„Као лешинари“: Власник предузећа објашњава како је избегао МЦА“,

  1. Добре понуде је тешко пронаћи.

  2. Пазите на лешинаре.

49-годишњи предузетник уселио се у свој нови простор на врхунцу. Градоначелник Сан Франциска Ед Ли је недавно навео своју компанију као једну од шест малих предузећа која „обликују будућност“ града.

Али са овим потезом, закуп његове продавнице се више него удвостручио на 6.000 долара месечно. Такође је морао да троши додатних 2.500 долара месечно на стан јер нова локација није била јединица за рад. У међувремену, посао није био тако јак колико је очекивао. „Обим продаје није растао тако брзо као режије“, каже он НердВаллету.

Шест месеци након његовог новог закупа, био је у опасности да заостане са закупнином. Уместо да свом станодавцу саопшти лошу вест, одлучио је да „прескочи ситуацију“ тражећи финансије, каже он.

Одбијен стан

Он је детаљно описао своје искуство у резимеу који је написао када му је додељена награда за микро предузеће године у Сан Франциску 2016.

Роџерс се прво окренуо институцијама за које је знао да нуде кредите са ниским годишњим процентима: банкама, Управи за мала предузећа, непрофитним зајмодавцима. И мислио је да ће бити одобрен. Уместо тога, одбијали су га зајмодавац за зајмодавцем. Банка у којој је имао своје пословне и личне рачуне одбила је његову пријаву за кредитну линију од 10.000 долара. „Одбијен сам без обзира на то што су могли да виде колико новца зарађујем“, написао је он.

Друга банка је одбила његову молбу за пословну кредитну картицу са лимитом од 20.000 долара. Речено му је да би могао да добије једну са горњом границом од 500 долара, што је сматрао „прилично увредљивом пошто сам са њима пословао преко 15 година."

Тада се Роџерс нашао у свету трговачких новчаних аванса. Почело је када је од брокера компаније под називом Мерцхант Солутионс Гроуп добио убедљиву изјаву о продаји.

Брокер „заузео је веома пријатељски приступ“, каже Роџерс за НердВаллет. “‘Види, свиђа ми се твој посао. Овде сам да вам помогнем да вам донесем нешто новца.

Услови су флексибилни.’ Спријатељио се са мном. Био је добар продавац.”

Преко брокера је добио предујам од 20.000 долара од трговца са роком од седам месеци од компаније Америцор. То је решило његове тренутне проблеме са новцем. Али то је брзо довело до нових.

Као прво, морао је да уплати 975 долара недељно за наредних седам месеци, што је значило да је АПР већи од 30%: „Вратило ме је у црно, али сада имате ових седам месеци плаћања", каже он.

Зато је рефинансирао први аванс са још једним из компаније под називом Хаппи Роцк. Овај је вредео 40.000 долара и имао је отплату од 52.000 долара и рок од 12 месеци. Рогерс процењује да је АПР најмање 33%.

Трансакција га је ставила у дубљу рупу. „Плаћања су била 1.785 долара, а притисак за производњу је сада био још већи“, написао је он.

Роџерс је морао да се увери да има новца на свом банковном рачуну на дан доспећа плаћања. „Ако сте морали да снизите неку робу да бисте продали, онда то урадите“, каже он за НердВаллет.

Такође би радио додатне дане „само да би био сигуран да имам одговарајућу количину новца.”

„То је био спор процес, и то те носи“, каже он. „Било је као да те ови лешинари на неки начин пипкају.

Само су добијали кљун меса сваке недеље.”

Излаз

Роџерс је на крају пронашао излаз. Рефинансирао је уз помоћ непрофитних зајмодаваца и организација, укључујући Оппортунити Фунд, Маин Стреет Лаунцх и Урбан Солутионс.

Оставимо разговор о лешинарима, Роџерс каже да разуме привлачност новчаних аванса трговаца. Они пружају брзу и практичну готовину, што је од помоћи власницима малих предузећа у невољи.

„Власнику малог предузећа бих рекао: „Барем знајте да постоје ова решења за трговце, али користите их као последње средство“, каже он. „То је превелика количина новца. ...

„Можете постати зависни од трговачких готовинских аванса.”

Потражен за коментаром, Роџерсов брокер је првобитно рекао да би пристао на интервју, али није одговорио на накнадне телефонске позиве и мејлове. Представник Хаппи Роцка одбио је да коментарише. Америцор није доступан за коментар.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here