Медицаре, део Д, планови лекова на рецепт: шта треба да знате

Медицаре Парт Д је опциони програм који покрива лекове на рецепт, са федерално одобреним плановима које нуде приватни осигуравачи. Већина прималаца плаћа месечну премију која варира у зависности од плана, плус партиципације и друге потенцијалне трошкове. Уведен 2006. године, део Д је најновији додатак Медицаре-а.

Програм је првенствено дизајниран за оне који су уписани у Оригинал Медицаре (делови А и Б). Можете се пријавити током свог почетног уписног периода - период од седам месеци са месецом вашег 65. рођендана у средини. Такође можете да додате Медицаре део Д током годишњег периода за упис у Медицаре, али можете добити казну за касно.

Ако одаберете Медицаре Адвантаге (уместо Оригинал Медицаре), већина тих планова укључује покриће лекова на рецепт. Ако ваш није, можда ћете моћи да се упишете у посебан план Део Д.

Различити планови Медицаре Део Д покривају различите лекове са различитим структурама поделе трошкова. „Невероватно је колико људи не схвата да лекови који су им потребни можда нису укључени у њихову покривеност лековима за Медицаре“, каже Јудитх Стеин, извршни директор Центра за заговарање Медицаре. „Морате пажљиво да проверите.”

Шта покривају планови Медицаре Парт Д

Медицаре планови за лекове покривају и генеричке и брендиране лекове. Сви планови морају задовољити стандардни ниво покривености који је одредио Медицаре. То значи да сви морају да покривају исте категорије лекова, као што су лекови за астму или дијабетес, али планови могу да изаберу који специфични лекови ће бити обухваћени у свакој категорији лекова.

Сваки Медицаре део Д план наводи лекове које покрива у ономе што се зове формулар. Ова листа ће вероватно укључивати и брендиране и генеричке лекове и укључује најмање два лека у категоријама које се најчешће прописују.  Одређени формулар можда не укључује ваш лек, али може укључивати сличну опцију. Обрасци се мењају из године у годину, па чак и током године, тако да је важно да редовно проверавате да ли су лекови који су вам потребни укључени у ваш део Д покривености.

Можда ћете такође желети да проверите осигураваче које разматрате да ли постоје ограничења која постављају на покриће за лекове. Ово може укључивати претходно одобрење пре него што се лек препише, ограничења количине одређених лекова и постепену терапију у којој су потребни генерички и јефтинији лекови под марком пре него што се употреби најскупљи лек.

Вреди напоменути да Медицаре део Д посебно покрива лекове на рецепт који се сами дају. Лекови на рецепт које лекар даје током покривеног боравка у болници или у ординацији, обично су покривени Медицаре делом А или делом Б.

Ако ви или ваш лекар верујете да ниједан од лекова у формулару вашег плана неће деловати на ваше стање, можете затражити изузетак. Ова опција вам је такође доступна ако се ваш план промени и укине покривеност вашег лека.

Медицаре део Д трошкови

Поред премија, ви ћете бити одговорни за поделу трошкова са својим Медицаре Парт Д покрићем, које може бити у облику одбитка, партиципације или суосигурања. У зависности од тога колико потрошите на лекове који се издају на рецепт, могу постојати и нека правила поделе трошкова која могу утицати на вас. Ево резимеа трошкова дела Д:

Месечне премије

Месечна премија за планове Медицаре Парт Д варира. У 2021. години, национална основна премија корисника износи 33 долара.06, што ће вам дати поређење док купујете. Ако добијете покриће за лекове кроз Медицаре Адвантаге план, ваша покривеност лековима на рецепт се често урачунава у премију вашег Адвантаге плана.

Месечно прилагођавање

Као и код Медицаре дела Б, људи са високим зарадама ће платити износ месечног прилагођавања у вези са приходима (Део Д ИРМАА) поред премија, у распону од 12 долара.30 до 77 долара.10, у зависности од прихода. Можете пронаћи комплетну листу додатних премијских трошкова на Медицаре-у.гов.

Годишње одбитке

Одбици дела Д варирају у зависности од планова. Неки планови немају одбитак док је максимални дозвољени износ 445 долара у 2021.

Партиципација или саосигурање

Медицаре Парт Д и Медицаре Адвантаге планови са покрићем за лекове на рецепт скоро увек наплаћују партиципацију или суосигурање за сваки лек који купите. Износ варира у зависности од плана.

Покривеност дела Д често користи вишестепену структуру поделе трошкова. То значи да ћете платити различиту цену за различите категорије лекова. Уопштено говорећи, платићете више у виду партиципације или суосигурања за лекове брендова, а мање за генеричке лекове.

Недостатак покривености (који се назива и „рупа за крофне“)

Можда ћете се суочити са већом поделом трошкова када достигнете јаз у покривености Медицаре-ом, познат и као „рупа за крофне“." 2021. године када ви и ваш осигуравач платите 4.130 долара трошкова лекова на рецепт, ви сте тада одговорни за 25% свих ваших трошкова лекова.

Већа подела трошкова коју плаћате у рупи за крофне наставља се све док не уђете у оно што је познато као Медицаре Парт Д катастрофално покриће.

Катастрофална покривеност

Када потрошите укупно 6.550 долара годишње за трошкове из џепа у 2021. за своје фармацеутске лекове (не укључујући део вашег осигуравача), имаћете право на катастрофално покриће. Када сте у фази катастрофалне покривености, платићете 5% цене ваших лекова, или (2021.) 3 долара.70 за генеричке лекове и 9 долара.20 за брендиране лекове, шта год је веће. Плаћате ову катастрофалну стопу за остатак планске године.

Казна за касни упис

Ако одложите придруживање када сте први пут испуњавали услове и још немате покриће за лекове на рецепт, платићете 1% стандардне премије Медицаре Парт Д (33 УСД.06 у 2021) пута број пуних месеци када нисте имали покриће за лекове на рецепт и тај број се додаје вашој месечној премији. Дакле, неко ко је прошао 10 месеци без покрића платио би отприлике 3 долара више.

Штреберски савет: Плаћање од 5% можда не звучи много, а у многим случајевима је разумно. Али ово ћете платити за трошкове својих лекова за цео живот. Дакле, за некога ко има озбиљну болест која захтева скупе лекове као што су лекови против рака који се не ињектирају или третмани за хепатитис Ц, то може бити оптерећење. Каже Џулијет Кубански, заменик директора програма за политику Медицаре у Фондацији породице Каисер: „Веома скупи лекови који нису постојали када је Медицаре део Д уведен веома брзо постају неприуштиви.”

Делови Медицаре-а

Прочитајте више о различитим деловима Медицаре-а и шта они покривају.

  • Медицаре део А (болничко осигурање).

  • Медицаре део Б (медицинско осигурање).

  • Медицаре део Ц (Медицаре предност).

  • Медицаре део Д (план лекова на рецепт).

  • Медицаре додатно осигурање (Медигап).

Када се уписати у Медицаре део Д

Почетни уписни рок

Можете се уписати у самостални план лекова који се издају на рецепт (Медицаре део Д) или Медицаре Адвантаге план који укључује део Д покривеност лековима на рецепт током почетног периода уписа. Ово је период од седам месеци који почиње три месеца пре месеца када навршите 65 година, укључујући месец вашег рођендана и завршава се три месеца након вашег рођендана. Дакле, ако напуниш 65 година у јулу, имаћеш од 1. априла до октобра. 31 за упис.

Ако се не упишете током почетног периода уписа и немате „кредитно покриће за лекове који се издају на рецепт“, вероватно ћете платити премију казну. Кредибилно покриће за лекове који се издају на рецепт је покриће од вашег или послодавца или синдиката супружника које плаћа у просеку најмање исти износ као Медицаре стандардно покриће за лекове.

Имајте на уму да се национална основна премија корисника често повећава сваке године. Када се то догоди, ваш износ казне се поново израчунава и повећава коришћењем нове основне премије.

Посебан уписни период (ако испуњавате услове)

Ово је двомесечни период који почиње у месецу након што престане ваш радни однос или месец након губитка квалификованог осигурања послодавца, шта год да се деси пре. Генерално можете да се квалификујете за овај посебан уписни период ако ви или ваш супружник имате „кредитно покриће за лекове који се издају на рецепт“ када напуните 65 година.

Отворени уписни рок

Можете да пређете на други Медицаре Парт Д или Медицаре Адвантаге план током јесењег отвореног уписног периода за Медицаре и Медицаре Адвантаге, који траје од октобра. 15 до дец. 7 сваке године. Ако имате Оригинал Медицаре, такође можете да се придружите Медицаре Парт Д плану лекова на рецепт током овог периода, али можда ћете бити предмет премиум казне.

Како Медицаре део Д функционише са другим осигурањем

Ако желите да задржите своје покриће за лекове који се издају на рецепт од послодавца или синдиката, то мора да буде оно што се зове „поверљиво покриће лекова на рецепт“ да бисте избегли премијумску казну Медицаре Парт Д. Ваш план треба да вас обавести да ли је ваше покриће кредитно или не. Ако не добијете вест, контактирајте директно план или одељење за бенефиције запослених да бисте сазнали.

Имајте на уму да ако се пријавите за Медицаре Парт Д и ваш супружник или издржавана лица добију покриће за лекове на рецепт од вашег послодавца или синдиката, они могу изгубити покриће.

Следеће врсте осигурања које спонзорише влада сматрају се кредитним покрићем. Ако имате покривеност из једног од ових извора, можда би имало смисла да наставите са тим.

  • Здравствене бенефиције федералних запослених.

  • Ветеранске бенефиције.

  • Трицаре (војне бенефиције).

  • Цивилно здравствено-медицински програм Одељења за борачка питања.

  • Индијске здравствене услуге.

Како упоредити планове Медицаре Парт Д

Овај интерактивни алат на Медицаре-у.гов може помоћи у проналажењу плана Медицаре Парт Д који покрива ваше рецепте и помоћи вам да упоредите трошкове између Медицаре Парт Д и Медицаре Адвантаге планова који су вам доступни.

Неке ствари које треба имати на уму када упоређујете планове.

Проверите формулар: желећете да се уверите да лекови које тренутно узимате и, што је још важније, сви лекови за које мислите да би вам могли затребати у будућности, буду обухваћени сваким од планова о којима размишљате. Разговарајте са својим здравственим радницима пре него што се пријавите о томе које брендиране и генеричке лекове да тражите и било које алтернативе које такође могу да функционишу у случају да не можете да пронађете лекове које тренутно узимате у плановима доступним у вашем подручју.

Потражите промене плана: Формули се често мењају. Ваш осигуравач треба да вам пошаље Обавештење о промени плана када се формулар промени. Пажљиво прочитајте овај документ.

Проверите мрежу апотека: Већина планова Медицаре, део Д, преговара са мрежом апотека по најнижој цени. Проверите да ли је ваша апотека или исто тако згодна у мрежи плана.

Ако се ваш план промени, а промена утиче на лекове на рецепт који су вам потребни, можете да промените планове током отвореног периода за упис у Медицаре, октобра. 15 до дец. 7. Промене ступају на снагу следећег јануара. 1.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here