Учините свој новац узбудљивијим — тако што ћете га држати досадним

Идеја о стицању богатства на блиставе начине није нова. На крају крајева, Чарлс Понци, по коме су Понзи шеме назване, преварио је инвеститоре пре више од 100 година са шемом за брзо богаћење изграђеном на темељима лажи. Данас, шпекулативне инвестиције, маркетиншке компаније на више нивоа и други ризични покушаји да се оствари профит и даље постављају заводљиве замке.

Увек можете оставити свој новац на рачуну са каматом и пустити време да уради своје, али то баш и није погодно за узбудљиве партијске разговоре, зар не? Дакле, отварамо и затварамо рачуне. Улажемо у вруће акције и продајемо их на први знак лоших вести. Ми се петљамо са својим новцем јер, у нашим умовима, растуће богатство би требало да захтева напор.

„У скоро свему осталом што радимо, активност је исплатива: ако желим да будем добар тркач, требало би да трчим сваки дан. Ако желим да будем добар сликар, требало би да стално вежбам“, рекао је Морган Хоусел, партнер у Тхе Цоллаборативе Фунд-у и аутор књиге „Психологија новца“ у мејлу. „Али ако желите да будете добар инвеститор, најбоља ствар коју људи могу да ураде је да не тргују, не петљају, само оставите то на миру – и мислим да је то тако контраинтуитивно јер је тако јединствено до улагања.”

У свету пуном финансијских утицајних људи који продају производе и пријатеља који се хвале да купују НФТ, сасвим је у реду управљати својим новцем на начин који углавном изазива зевање. Ево зашто.

» ВИШЕ: 4 савета за савладавање финансија

То што сте досадни даје вам више времена да живите свој живот

Бављење новцем је неопходан посао и није баш забавно. Срећом, живимо у ефикасним временима. За неколико минута можете подесити аутоматске трансфере новца који тихо шаљу ваш новац на засебне рачуне који служе за различите сврхе. Зашто држати управљање новцем на својој листи обавеза када се то може догодити само од себе буквално док спавате?

„Новац је средство помоћу којег живите свој живот, а не сам живот“, рекла је Мег Бартелт, финансијски планер и оснивач Флов Финанциал Планнинг-а у мејлу. „Што су ваше инвестиције компликованије, променљивије или страшније, више времена проводите радећи на њима или размишљајући о њима, а самим тим и мање времена имате за живот.”

То што сте досадни спречава вас да доносите непромишљене одлуке

Важно је да повремено завирујете у своје инвестиционе рачуне, али опседнутост сваким тржишним потезом је исцрпљујућа и контрапродуктивна. То може довести до доношења реактивних одлука које дугорочно штете вашем богатству.

Одабрати да будете досадни са својим новцем је вежба напуштања илузије потпуне контроле. Да, увек ће бити финансијских вести нон-стоп, али не утиче све што се дешава у широј економији на вас као појединца. Искључите вести и упозорења на берзи на свом телефону како више не бисте осећали свраб да реагујете. Уместо тога, пажљиво одлучите када ћете гледати вести и проверите своје налоге како бисте били информисани са мање стреса.

» ПРОЧИТАЈТЕ: Како захвалност може помоћи вашем финансијском животу

Како изгледа досадно управљање новцем

  • Направите план којег се (углавном) придржавате: Бартелтова открива да, било да њени клијенти избегавају свој новац или га опсесивно прате, то је зато што сви осећају исту емоцију: страх. Протуотров је финансијски план заснован на специфичним циљевима и вредностима. „Имати план је охрабрујуће“, рекла је она. “Када имају план, или пакао, када знају да ће га имати, људи се опуштају.” Своју штедњу и циљеве инвестирања заснивајте на томе на шта намеравате да потрошите новац краткорочно, средњорочно и дугорочно. Оставите простора за промене у животу и друге неизвесности, јер ће се оне гарантовати.

  • Припремите се за хитне случајеве: Не постоји ништа посебно секси у фондовима за хитне случајеве, животном осигурању и ажурираним тестаментима, али ако се деси неочекивано, ове ствари вам могу помоћи да останете финансијски стабилни.

  • Аутоматизујте свој новац: аутоматски пренесите средства са чека на штедњу или са чека на брокерски рачун. Допринос 401(к) кроз ваш посао је такође аутоматизација, пошто тај новац долази директно из ваше плате. Редовно давање доприноса на различите налоге и повећање како ваш буџет дозвољава и мењају се циљеви, повећаће ваше гнездо.

Када успоставите своју досадну финансијску основу, можете посипати неке ризичније инвестиције ако желите. Али останите верни свом плану. „Морате активно и континуирано да игноришете свеприсутне сметње, шарлатане и насилнике да бисте остали верни сопственим вредностима и циљевима“, рекао је Бартелт.

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс. Садржај је у образовне и информативне сврхе и не представља савет за инвестирање. 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here