Тржишни налог вс. Лимит Ордер: Када користити који

Када сте спремни да купите или продате деоницу или фонд, имате два главна начина да одредите цену по којој ћете трговати: тржишни налог и ограничени налог. Са тржишним налозима, ви тргујете акцијама по било којој тренутној цени. Са ограниченим налозима, можете именовати цену, а ако је акција достиже, трговина се обично извршава.

То је најосновнија разлика између тржишног налога и ограниченог налога, али сваки тип може бити прикладнији за дату трговинску ситуацију. Ево шта треба да узмете у обзир.

Тржишни налози: Обавите трговину сада

Највећа предност тржишног налога је у томе што ваш брокер може брзо да га изврши, јер ви говорите брокеру да узме најбољу доступну цену у том тренутку. Ако купујете акције, тржишни налог ће се извршити по било којој цени коју продавац тражи. Ако продајете, тржишни налог ће се извршити на оно што купац понуди.

Највећи недостатак тржишног налога је то што не можете одредити цену трговине. Међутим, много пута то није важно. За велике компаније које су високо ликвидне (трговине у великим количинама), разлика између цене понуде купаца и цене продаје продаваца – која се назива распон понуде-питања – обично је само пени или два. Осим ако не купујете огроман број акција, та разлика није битна.

„Не можете да наведете цену трговине. Међутим, много пута то није важно.”

Међутим, ако се цена брзо креће, могли бисте завршити трговање по знатно другачијој цени од оне када сте унели налог. То је ретко, али могуће. Вероватнији сценарио: улазите у тржишни налог након што се берза затвори, а затим компанија најављује вести које утичу на цену акција. Ако не откажете поруџбину пре него што се размена отвори следећег дана, можда ћете на крају трговати по много другачијој цени него што сте намеравали.

Још један потенцијални недостатак се јавља код неликвидних акција, оних којима се тргује малим обимом. Када унесете тржишни налог, можете повећати или потопити цену акција јер у том тренутку нема довољно купаца или продаваца да покрију наруџбу. На крају ћете добити много другачију цену од само неколико тренутака раније јер ваша поруџбина утиче на тржиште.

Идите са тржишним налогом када: 

  • Желите брзо извршење по сваку цену

  • Тргујете високоликвидним акцијама са уским распоном понуде и тражења (обично пени)

  • Тргујете само са неколико акција (на пример, мање од 100)

» Спремни за почетак трговања? Ево неколико избора за наше најбоље онлајн брокере за трговање акцијама

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Ограничите поруџбине: Тргујте када је цена исправна

Највећа предност лимитираног налога је та што можете да наведете своју цену, а ако залиха достигне ту цену, налог ће вероватно бити испуњен. Понекад ће брокер чак испунити вашу наруџбу по бољој цени. Типично, можете поставити ограничене налоге да се извршавају до три месеца након што их унесете, што значи да не морате принудно да гледате да бисте добили своју цену.

На неким (неликвидним) акцијама, распон понуде-аск може лако покрити трошкове трговања. На пример, ако је спред 10 центи и купујете 100 акција, ограничени налог по нижој понуђеној цени би вам уштедео 10 долара, што је довољно да покрије провизију код многих врхунских брокера.

Највећи недостатак: Није вам гарантовано да ћете трговати акцијама. Ако акција никада не достигне граничну цену, трговина се неће извршити. Чак и ако залихе досегну ваш лимит, можда неће бити довољно потражње или понуде да се испуни наруџба. То је вероватније за мале, неликвидне акције.

„Ако акција никада не достигне граничну цену, трговина се неће извршити. Чак и ако јесте, можда неће бити довољно потражње или понуде.”

Још један недостатак, посебно са налогом који може да се изврши до три месеца у будућности, је то што се акције могу драматично померити. Ваша трговина може бити испуњена по цени која се много разликује од оне коју бисте иначе могли да добијете.

Замислите да Аппле најављује потенцијално огроман нови производ и његове залихе су порасле са 190 на 210 долара, док имате ограничену наруџбу за продају на 192 долара. Осим ако пажљиво не пратите вести, можда ћете на крају продати за 192 долара када сте могли да добијете више. Обрнуто се може десити са ограниченим налогом за куповину када се појаве лоше вести, као што је извештај о лошој заради. Можда ћете на крају купити по много вишој цени него што бисте иначе могли имати или сада мислите да акције вреде.

Идите са ограниченим налогом када:

  • Желите да наведете своју цену, понекад много другачију од оне на којој се налази акција

  • Желите да тргујете акцијама које су неликвидне или је разлика између понуде и потражње велика (обично више од 5 центи)

  • Тргујете великим бројем акција (на пример, више од 100)

Паметан начин да уштедите новац

Ограничени налози могу вам помоћи да уштедите новац на провизијама, посебно на неликвидним акцијама које се крећу око понуде и тражене цене. Али ћете такође уштедети новац тако што ћете прихватити менталитет куповине и задржавања у својим инвестицијама. Пошто избегавате продају са тржишта, имаћете мање провизија и избегаваћете порезе на капиталну добит, што би лако могло да смањи трошкове трговања. Осим тога, пожелећете да останете уложени да бисте дозволили да сложени раст ради своју магију.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here