ЕТФ-ови марихуане: на смоту или у диму?

Сву пажњу привлаче акције лонца, али фондови којима се тргује на берзи марихуане могу бити боља алтернатива. ЕТФ-ови марихуане вам омогућавају да инвестирате у компаније које послују у свакој вертикали индустрије марихуане, од концепта производа до потрошње.

На пример, ЕТФМГ Алтернативе Харвест ЕТФ (далеко највећи ЕТФ за канабис у смислу имовине под управљањем) улаже у компаније из целе индустрије марихуане, укључујући:

  • ГВ Пхармацеутицалс (медицина фокусирана на канабиноид).

  • Цронос Гроуп (производња и дистрибуција).

  • Цанопи Гровтх Цорпоратион (истраживање и развој производа).

  • Аурора Цаннабис (развој и производња производа).

Улагање у ЕТФ-ове марихуане шири ваш ризик на више компанија и сегмената индустрије, уместо да га концентрише у било коју једну акцију. Ова стратегија, позната као диверзификација, је доказан метод у било којој врсти улагања, али је посебно важна у тако новом и нестабилном сектору као што је индустрија канабиса.

» Сазнајте више: Шта је фонд којим се тргује на берзи?

Најбољи ЕТФ за марихуану данас

Испод је пет ЕТФ-ова за канабис са најбољим учинком који су доступни У.С. инвеститоре (искључујући ванберзанско тржиште), на основу приноса од године до дана. Важно је запамтити да досадашњи учинак не гарантује будуће резултате, али гледање на недавна кретања цена фонда често представља добро место за почетак претраге. За дубље удубљење, погледајте једногодишњи или петогодишњи принос фонда да видите какав је учинак током дужих периода.

Од почетка године приноси су засновани на тренутној цени. Подаци се преузимају из Гоогле Финанце-а и могу бити одложени до 20 минута. Информације су искључиво у информативне сврхе, а не у сврхе трговања или савета.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

ЕТФ-ови марихуане вс. Акције

Постоје стотине акција канабиса које можете изабрати, многе од њих су ризичне акције пенија или акције компанија са изузетно малом тржишном капитализацијом. Имајући у виду младу индустрију, постоји довољно простора за потрес који би могао значајно утицати на цену акција. Вероватно ће бити много губитника, а тешко је предвидети број потенцијалних победника. Тренутно стање у индустрији чини ионако ризичну стратегију - одабир појединачних акција - још ризичнијом.

ЕТФ-ови марихуане и даље носе значајан ризик, али ћете барем проширити своју изложеност десетинама компанија. Ако једна компанија у фонду пропадне, идеално би било да ти губици буду надокнађени успехом друге компаније. Истина је да бисте могли да пропустите невероватне приносе појединачних акција, али улагање у ЕТФ-ове канабиса могло би вам помоћи да избегнете значајне губитке које инвеститори вероватно виде у тако непровереној индустрији.

» Потребан је брокерски рачун? Ево наших најбољих брокерских опција за куповину ЕТФ-а

Ризици ЕТФ-ова марихуане

Улагање у канабис - укључујући ЕТФ-ове за канабис - долази са значајним ризиком. Регулаторна неизвесност, финансијске препреке и чиста непредвидљивост у пословним моделима и операцијама могли би значајно и брзо да промене будући пејзаж, а заузврат, вредност залиха марихуане и ЕТФ-ова.

Регулација

Док је рекреативна конзумација и поседовање марихуане сада легална у неколико држава (а медицинска марихуана је легална у још више), у очима савезне владе, то је још увек лек са листе 1. Ова ознака, која марихуану ставља у исту категорију као хероин, екстази и ЛСД, сугерише да нема медицинску вредност и високу стопу злоупотребе.

Ова класификација може довести до сивих зона између државних и савезних закона. На пример, У.С. Државни тужилац има овлашћење да одлучи да ли ће Министарство правде спроводити савезне законе о марихуани у државама које су усвојиле законе о легализацији, а овај став се већ померио са једне председничке администрације на другу. Све док је примена течна, неизвесност ће трајати.

Финансирање и банкарство

Иако су се најранији диспанзери и компаније које се баве марихуаном можда имале муке да пронађу традиционалне финансијске и банкарске услуге, то данас није толико забрињавајуће, а на помолу би могло бити још промена.

У Дому је 2019. године усвојен Закон о сигурном и поштеном банкарству из 2019. Ако постане закон, то би помогло у заштити депозитних институција које пружају финансијске услуге компанијама за марихуану. Штавише, Национална управа за кредитне уније је 2019. године издала привремене смернице како би помогла кредитним синдикатима да се снађу како да пружају услуге легалним предузећима са конопљом. Ове смернице су биле одговор на закон о фарми из 2018., који је уклонио конопљу (што, у овом контексту, значи биљку марихуане која садржи мање од 0.3% психоактивног састојка ТХЦ) као контролисане супстанце на савезном нивоу.

Поврх свега, број депозитних институција које пружају банкарске услуге компанијама које се баве марихуаном је у сталном порасту од 2014. године, достигавши 553 банке и 162 кредитне уније до трећег квартала 2019. године, у односу на око 100 банака и неколико кредитних унија пет године раније.

Ипак, многи од ових развоја још нису конкретни. Иако сугеришу да би законодавство које би могло бити повољно за индустрију марихуане могло да дође, пејзаж се још увек формира, што ће вероватно резултирати континуираном неизвесношћу у кратком року.

Волатилност

Од свог оснивања 2015. године, У.С. Индекс марихуане — који прати водеће залихе канабиса у земљи — уживао је и у високим временима и у оштрим падовима. Од 7. јула, највиша вредност индекса за 52 недеље износи 105.19; најнижа вредност за 52 недеље је 19.91.

Ако сте нови инвеститор или тражите предвидљивост, постоје други индексни фондови и ЕТФ-ови који су вам прикладнији. Али ако сте вољни да савладате волатилност неизвесног тржишта у замену за улазак у изузетно раној фази - а ваш портфолио је у добро диверзификованом, здравом стању - можда имате разлога за улагање у ЕТФ-ове за канабис.

Сазнајте више о секторским ЕТФ-овима:

  • Како одабрати праве биотехнолошке ЕТФ-ове за вас

  • Зашто златни ЕТФ-ови имају рекордну годину

  • Разумети С&П 500 ЕТФ-ове

  • Инвестирајте у иностранству? Погледајте кинеске ЕТФ-ове

Откривање: Аутор није имао никакве позиције у горе наведеним хартијама од вредности у првобитно време објављивања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here