Медицинске кредитне картице су скупе ако нисте пажљиви

Медицинске кредитне картице могу да обезбеде сигурносну мрежу када су вам потребне здравствене услуге које не можете да приуштите или које нису покривене вашим осигурањем или Медицаре-ом. Али ако не разумете како функционишу, та мрежа би могла да пукне и пошаље ваше финансије у слободан пад.

Медицинске кредитне картице су доступне у канцеларијама здравствених радника и ветеринара. Можда сте чак видели и апликације издаваоца као што су ЦареЦредит и Веллс Фарго Хеалтх Адвантаге на рецепцији код вашег зубара или очног лекара. Можете се пријавити и добити одобрење за картицу директно у канцеларији.

Предности за пружаоце услуга и пацијенте

Када се мудро користе, медицинске кредитне картице нуде предности и здравственим радницима и пацијентима.

За пружаоце услуга, картице омогућавају пацијентима да добију третман који им је потребан без одлагања. Издавалац картице плаћа наплату унапред и преузима сав ризик да зајмопримац не плати, тако да здравствени радници не морају да буду у пословима финансирања или наплате дугова.

Пацијентима, плаћајући по мало сваког месеца на велики рачун, омогућавају им да добију лечење уз управљив буџет – све док разумеју како ове картице функционишу.

Потенцијална опасност од 'без интереса'

Хајде да погледамо ЦареЦредит, једну од најчешћих медицинских кредитних картица. ЦареЦредит картица има максимално кредитно ограничење од 25.000 УСД. За трошкове од 200 долара или више, ЦареЦредит нуди промотивне периоде „без камате“ од шест, 12, 18 и 24 месеца, у зависности од провајдера. Ако отплатите куповину у оквиру промотивног периода, камата се неће наплаћивати. Рецимо да наплатите 1.000 долара и имате шестомесечни промотивни период. Могли бисте елиминисати свој дуг у том временском оквиру за око 167 УСД месечно. За многе људе, то је много изводљивије него да плате 1000 УСД одједном.

Међутим, ЦареЦредит захтева само минималну уплату сваког месеца. Минимум можда неће бити довољан да елиминише ваш дуг до краја промотивног периода без камате – и ту можете упасти у невоље.

За разлику од понуда од 0% камате на већини кредитних картица, промотивни период за медицинске кредитне картице је одложена камата. То значи да камата почиње да се повећава чим обавите куповину. Ако платите у целости у оквиру промотивног периода, та камата се поништава. Али ако и даље имате стање на крају промотивног периода, морате платити сву ту ретроактивну камату. У брошури ЦареЦредит ситним словима пише: „Ако финансирани износ није уплаћен у потпуности у промотивном периоду, камата ће бити наплаћена на ваш рачун од датума куповине.” Каматна стопа на куповину: 26.99%.

ЦареЦредит-ова веб локација пружа пример шта се дешава ако извршите само минималну уплату. У овом случају, власник картице наплаћује 1.200 долара и има шестомесечни промотивни период. Чини се да је минимална уплата око 3.25% од укупног биланса:

Извор: ЦареЦредит.цом

Пошто клијент није исплатио цео износ за шест месеци, сва камата која је настала током промотивног периода пада на њихов извод у седмом месецу. Иако су до сада платили 216 долара, њихов првобитни дуг од 1.200 долара се смањио за само 66 долара. Ако би клијент наставио да плаћа само минималац, требало би осам година да отплати дуг и платио би више камате (1.493 долара) него што је прво позајмио.

Као алтернативу периоду „без камате“ у којем се камата тихо збраја, ЦареЦредит нуди снижене стопе од 14.90% за 24, 36 или 48 месеци уз трошкове од 1.000 УСД или више и 16.90% за 60 месеци за трошкове од 2.500 УСД или више. Са овим стопама, плаћате фиксну месечну уплату за сваки месец периода отплате – што га чини више као кредит за аутомобил него кредитна картица.

Масон Бурнхам, потпредседник за комуникације у Синцхрони Финанциал-у, родитељу ЦареЦредит-а, каже НердВаллет-у у е-поруци да 87% људи који се квалификују за посебно финансирање бира опцију одложене камате. Она додаје: „Важно је напоменути да велика већина власника картица који изаберу опцију одложене камате у потпуности отплате промоцију пре њеног истека, тако да не плаћају камату."

Шта треба да радите?

Ако не можете да платите рачун за одређени третман, не паничите и одмах потражите апликацију за медицинску кредитну картицу. Питајте свог провајдера да ли можете директно да израдите план плаћања како бисте могли да добијете третман који вам је потребан и да га платите током времена без велике камате.

Ако добијете медицинску кредитну картицу, направите план за отплату дуга на време. Подесите календарско упозорење много пре краја промотивног периода да бисте били на правом путу. Још боље, подесите аутоматска плаћања да бисте били сигурни да је стање плаћено пре краја промотивног периода. То је добро правило које треба поштовати за било коју врсту промотивног периода без камате, било да се ради о медицинској кредитној картици или о финансирању продавница за робу попут намештаја.

Ако не разумете услове медицинске кредитне картице, замолите особље провајдера да вам их објасни. Свакако, ако они представљају и имају користи од ове врсте финансирања, требало би да то разумеју. Ако то не ураде, позовите издаваоца пре него што пристанете да отворите налог и замолите га да објасни детаље.

Алтернатива за оне са добрим кредитом је обична кредитна картица са уводном каматом од 0 %. Многе картице нуде 0% камате на куповину на 12 месеци или више, без одложене камате. Чак и након завршетка периода од 0%, стопа ће често бити нижа од оних на медицинским кредитним картицама. Ако мислите да ће вам можда требати скупе медицинске или ветеринарске процедуре, размислите о томе да се одмах пријавите за кредитну картицу од 0% и да је користите уместо медицинске кредитне картице.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here