Промашај животног стила: нагризају вашу уштеђевину, једна повишица

Идеја да се било шта увуче непримећено је довољна да узнемири најхрабрије међу нама.

У свету личних финансија, суптилне, прикривене промене у навикама потрошње могу бити најстрашније. Феномен је познат као нарушавање животног стила, и то је једна од највећих – и најпревиденијих – препрека за изградњу дугорочног богатства. Међутим, када једном знате шта да тражите, постоје стратегије за задржавање животног стила далеко, далеко.

„Људи муче због преговарања о плаћама или максимизирања приноса за само неколико процентних поена, али животни стил убија много људи“, каже Ами Схах, ​​сертификовани финансијски планер у Вашингтону, Д.Ц., и извршни директор Стеварда, софтверског алата за финансијско планирање.

Шта је животни стил?

Како приходи расту током ваше каријере, често ће и трошкови. Већи расположиви приход може значити пријављивање за другу услугу стриминга или чешће једење у ресторанима. Или, то може значити куповину друге куће или новог аутомобила.

И то је овде, „када се ваши трошкови стално повећавају у складу са вашим приходима“, може доћи до промене у животном стилу, рекао је Нилај Ганди, ЦФП и виши саветник за богатство у Вангуарду, у интервјуу е-поштом.

С једне стране, природно је да повећавате своју потрошњу како ваш приход расте. На крају крајева, напорно радимо да бисмо купили и радили ствари које волимо у животу. Када се та већа потрошња догоди безобзирно, а не намерно, постаје проблематично, каже Мери Лајонс, инвестициони саветник и оснивач Бенцхмарк Инцоме Гроуп у Даласу.

Можда трошите више да би ваш животни стил могао да се подудара са животним стилом ваших пријатеља и породице, или зато што осећате да се то очекује од вас. Можда чак осећате да сте тако напорним радом за то заслужили право да трошите више.

Међутим, ове мисли и осећања могу бити знаци да се ваша већа потрошња дешава аутоматски, а не намерно, каже Лионс.

„Мислим да постоји нешто што би се могло рећи за живот дизајна, за разлику од живота без обавеза“, каже Лајонс. “А када дозволите да вам животни стил преовлада, онда ћете завршити са животом који је неизвршен.”

Промашај животног стила може се десити свакоме, без обзира на приходе. Шах каже да када је њена организација замолила високо зарађиваче (оне са платама од 100.000 до 500.000 долара) да наведу свој највећи финансијски изазов, скоро половина је изјавила да није у стању да уштеди довољно.

Ово наглашава важну чињеницу: не постоји начин живота који се не зарађује.

Зашто је животни стил деструктиван?

Један од најштетнијих нуспојава пропадања животног стила је да више потрошње неизбежно значи штедњу и мање улагања. Овај проблем је посебно акутан за млађе штедише, који имају највише добити од раног улагања.

Захваљујући комбиновању, чак и мале инвестиције имају потенцијал да значајно расту током довољно дугог периода, рекао је Ганди, који има седиште у Малверну у Пенсилванији. Али ако се ваша потрошња константно повећава са вашим приходима, не преостаје ништа за улагање.

За старије инвеститоре који планирају одлазак у пензију која је удаљена око пет до 10 година, нагли животни стил доноси другачију опасност. Ове штедише имају тенденцију да буду на врхунцу своје каријере у смислу плата и бонуса, и често троше раскошније на луксузне ствари, као што су куће и аутомобили.

Међутим, ако су зарађивали тако високу плату само кратак период, њихова уштеђевина можда неће бити довољна да наставе тај начин живота у пензији.

„Ово их или присиљава да раде дуже или да смање трошкове у пензији – а обе опције могу бити тешке за стомак“, рекао је Ганди.

Кретање животног стила такође може довести до додатних животних стресова, каже Шах. На пример, ако ваш животни стил постане зависан од одређеног нивоа прихода, шта се дешава ако желите да промените посао или каријеру?

„Видео сам превише људи који су заглављени у послу који мрзе због овога“, каже Шах.

Како спречити пропадање животног стила

Постоји неколико начина да задржите животни стил на одстојању, али Шах, Ганди и Лајонс се слажу да је најбоље место за почетак креирање финансијског плана и буџета, и придржавати се оба.

За Шаха, прва линија одбране није превелика потрошња на становање, често нечији највећи трошак. Генерално, она предлаже клијентима да трошкове становања држе испод 25% свог нето прихода. И, ако износ који штеде падне испод 20% њиховог нето прихода, то би могло да се увуче у животни стил.

Лајонс предлаже да себи плаћате недељну накнаду да бисте остали намерни у својој потрошњи, без обзира колико новца зарадите. Она препоручује својим клијентима - чак и онима који зарађују више од милион долара годишње - да поставе програме за аутоматско плаћање основних трошкова. А онда са оним што је остало, одлучују о одговарајућем буџету недељно, а не месечно.

„А оно што то заиста чини је да се заиста ослободи импулсног трошења“, каже она.

На пример, ако сте остали без новца у четвртак, а ваш додатак стиже у петак, лако је одлучити да одложите куповину. Али ако морате да чекате две недеље на плату, много је примамљивије да је наплатите и исплатите касније.

Зарађивање повишице је одлична прилика да се одврати од лоших животних навика, рекао је Ганди.

Саветовао је да се одређени проценат повишице — 75% је добро правило, рекао је — у лонац који ће вам помоћи да остварите своје финансијске циљеве, било да је то одлазак у пензију, улагање у акције, штедња за учешће или отплати дуга. Онда, шта год је остало, можете користити како год желите.

„Овај приступ вам и даље омогућава да добијете тренутно задовољство од сваке повишице“, рекао је он. „Имате 25% да доделите свом буџету како вам одговара, док се 75% улаже у ваше циљеве.”

Ово је, како је рекао, један од најбољих начина да се сви поставе за финансијски успех док избегавају суптилан, али деструктиван марш пузања животног стила.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.30%

Накнада за управљање

Накнаде

Зависи од саветника

Накнаде

150 долара и више

месечно (бесплатне почетне консултације)

Минимум налога

$50,000

Минимум налога

100.000 долара

Минимум налога

500 долара

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

15% попуста

једна година финансијског планирања (захтева годишње плаћање унапред)

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here