Пријава за животно осигурање: шта треба да знате

Ако сте куповали животно осигурање и одабрали врсту полисе, износ и компанију, спремни сте за пријаву животног осигурања. То је дуг процес са много важних, детаљних питања, али можете се припремити за успех тако што ћете унапред припремити информације.

Да бисте помогли да све прође глатко, ево шта ћете желети да знате пре него што ставите оловку на папир.

Медицинска питања и питања животног осигурања

Ваша компанија за животно осигурање жели да зна колика је вероватноћа да ћете умрети док сте покривени. Да бисте схватили тај ризик, поставља вам низ питања о здрављу ваше породице, вашем здрављу и активностима којима се бавите.

Што сте мање здрави, компанија ће вам више наплаћивати покриће. То може навести неке подносиоце захтева да прошире истину о својим апликацијама за животно осигурање, што на крају буде ужасна идеја.

Лагање на вашој пријави за животно осигурање може довести до одбијања ваше пријаве или каснијег ускраћивања бенефиција. Политике обично почињу са „периодом оспоравања“ животног осигурања, што је период од две године када, ако умрете, осигуравајућа компанија може да зарони у детаље ваше пријаве и види да ли сте нешто изоставили или лагали. Ако јесте, осигуравач ће вероватно одбити ваш захтев.

» ВИШЕ: Дефиниција животног осигурања

Здравствена историја ваше породице

Пошто одређене болести међу члановима породице могу утицати на ваш очекивани животни век, компанија за животно осигурање ће желети да зна да ли су ваши родитељи или браћа и сестре дијагностиковани или лечени од болести срца или бубрега, можданог удара, дијабетеса, рака или других стања.

Ако јесу, знајте њихову старост на почетку болести и, ако су умрли, њихову старост у тренутку смрти. Осигуравачи углавном траже болести ранијег почетка, па ако су вам родитељи умрли у старијој доби, нећете бити кажњени. На пример, осигуравач може питати да ли су чланови ваше породице имали срчане болести или рак пре 60 или 65 година, у зависности од компаније.

Ваша медицинска историја

Иако сте дали информације о свом здрављу да бисте добили понуду, мораћете поново да их наведете за пријаву животног осигурања. Овде нема смисла петљати јер ће ваш осигуравач користити вашу медицинску документацију и информације из компаније која се зове МИБ Гроуп (раније Биро за медицинске информације) да све провери.

Компаније за животно осигурање користе МИБ јер прикупља здравствене информације од многих провајдера на једном месту. Те информације могу помоћи осигуравајућем друштву да утврди колико сте ризични да се осигурате.

МИБ одржава базу података здравствених стања које су подносиоци пријава пријавили о захтевима поднетим у последњих седам година за индивидуално животно, здравствено, дуготрајну негу и друге врсте осигурања. Ако сте се раније пријавили за полису животног осигурања и изјавили да сте се лечили од рака, а ваша нова пријава не помиње лечење рака, ово ће подићи црвену заставу од МИБ-а, а ваш животни осигуравач ће вероватно желети да даље истражи.

Не доставља сваки осигуравач податке МИБ-у. Можете добити сопствену МИБ датотеку да проверите њену тачност.

Имајте име, адресу и број телефона вашег примарног лекара и лекара кога сте последњи пут видели, заједно са датумом ваше последње посете.

Будите спремни да пријавите датум, симптоме, дијагнозу и третман за широк спектар здравствених стања. Листа ће бити веома дуга и укључује:

 • Висок крвни притисак.

 • Висок холестерол.

 • Бол у грудима.

 • Чир.

 • Анемија.

 • Имуни недостатак.

 • леукемија.

 • Рак, тумор и меланом.

 • дијабетес.

 • астма.

 • Поремећаји мозга (чак и хроничне главобоље).

 • Депресија, анксиозност и самоубилачке мисли.

 • Анорексија или булимија.

 • Опсесивно компулзивни поремећај.

 • Проблеми са очима, ушима, носом или грлом.

» ВИШЕ: Како да добијете животно осигурање ако имате већ постојеће стање

Актуелни лекови, дрога и алкохол

Апликација животног осигурања ће вас питати о претходној употреби илегалних дрога, тренутној конзумацији алкохола и лекова који се издају на рецепт и да ли вам је икада саветовано да потражите лечење од зависности.

Историја животног стила

Компанија за животно осигурање ће обично питати да ли имате кривичне пресуде или историју суспендоване возачке дозволе, прекршаја у покрету или ДУИ. Ако знате, знајте датуме - осигураваче углавном занимају само догађаји за одређени временски период, као што је последњих пет година.

Будући планови за ризичне активности

Пилотирање авионом, пењање по стенама, пењање по леду, змајање, роњење, падобранство и трке аутомобила могу повећати ваше шансе за смрт, па ће апликација животног осигурања питати да ли сте учествовали или намеравате да учествујете у тим. Ризични хобији ће повећати ваше премије животног осигурања или могу довести до одбијања.

Апликација такође може питати да ли намеравате да путујете ван Сједињених Држава у наредних годину или две.

Немедицинска питања животног осигурања

Ваша компанија за животно осигурање такође треба да зна гомилу практичних и логистичких информација када се пријавите за полису. Ова питања се не односе на ризик који представљате компанији, али без одговора, ваше животно осигурање не би функционисало.

Корисници животног осигурања

Када купите полису, у апликацији ћете навести своје кориснике животног осигурања. Корисници су људи који примају било какву бенефицију од полисе осигурања ако умрете док је она на снази. Можете доделити различите проценте бенефиција сваком од својих корисника. На пример, можете доделити 70% свом супружнику и 30% свом брату.

Такође треба да будете спремни да одредите секундарног корисника. Ово је особа која прима бенефицију ако примарни корисник умре пре вас.

Будите сигурни да имате бројеве социјалног осигурања и датуме рођења ваших корисника.

Учесталост плаћања

Апликација ће вероватно питати колико често желите да вам се наплаћује. Уобичајени избори су једнократно плаћање (што значи један велики паушални износ), годишње, полугодишње, тромесечно и месечно.

Остале полисе животног осигурања

Друштво за животно осигурање ће желети да зна да ли имате друге захтеве за животно осигурање на чекању и за колико осигурања. Ако се чини да се пријављујете за више животног осигурања него што ваша ситуација захтева, компанија ће вероватно питати зашто.

Апликација ће такође питати колико индивидуалног животног осигурања већ имате.

» ВИШЕ: Упоредите понуде животног осигурања

Потписати своје име

Зашто потписивање вашег имена заслужује посебну пажњу? Зато што је пријава животног осигурања правни документ. Може се користити против вас ако сте намерно погрешно пријавили било шта, што би осигуравач сматрао преваром.

Осигуравајућа компанија ће све верификовати у највећој могућој мери, што може укључивати и повлачење:

 • Медицинска документација.

 • Евиденција о лековима на рецепт.

 • ДМВ извештај.

 • МИБ извештај.

 • Кредитна историја (за тражење банкрота).

Рок трајања вс. трајне апликације за живот

Без обзира коју врсту осигурања купите, мораћете да пратите све горе наведене кораке. Међутим, постоје неке разлике у процесима подношења захтева за орочено животно осигурање и трајно животно осигурање, као што је целоживотно осигурање.

Пошто терминско животно осигурање нема готовински рачун (део трајне полисе који временом добија на вредности), нећете морати да одговарате на финансијска питања осим ко ће добити корист од ваше полисе када умрете.

Сталне политике су сложенија финансијска средства. Они се мењају у вредности током времена, било по фиксној стопи или кроз улагања која могу расти или пасти. Као резултат тога, када се пријављујете за полису трајног животног осигурања, мораћете да одговорите на нека додатна финансијска питања.

У зависности од производа за који се пријављујете, мораћете да изаберете начине да узмете зајмове са свог готовинског рачуна, да одлучите да ли ће ваша накнада за смрт укључити готовински рачун, да изаберете како да поделите уплате премије на инвестиционе рачуне или да потврдите да је ваш продавац представио проспект. Такође могу постојати додатна питања у вези са вашом финансијском спремношћу.

Медицински преглед животног осигурања

Након подношења пријаве, можда ће вам требати медицински преглед животног осигурања да бисте се квалификовали за покриће или да бисте добили најбоље стопе.

Контактираће вас парамедицински иследник да закажете преглед ако га ваша пријава за полису захтева. Договорићете погодно време и место за испит — на пример, ујутро код куће.

Преглед обично укључује висину, тежину, узорке урина и крви и поново преглед свих медицинских питања. Бићете стручњак за своју историју болести када се ово заврши.

Не захтева свако животно осигурање лекарски преглед. Поједностављено и гарантовано животно осигурање покушавају да прескоче испит користећи више здравствених података или наплаћујући веће премије за покриће од традиционалних животних осигурања.

Након пријаве

Колико ће времена бити потребно за издавање ваше полисе зависиће од тога колико брзо осигуравач може да добије вашу медицинску документацију и провери информације о вашој пријави. Ако осигуравач има додатних питања, то ће продужити процес. Према Лифе Хаппенс, образовној непрофитној организацији коју подржавају осигуравачи и брокери, преглед ваше пријаве обично траје неколико недеља.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here