Одвојено пријављивање у браку: како то функционише, када то учинити

Практично сви брачни парови заједно плаћају порез и ко може да их криви? Обично је лакше припремити једну пореску пријаву него две, и скоро увек резултира нижим пореским рачуном него одвојено подношење. Али понекад, коришћење одвојеног пореског статуса у браку за поделу тих пријава може имати финансијског смисла. Ево како то функционише и када би вам могло користити.

Шта је венчано подношење одвојено?

Одвојено пријављивање у браку је један од пет статуса пореске пријаве који су доступни пореским обвезницима. Под статусом одвојене пријаве у браку, сваки супружник подноси сопствену пореску пријаву уместо једне заједничке пријаве. Уместо комбиновања прихода, свака особа посебно пријављује приходе и одбитке.

Како одвојено подношење брака функционише

Иако већина брачних парова подноси заједнички захтев, они могу да одаберу статус одвојеног подношења брака ако желе. Међутим, постоје правила која треба поштовати за одвојено подношење.

 • Ако један супружник наведе ставке уместо да узима стандардни одбитак, на пример, други супружник такође мора да наведе. Такође ћете морати да одлучите који супружник добија сваки одбитак, а то може бити компликовано.

 • Осим тога, постоји гомила одбитака и кредита које вероватно нећете моћи да узмете ако поднесете одвојено, као што су кредит за трошкове неге деце и издржаваних лица, кредит за зарађени приход, кредит за усвајање, кредит за образовање и одбитак за камату на студентски кредит.

 • Засебно подношење није исто што и пријављивање појединачно. Само самци могу да поднесу неожењене, а њихови порески разреди се у неким случајевима разликују од оних који ће се односити на вас ако сте у браку и поднесете одвојено.

Без обзира на то, у правим околностима, брак и одвојено пријављивање могли би вам уштедети новац. Ево неколико ствари о којима треба да размислите ако размишљате да ли је то право за вас.

Студентски кредити

 • Ако сте уписани у план отплате студентског кредита заснованог на приходима, одвојено подношење може смањити ваш месечни рачун. Програми отплате засновани на приходу углавном се искључују из прилагођеног бруто прихода или АГИ.

 • Ако одаберете статус одвојене пријаве у браку, ваша плаћања се у многим случајевима заснивају само на приходима зајмопримца, а не на вашем заједничком приходу као брачном пару. То је велика брига због које је вредно времена да израчунате своје порезе и заједно и одвојено. Могло би бити вредно да поднесете одвојено и платите додатних 500 УСД у априлу, на пример, ако желите да уштедите 200 УСД месечно на плаћању студентског кредита.

Медицински трошкови

 • Генерално, можете одбити ненадокнађене медицинске трошкове - али само део који прелази 7.5% вашег АГИ. Засебно подношење података могло би учинити више од тих трошкова одбитним.

 • Ево примера. Рецимо да ви и ваш супруг имате 30 година, а један од вас је прошле године зарадио 6.000 долара ненадокнађених медицинских рачуна. Ако поднесете заједно и ваш комбиновани АГИ износи, рецимо, 100.000 долара, онда само део ваших медицинских рачуна преко 7.5% од тога - или део преко 7.500 долара - може се одбити. Дакле, у овом сценарију, не можете одбити ни пени од својих 6.000 долара медицинских рачуна јер сте заједно поднели.

 • Сада рецимо да датотеку засебно. Ваш АГИ је, рецимо, 55.000 долара, а АГИ вашег супружника је 45.000 долара. Сада би математика могла да иде у вашу корист, јер било шта више од 4.125 долара (то је 7.5% вашег АГИ) се може одбити. Ако сте ви били онај са медицинским рачунима, одвојеним подношењем сте добили одбитак од 1.875 долара. Алтернативно, ако медицински рачуни припадају вашем супружнику, он или она могу одбити било шта више од 7.5% од тих 45.000 УСД АГИ, или 3.375 УСД. То би значило одбитак пореза од 2.625 долара за засебно подношење.

» ВИШЕ: Сазнајте више о томе како затражити одбитак медицинских трошкова

Компликовани супружници

 • Ако је ваш супружник у везу унео заостале порезе, можда би било вредно да изаберете статус венчања који подноси одвојено. На тај начин, пореска управа можда неће одузети ваш повраћај новца и применити га на доспели рачун вашег супружника.

 • Имајте на уму, међутим, да у већини случајева подношење одвојено значи већи укупни порески рачун за обоје. Дакле, ако је циљ да очувате своје пореске рачуне на ниском нивоу, бољи избор би могао бити да преплатите тај повраћај и скинете ту обавезу са своје косе.

 • Ако се разводите или сумњате да ваш супружник није отворен у вези са пореским питањима, требало би да размислите и о засебном подношењу захтева. На крају крајева, када једном потпишете тај заједнички повратак, имате солидарну одговорност. Можда ћете моћи да добијете помоћ за невиног супружника од пореске управе ако ствари експлодирају, али није лако убедити пореску управу да сте невини.

Оно што је твоје је моје

Ако озбиљно размишљате о одвојеном подношењу, постоји још једна ствар коју треба да разумете: чак и ако израчунате и утврдите да ћете платити мање тако што ћете поднети одвојено, државни закон би могао да убаци кључ у ваше планове. То је зато што ако живите у друштвеној имовини - Аризона, Калифорнија, Ајдахо, Луизијана, Невада, Нови Мексико, Тексас, Вашингтон или Висконсин - све што парови зараде углавном припада оба супружника подједнако. Парови који ту подносе одвојено морају да пријаве половину прихода који су оба супружника зарадила, што би могло поништити већину предности одвојеног подношења пријаве.

Преузми одговорност за свој финансијски живот одмах

 • Научите како да уштедите новац, од прилагођавања дневних и месечних навика до дугорочних промена.

 • Изградња буџета није магија, али представља више финансијске слободе и живот са много мање стреса.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here