре зајам и када одређују каматну стопу. Дакле, када попуните захтев за кредит, будите спремни да поделите више од само свог кредитног резултата.

Потребна је провера кредитног извештаја? Пријавите се за налог да бисте имали свој бесплатни кредитни извештај и резултат при руци, све време. Почети

Шта зајмодавци гледају у вашој пријави

Кредитна историја

Кредитни резултат је троцифрени број – израчунат на основу података у вашим кредитним извештајима – који је дизајниран да предвиди колика је вероватноћа да ћете отплатити позајмљени новац.

Али резултат не говори све зајмодавцима, па многи такође гледају ваше кредитне извештаје из три главна кредитна бироа. Кредитни извештаји садрже вашу кредитну историју, која је запис о томе како сте управљали отплатом дуга. Зајмодавци могу да траже:

  • Налози са кашњењем, што значи да су платили више од 30 дана са кашњењем.

  • Рачуни за неплаћене наплате.

  • Прошли банкрот.

  • Форецлосурес.

  • Број недавних захтева за кредит.

  • Неизмирени дугови.

Иако једна или више неисправности можда не крши договоре, ако их имате у кредитним извештајима, то може утицати на вашу каматну стопу. Нисам сигуран како изгледа ваш кредитни профил? Имате право на бесплатну копију ваших кредитних извештаја од три главна кредитна бироа сваких 12 месеци. Приступите им користећи АннуалЦредитРепорт.цом, затим прегледајте информације да бисте исправили све грешке и разумели како ће вас зајмодавци видети.

Приходи и расходи

Мање је вероватно да ће вас зајмодавац посматрати као ризик ако имате добар приход јер је већа вероватноћа да ћете моћи да плаћате све своје обавезе сваког месеца. Са друге стране, висок приход вам можда неће помоћи да добијете бољу стопу ако су ваши фиксни трошкови, као што су кирија или плаћање хипотеке, посебно високи.

На пример, када се пријављујете за хипотеку од Федералне стамбене администрације, ваш укупан однос дуга и прихода мора бити 43% или нижи да бисте се квалификовали за кредит код реномираног зајмодавца. Зајмодавци дозвољавају одређену флексибилност у зависности од вашег кредитног резултата. Неко са нижим кредитним резултатом мора да испуни ограничење од 43%, али ако је ваш резултат на вишој страни, ФХА хипотекарни зајмодавци могу дозволити однос до 50%.

Ако се пријавите за необезбеђен лични зајам, који се заснива на вашем кредиту, висок приход или низак износ постојећег дуга могу бити још важнији. Ако је ваш резултат низак јер сте нови у кредитирању или обнављању свог резултата, неки зајмодавци ће узети у обзир висок приход и укупни дуг.

Учешће

Што је мањи износ вашег кредита, мањи је ризик за банку. Ако имате велико учешће, вјероватније је да ће зајмодавац бити великодушан са каматном стопом. Ако је ваш кредитни резултат на граничном нивоу и не испуњавате услове за зајам, знатна авансна уплата би вам могла помоћи да добијете одобрење.

Имајте на уму да добијање нешто ниже каматне стопе можда није вредно чишћења банковног рачуна. Важно је задржати довољно новца у штедњи у случају нужде.

» ВИШЕ: Која је уплата потребна приликом куповине куће?

Рок зајма

Дужина кредита је важна. Генерално, зајмодавци претпостављају да краћи зајам значи да је мања вероватноћа да ће се способност зајмопримца променити током трајања кредита. Имајте ово на уму када се пријавите за кредит. Ако можете да приуштите зајам са краћим роком, месечна уплата може бити већа, али ћете плаћати мање камате током трајања кредита и раније ћете се издужити.

» ВИШЕ: Погледајте како краћи услови зајма утичу на плаћања личног зајма

Колатерална

Ако се пријављујете за ауто кредит или хипотеку, зајмодавац ће пажљиво погледати вредност возила или куће јер ће то служити као колатерал за зајам. На пример, рецимо да планирате да купите аутомобил од 15.000 долара. Додајте 5.000 долара у гаранцију и уговоре о одржавању након продаје, осигурање празнина и порез на промет, и тражите зајам од 20.000 долара. Однос кредита и вредности је 133% (20.000 УСД / 15.000 УСД = 1.33). У овом случају, ако је возило укупан износ или не плаћате кредит, а зајмодавац покуша да препрода аутомобил, највероватније неће надокнадити пуних 20.000 долара. Уместо тога, зајмодавац ће вероватно желети вишу каматну стопу да надокнади ризик.

Зајам са колатералом назива се обезбеђени зајам и обично долази са нижом каматном стопом од необезбеђеног зајма (оног без колатерала). То је зато што се слажете да зајмодавац може запленити колатерал ако не извршите плаћања.

Препоручујемо да будете опрезни када размишљате о коришћењу куће или аутомобила као колатерала када се пријављујете за обезбеђени лични зајам. Ако не отплатите кредит, можете изгубити кућу или превоз.

Ликвидна средства

Од вас се очекује да користите свој приход за отплату кредита, али неки зајмодавци ће можда желети да знају да ли имате средства која се могу брзо претворити у готовину, као што су штедни рачун или рачун на тржишту новца, акције или државне обвезнице.

Ако то учините, имате начина да покријете плаћања у случају да изгубите посао или имате друге финансијске проблеме. Ако имате ликвидна средства за покривање трошкова зајма, зајмодавац вас може сматрати мање ризичним и може понудити нижу стопу.

Историја запошљавања

Ако се пријављујете за хипотеку, ваш тренутни приход може бити довољан да се квалификујете за добру стопу. Али зајмодавац може да одлучи да прегледа ваш приход у протеклу годину или две да би измерио стабилност прихода. Ако имате лошу историју послова или сте недавно били незапослени, можда вам неће бити одбијено, али издавалац може да наплати вишу камату.

» ВИШЕ: Сазнајте како зајмодавци одређују стопе на хипотеке

Шта можете да урадите

Можете побољшати своје шансе за добијање зајма, и под повољним условима, тако што ћете показати добро кредитно понашање као што је плаћање свих рачуна на време и одржавање на ниском нивоу на кредитној картици.

Показивање способности да рукујете више кредитних производа, као што су кредитне картице и ауто зајам, такође може сигнализирати зајмодавцима да сте одговоран зајмопримац.

Будите свесни горе наведених фактора и учините све што можете да ваша укупна финансијска слика изгледа добро за зајмодавце.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here