Живот без кредита: 4 разлога да размислите двапут

1. Теже је квалификовати се за хипотеку

Одустајање од зајма за аутомобил или кредитних картица може бити релативно лако, али уштедети довољно за куповину куће је теже. Ако покушавате да добијете хипотеку без кредитног резултата, мораћете да прођете кроз процес који се зове ручно преузимање. Захтеви за ручно узете ФХА кредите укључују:

  • Морате да имате резерве у готовини једнаке или веће од месечне уплате хипотеке након трошкова затварања и учешћа.

  • Можда нећете имати отплате дуга, укључујући предложену исплату хипотеке, веће од 43% вашег месечног бруто прихода.

  • Ваша исплата хипотеке не сме бити већа од 31% вашег месечног бруто прихода.

Међутим, чак и ако испуњавате ове услове, многи зајмодавци неће радити ручно преузимање, а они који то испуњавају могу вас и даље сматрати ризиком. Стога, будите спремни на додатне услове, као што је велика уплата, доказ о стабилности посла или обимна документација која ће доказати да сте плаћали на време у последњих 12 до 24 месеца. Будући да ручно уговарање обично захтева више документације него традиционално осигурање хипотеке, планирајте да процес буде дужи када одлучујете о датуму затварања уговора.

2. Изнајмљивање може бити теже

Ако одлучите да изнајмите уместо да купујете, још увек нисте у реду. Пошто многи станодавци гледају у кредитну историју да би сазнали да ли ћете платити станарину на време, можда ћете морати да скачете кроз обруче да пронађете друге начине да докажете да је ваш приход стабилан и да сте финансијски одговорни.

Поред тога, станодавац може да захтева од вас да платите закупнину за неколико месеци унапред или чак да добијете супотписника који је спреман да буде одговоран за ваше уплате закупнине ако их не извршите на време.

3. Зајмодавци, закуподавци и послодавци и даље могу да виде вашу кредитну историју

У зависности од ваше кредитне историје, негативне оцене обично остају у вашем кредитном извештају седам до 10 година. Дакле, чак и ако сте били „без кредита“ неколико година, ваша кредитна историја је и даље доступна. Ако имате добру кредитну историју, немате о чему да бринете по овом питању. Али ако имате рачуне у наплати, заплену или банкрот у вашој прошлости, то може и даље утицати на вас док се пријавите за хипотеку, стан или посао.

4. Можда ћете морати да уштедите за све

За неке људе одлагање задовољства није проблем. У многим случајевима, то је врлина. Али ако ваш приход није довољно висок да бисте могли да сакупите довољно новца да уштедите за све своје финансијске циљеве, може потрајати дуже него што мислите.

Како одговорно користити кредит

Не морате нужно да се задужујете да бисте изградили свој кредит. Међутим, ако имате одличан кредит, трошак дуга је обично низак и подношљив. Неколико савета за одговорно коришћење кредита:

Држите буџет. Избегавајте да трошите више него што имате тако што ћете планирати свој новац и пратити своју потрошњу месечно. Не само да ће вам помоћи да знате куда иде ваш новац, већ можете и лако одредити трошкове које можете смањити у корист важнијих финансијских циљева.

Плаћајте на време, сваки пут. Заостајање само са вашим уплатама не само да вас кошта закашњеле накнаде и камате, већ и отежава испуњавање других финансијских обавеза док покушавате да их надокнадите. Нека вам буде приоритет да плаћате дугове на време и у потпуности сваког месеца.   

Позајмите пажљиво. Било да је у питању кредит за аутомобил или хипотека, избегавајте да трошите више него што вам је потребно. Што су ваше отплате кредита веће, то је мања флексибилност вашег буџета за друге трошкове.

Користите кредитне картице разумно. Кредитне картице су одличан начин за стварање кредита јер не морате да носите стање да бисте успоставили позитивну историју плаћања. Препоручујемо вам да плаћате свој износ у целости сваког месеца како бисте избегли наплату камате. Такође, избегавајте да се пријавите за превише кредитних картица. Што више картица имате, теже је управљати њима.

Без обзира да ли одлучите да играте игру са кредитним резултатом или не, најважнији начин да постигнете финансијску сигурност је да научите добре новчане навике и да их практикујете на дужи рок.

Бен Лути је бивши стручњак за кредитне картице за НердВаллет.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here