Управљање скривеним трошковима амортизације аутомобила

Време није пријатељ власнику аутомобила. За разлику од многих средстава, вредност аутомобила генерално опада током времена. Ово се зове амортизација.

Иако је то скуп део укупних трошкова поседовања аутомобила, ефекат осећате само када га продате или мењате. Ево примера о томе шта амортизација значи за вас као власника аутомобила и како можете да управљате њом.

Амортизација нових аутомобила

Амортизација почиње чим се одвезете са парцеле.

Вредност вашег аутомобила се смањује за око 20% до 30% до краја прве године. Од друге до шесте године, амортизација се креће од 15% до 18% годишње, према недавним подацима Блацк Боок-а, који прати цене половних аутомобила. По правилу, за пет година, аутомобили губе 60% или више своје почетне вредности.

Међутим, не амортизују сва возила истом стопом, што значи да одређене марке или модели држе своју вредност боље од других. И стопе амортизације се такође могу мењати током времена.

На пример, када цене гаса скоче, вредност великих СУВ-ова или камионета може да падне, јер је мање купаца спремно да плати за гутача гаса. Или, када враћена возила на лизинг преплаве тржиште, стопе амортизације на тим моделима могу да се убрзају јер их има тако велика понуда.

У ствари, лизинг нуди још један користан начин размишљања о амортизацији. Када изнајмите аутомобил, цена се заснива на делу вредности аутомобила који ћете користити, а то је у суштини амортизација.

Преостала вредност је онолико колико ће аутомобил вредети када завршите период закупа. Након три године, аутомобили углавном имају преостале вредности од око 40% до 60% њихове првобитне цене (иако тржишна вредност може бити већа).

Стратегије за управљање амортизацијом

Овај пад вредности возила може изгледати драматично, али постоје стратегије за смањење или управљање амортизацијом аутомобила које возите.

КУПУЈЕ СЕ ПОЛОВНО

Потпуно нови аутомобил ће највише депресирати због наглог пада у првој години. Куповином аутомобила који је стар само годину дана избегавате овај први ударац од амортизације и штедите значајну количину новца на скоро новом аутомобилу. И, наравно, чекање преко три године могло би да уштеди власнику око половине првобитне цене аутомобила.

» ВИШЕ: Упоредите трошкове: Куповина новог аутомобила у односу на. коришћени

ИСТРАЖИВАЊЕ ВРЕДНОСТИ ПРЕПРОДАЈЕ

Паметни купци нових аутомобила могу пронаћи изузетке од криве амортизације. На пример, Цхевролет Цолорадо је изгубио само 7% вредности у првој години 2016, према анализи компаније иСееЦарс, која обједињује листе половних аутомобила. Или купци половних аутомобила могу тражити велике попусте, попут Волва С60, који је имао 34.Пад депрецијације од 4% у првој години у 2016., скидајући око 14.000 долара за само годину дана.

Можете користити алате као што су петогодишњи трошак Келлеи Блуе Боок-а или Едмундс.цом прави трошак поседовања калкулатора да би се истражило колико одређени модели обично депрецирају.

ЛИЗИНГ

Не морате да купујете ауто да бисте га возили. Када изнајмљујете, у основи плаћате амортизацију аутомобила, плус порез и камату. На крају периода закупа, можете једноставно да предате аутомобил – не морате да бринете да ћете га продати са губитком ако је вредност вашег возила неочекивано опала.

Са друге стране, јер је купопродајна цена на крају закупа загарантована на почетку уговора, такође бисте могли да имате среће. Ако на крају лизинга вредност препродаје аутомобила вреди више од његове преостале вредности у уговору о лизингу, можете одлучити да га купите и задржите или препродате за профит.

Али лизинг можда није ваша преферирана опција ако волите стабилност поседовања и не желите да враћате аутомобил сваких неколико година. Размислите да ли лизинг има смисла за вас и користите НердВаллетов калкулатор закупа који ће вам помоћи да процените плаћања и са сигурношћу преговарате.

ИЗБЕГАВАЊЕ ПРИЛАГОЂАВАЊА

Креативни додаци — попут бучних пригушивача за љубитеље трка или црних фелги за накнадно тржиште — могу бити забавни, али могу смањити вредност вашег аутомобила. Прилагођавање смањује број потенцијалних купаца на оне са вашим тачним укусом. Штавише, потенцијални купци би могли да брину да ли су модификације исправно извршене или да ли би могле да сигнализирају потенцијалне механичке проблеме.

Боја вашег аутомобила такође може утицати на вредност препродаје. Блиставе жуте, црвене и љубичасте могу да покажу вашу личност и да се истичу на путу, али их је теже препродати. Ако очекујете продају или трговину касније, држите се боја које су популарније.

ОДРЖАВАЊЕ ВАШЕГ ВОЗИЛА — И ВОЂЕЊЕ ЕВИДЕНЦИЈЕ

Редовно сервисирање вашег аутомобила и вођење свих евиденција може спречити да ваш аутомобил депрецира брзо као и случајно одржаван аутомобил истог модела и године. Ова два корака вас померају на чело разреда када дође време за продају. Они потенцијалним купцима показују да сте били одговоран власник, повећавајући вредност вашег аутомобила при препродаји.

ПРОДАЈА ПРИВАТНО

Постоје два главна начина да продате свој аутомобил: промена у продавници или продаја приватном купцу. Ако трговате, биће вам понуђена цена испод тржишне, јер дилери преузимају трошкове поправке и затим препродаје вашег аутомобила. Постоје кораци које можете предузети да бисте максимизирали вредност своје замене, али ћете често добити најбољу цену приватном продајом аутомобила. Ако вам не смета додатни посао и време потребно за припрему вашег аутомобила и састајање са купцима, ово може значајно да вам помогне да смањите вредност.

Треба ли икада купити нови ауто?

Упркос 20% до 30% пада вредности аутомобила у првој години, још увек постоје разлози да размислите о куповини новог.

За разлику од куповине половних, често је лакше преговарати о почетној купопродајној цени, а кредити за нови аутомобил обично добијају најбоље стопе. Осим тога, да би избацили нове моделе на врата, произвођачи аутомобила могу пружити подстицаје за куповину аутомобила који могу значајно смањити цену налепница. Коначно, не морате да бринете о стању новог аутомобила, а нови аутомобили долазе са гаранцијама, што их чини потенцијално лакшим и јефтинијим за одржавање.

И на крају, ако планирате да возите свој аутомобил док вам точкови не отпадну, искористићете сву вредност аутомобила, а амортизација неће бити толики проблем.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here