Маргин Традинг: Шта је то и шта треба знати

Најчешћи начин куповине акција је трансфер новца са вашег банковног рачуна на ваш брокерски рачун, а затим коришћење тог новца за куповину акција (или заједничких фондова, обвезница и других хартија од вредности). Међутим, то није једини начин.

Шта је маржна трговина?

Маргин традинг, или „куповина на маргини“, значи позајмљивање новца од ваше брокерске компаније и коришћење тог новца за куповину акција. Једноставно речено, узимате кредит, купујете акције позајмљеним новцем и враћате тај зајам — обично са каматом — касније.

Куповина на маргини има неку озбиљну привлачност у поређењу са употребом готовине, али је важно разумети да са потенцијалом за већи принос постоји и већи ризик. Маргин трговина је облик полуге, који инвеститори користе да повећају своје приносе. Међутим, ако инвестиција не иде како је планирано, то значи да се губици такође могу повећати.

» Сазнајте више о разликама. Маргин рачуни вс. готовински рачуни

Пример куповине на маргини

Рецимо да инвеститор жели да купи 200 деоница компаније која тренутно тргује за 30 долара по акцији, али она има само 3.000 долара на свом брокерском рачуну. Она одлучује да искористи тај новац да плати половину (100 акција), а осталих 100 акција купује уз маржу позајмљујући 3.000 долара од своје брокерске фирме, за укупну почетну инвестицију од 6.000 долара.

Сада рецимо да цена акција порасте 33% на 40 долара. То значи да је вредност њене почетне инвестиције од 6.000 долара порасла на око 8.000 долара. Иако мора да врати позајмљени новац, она ће задржати добитак који јој је помогао да постигне. У овом случају, након што врати 3.000 долара, остаје јој 5.000 долара — профит од 2.000 долара. Да је уложила само својих 3.000 долара у готовини, њен добитак би био око 1.000 долара.

Трговањем на маржи, инвеститор је удвостручио свој профит са истом количином готовине.

Међутим, није свака инвестиција добитна. У сценарију губитка, акције су погођене и цена акције пада са 30 на 20 долара. Вредност њене инвестиције пада са 6.000 долара на 4.000 долара, а након што отплати зајам, она има само 1.000 долара — губитак од 2.000 долара. Да је инвестирала само својим готовином, њени губици би били само упола мањи, на 1.000 долара.

А ако цена акција скочи још више до, рецимо, 10 долара по акцији? Укупна инвестиција сада вреди само 2.000 долара, али инвеститору је потребно 3.000 долара да отплати зајам. Чак и након што прода преостале акције да би отплатила зајам, још увек дугује додатних 1.000 долара. То износи укупан губитак од 4.000 долара (њена првобитна инвестиција од 3.000 долара плус додатних 1.000 долара за испуњење услова зајма).

Добро сте прочитали. Када користите левериџ, могуће је изгубити више од ваше почетне инвестиције.

Како функционише маржна трговина

Као што горњи пример илуструје, трговање маргинама може бити ризичан и скуп посао за инвеститоре без знања и финансијских средстава за руковање кредитом. Дакле, хајде да заронимо у неке од детаља маргиналних зајмова, почевши од неколико кључних компоненти зајма:

  • Попут обезбеђеног зајма, зајам са маргином захтева од инвеститора да обезбеди колатерал, који делује као сигурносни депозит. Вредност имовине која се држи на рачуну инвеститора – укључујући готовину и све инвестиције као што су акције и заједнички фондови – служи као колатерал за зајам. У најмању руку, већина брокера захтева од инвеститора да одржавају 2.000 долара на свом рачуну да би позајмили уз маргину.

  • Кредитни лимит — износ који инвеститор може да позајми — заснива се на цени имовине која се купује и вредности колатерала. Обично ће брокер дозволити инвеститору да позајми до 50% куповне цене акције до било ког износа колатерала на рачуну. Рецимо, на пример, желите да купите 5.000 долара у акцијама и ставите половину тога на маржу. Мораћете да имате довољно готовине на рачуну (тзв. „почетна маржа“) да покријете 2.500 долара на картици да бисте позајмили осталих 2.500 долара на маргини.

  • Као и сваки зајам, зајмопримцу се наплаћује камата. Брокерска кућа поставља каматну стопу за кредит тако што утврђује основну стопу и додаје или одузима проценат на основу величине кредита. Што је маржа кредита већа, то је нижа каматна стопа марже. Да користимо пример једне велике брокерске куће, од 2020. године, инвеститор који је желео да позајми 10.000 до 24.999 долара плаћао би 8.70% каматне стопе на кредит, док би инвеститор који би позајмио 100.000 до 249.999 долара платио ефективну стопу од 7.45%. Камата се обрачунава месечно и примењује се на стање маргине. Када се имовина прода, приход прво иде на отплату маргиналног кредита.

Иако маргинални кредити имају неке заједничке ствари са традиционалним кредитима, ђаво - и опасност - је у разликама.

» Потребан је брокерски рачун? Погледајте наше изборе за најбоље брокере.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Шта су захтеви за одржавање и позиви за маргину?

Код традиционалног зајма (хипотека, на пример), вредност имовине купљене позајмљеним новцем нема утицаја на услове зајма када се папири потпишу.

Ако је једногодишња продаја кућа у комшилуку спора и алгоритам на вашем омиљеном претраживачу некретнина каже да ваша кућа вреди мање од онога што сте платили за њу, то је само губитак папира. Банка вам неће подићи камату или тражити да се поново пријавите за кредит. Нити вас зајмодавац неће присилити да продате своју кућу, или ако то не учините, поседујте свој аутомобил и продате га за готовину.

Али ако би хипотеке функционисале као маргинални кредити, то је управо такав сценарио са којим би се власник куће суочио.

Маргин зајмови, за разлику од хипотека, у сваком тренутку су везани за константно променљив ниво готовине и хартија од вредности (колатерала зајма) на брокерском рачуну инвеститора. Да би се придржавали услова маргиналног зајма,  инвеститори морају да одржавају минимални ниво готовине и хартија од вредности на свом рачуну, или брокеров „ниво одржавања.”

Ако вредност тих хартија од вредности падне и колатерал падне испод нивоа одржавања (што се може десити када било која од акција у портфељу падне, укључујући и оне купљене уз маргину), брокер ће издати „позив за маргину“.”

У том тренутку инвеститор има од неколико сати до неколико дана да доведе вредност рачуна на минимални ниво одржавања. Она то може учинити депоновањем више готовине или продајом акција (или затварањем опција опција) како би повећала износ готовине на рачуну.

Пропустите рок за позив за маржу, а брокер ће одлучити које акције или друге инвестиције да ликвидира како би довео рачун у ред.

Остали ризици маржног трговања

Да ли вас претња маргином или позивом за одржавање чини нервозним? То је сасвим разумна реакција.

Вредности акција константно флуктуирају, што доводи инвеститоре у опасност да падну испод нивоа одржавања. Као додатни ризик, брокерска фирма може подићи захтев за одржавање у било ком тренутку без да мора да даје много обавештења, у складу са ситним словима већине уговора о маргиналним кредитима.

Без обзира на то шта подстиче позив на маргину или узрокује да налог инвеститора падне испод минималног нивоа одржавања, трговање маргинама може довести до свих врста финансијских застоја, укључујући:

  • Бити приморан да закључате губитке. Ако покривање позива на маргину захтева од вас да распродате акције, прилика да држите деоницу да видите да ли ће се опоравити од губитка не постоји.

  • Краткорочне продаје које покрећу рачун за порез. Инвеститори који тргују на опорезивом брокерском рачуну морају да размотре које акције или које акције стављају на продају како би избегли већи краткорочни порез на капиталну добит. И запамтите, немате право гласа о томе које се акције продају ако је брокеру препуштено да усклади ваш рачун са својим захтевима за маржу. (Позитивна страна: у неким случајевима камата на маргиналне кредите може бити одбитна од пореза на ваш приход од улагања.)

  • Услови кредита који доприносе инвестиционој добити. Као и код сваког дуга, математика иде у вашу корист само ако је инвестиција коју улажете већа од каматне стопе коју плаћате на кредит. То је релативно висока трака са маржним стопама кредита у распону од 7% до 9%.

  • Погодак на вашу заслугу. Као и код конвенционалног зајма, неплаћање кредита у складу са условима уговора може довести до негативне оцене на кредитном извештају зајмопримца.

  • Изложеност већим губицима. Као што је илустровано у горњем примеру, куповина на маргини може довести до губитка више новца у трговини него што бисте имали да се заглавите са готовином коју имате при руци.

Поступати са пажњом

Маргин зајмови, као што су кредитне картице, могу бити корисно средство за коришћење. За инвеститоре који разумеју ризике и имају довољно искуства у инвестирању, трговање на маргинама може повећати профит и отворити могућности за трговање. Само будите сигурни да пазите на сва упозорења о маржи зајма и не улазите док не знате тачно у шта се упуштате.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here