Огласите свој дом у 2021? Ево шта треба знати

Отприлике 1 од 6 (17%) власника кућа планира да прода свој дом у наредних 18 месеци, према новој анкети НердВаллет коју је спровела онлајн анкета Тхе Харрис међу 2.127 власника кућа. Ови огласи ће бити добродошао призор за купце који се тренутно такмиче за ограничен број кућа са најскупљим доларом.

Мартовско истраживање је показало да ово тренутно тржиште игра улогу у мотивацији многих ових продаваца кућа. У ствари, 45% оних који планирају да продају у наредних 18 месеци каже да су недавне промене на тржишту станова, укључујући веће тражене цене и нижи залих, подстакле да продају раније него што је првобитно планирано. Ако сте међу власницима кућа који се спремају да буду на фаворизованој страни овог снажног тржишта продаваца, ево шта треба да знате.

1. Можда ћете моћи да прескочите побољшања дома у претпродаји

Поред чишћења куће за изложбе, припрема за продају куће често значи обављање мањих (или великих) поправки и надоградњи. Али купци кућа вребају на пописима некретнина и скачу на оне који се чак и приближе провјеравању свих поља, тако да би продавци вјероватно могли уштедјети нешто новца ограничавањем или потпуно одустајањем од скупих пројеката.

Више од 4 од 5 (81%) власника кућа који планирају продају у наредних 18 месеци кажу да планирају да потроше новац на велике поправке или реновирање како би свој дом учинили привлачнијим потенцијалним купцима пре продаје, обично планирајући да потроше 2.000 долара. Али 17% оних који планирају продају у наредних 18 месеци који ће потрошити новац на поправке и реновирање пре продаје каже да ће потрошити 15.000 долара или више.

„Заиста се можете извући без реновирања и мањих поправки“, каже Холден Луис, стручњак за хипотеке НердВаллет-а. „Осим ако кућа нема велики проблем као што је кров који прокишњава, вероватно је боље да га продате онакву каква јесте. Учините приоритетом растварање и деперсонализацију дома како би купцима било лако да замисле себе како тамо живе. Купци га могу поправити и реновирати по сопственом реду и распореду.”

2. Све ће се одвијати веома брзо

Ако наведете свој дом на овом тржишту, нема сумње о исходу. Изузимајући било какве значајне задане вредности или драматично прецењене цене, продаћете свој дом. То ће се десити брзо и могли бисте добити више понуда изнад цене на листи.

Скоро половина (45%) власника кућа који планирају да продају у наредних 18 месеци каже да су их недавне промене на тржишту станова подстакле да продају раније него што је првобитно планирано, према истраживању. Породичне куће су у великој потражњи, тако да продаја сада значи да ћете продати брже и по вишој цени него што бисте под другим условима.

Постојеће куће су на тржишту у просеку само 20 дана, према најновијим подацима Националне асоцијације продаваца некретнина - то је на листи и под уговором за мање од три недеље. Зато будите спремни да продате оног тренутка када окачите знак „На продају“. Идеално је да ваш следећи дом већ буде постављен, али то је можда лакше рећи него учинити.

3. Суочићете се са оштром конкуренцијом у куповини замене куће

Управо ствари због којих је добар тренутак за продају чине да је тешко купити кућу. Само 10% оних који планирају да продају у наредних 18 месеци каже да је један од њихових примарних мотива за продају то што више не желе да буду власници куће, према истраживању. За остале продавце, улазак у препуну групу купаца кућа представљаће изазове.

Било да се ради о локацији — као што је пресељење ближе породици, ван града или за нови посао — или карактеристике куће, свака ставка на вашој листи обавезних ствари ће учинити да проналажење вашег следећег дома буде већи изазов.

С обзиром на вероватну лакоћу са којом ћете продати и потешкоће које ћете можда имати да пронађете замену за дом, можда има смисла бити под уговором о куповини када или убрзо након што ваш дом изађе на тржиште.

„Најтежи део кретања на данашњем тржишту је пронаћи дом који ће заменити онај који продајете“, каже Луис. “Куповину купца можете учинити условљеном проналажењем одговарајућег становања. Другим речима, можете натерати свог купца да чека. Обично купци нерадо прихватају тај услов, али ми смо на тржишту продавца и продавци постављају правила.”

Методологија

Ово истраживање је спроведено онлајн у Сједињеним Државама од стране Тхе Харрис Полл у име НердВаллет-а од 9. до 11. марта 2021. године, међу 2.127 У.С. одрасли од 18 и више година који су власници кућа, међу којима 391 планира да прода свој дом у наредних 18 месеци. Ова онлајн анкета није заснована на узорку вероватноће и стога се не може израчунати никаква процена теоријске грешке узорковања. За комплетну методологију истраживања, укључујући варијабле пондерисања и величине узорака подгрупа, контактирајте Ану Палаги на [емаил протецтед

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here