Смањите штету на основу кредитне оцене од закаснелог плаћања“,

Плаћања на време су највећи фактор који утиче на ваш кредитни резултат, тако да пропуштање уплате може да вас боли. Ако иначе имате беспрекорни кредит, плаћање које касни више од 30 дана може да вам сруши чак 100 поена са кредитног резултата. Ако је ваш резултат већ низак, то га неће толико повредити, али ће и даље нанети штету.

Али понекад је немогуће платити на време, због губитка посла или друге финансијске кризе. Ако сте у тешкој ситуацији, потражите помоћ и стратегије када не можете да платите све своје рачуне.

Ево шта треба да знате о томе како функционишу закашњела плаћања и како да их решите.

Када је плаћање означено са кашњењем у кредитним извештајима?

Према савезном закону, закашњело плаћање не може бити пријављено бироима за кредитно извештавање све док не касни најмање 30 дана. Превиђени рачун неће наштетити вашем кредиту све док платите пре истека рока од 30 дана, иако ћете можда морати да платите накнаду за кашњење.

Шта се налази у вашим кредитним извештајима је важно јер то су подаци који се користе за израчунавање ваших кредитних резултата. Пошто је историја плаћања највећи елемент у ономе што чини ваше кредитне резултате, кашњење од 30 дана или више може заиста шкодити.

Напомена: Ако сте добили измене плаћања од поверилаца због пандемије, имате одређену заштиту захваљујући Закону о ЦАРЕС који је усвојен крајем марта 2020. Рачуни који су плаћени на време ће и даље бити пријављени као „текући“ док је модификација плаћања на снази, све док плаћате према новом уговору. Рачуни који су каснили могу се и даље пријављивати на тај начин, осим ако не успете да их исплатите до тренутног статуса.

Како да знам да постоји закашњело плаћање на мом кредитном извештају?

Ако видите да се појави кашњење плаћања, проверите сва три своја кредитна извештаја. До априла 2022. имате право на бесплатне недељне кредитне извештаје од три главна бироа за кредитно извештавање: Екпериан, Екуифак и ТрансУнион. Затражите их користећи АннуалЦредитРепорт.цом.

Ако имате налог са изменама плаћања, проверите да ли су оне исправно пријављене.

Такође можете да пратите активности свог налога помоћу веб локације за личне финансије. Уз НердВаллет, можете да проверите свој бесплатни кредитни извештај и свој ВантагеСцоре кредитни резултат кад год желите.

Добијајте обавештења о промени резултата Погледајте свој бесплатни резултат у било ком тренутку, добијајте обавештења када се промени и изградите га помоћу персонализованих увида. Почети

Шта да радим ако оклизнем?

Ако касните мање од 30 дана

Вероватно вам је наплаћена накнада за кашњење у плаћању и можда већи АПР, али ваш кредит неће трпети све док плаћате пре истека 30 дана. Ако никада или ретко нисте каснили, позовите повериоца и питајте да ли ће вам опростити накнаду.

Ако касните више од 30 дана

Ажурирајте свој налог што је пре могуће. Кашњење од тридесет дана је лоше, али није тако лоше као 60, што није тако лоше као 90. Што пре надокнадите заостатак, мање ћете оштетити ваш кредит. Када је ваш рачун актуелан, можете написати писмо добре воље тражећи од кредитора да уклони негативну ознаку.

Ако је грешка

Кредитни извештаји понекад укључују грешке. Ако уочите нетачне информације као што је уплата означена са закашњењем када није, оспорите грешку и затражите од кредитног бироа или повериоца да их скине са ваших кредитних извештаја.

Колико дуго кашњење у плаћању остаје у мом кредитном извештају?

Може остати у вашем кредитном извештају 7½ година од тренутка када је рачун првобитно пријављен касно. Међутим, утицај на ваш кредит с временом бледи.

Да ли ће ме делимично плаћање спречити да касним?

Нажалост нема. Може изгледати као покушај добре вере да пошаљете бар нешто када не можете да приуштите минималну уплату или обичан рачун. Али делимична плаћања вам неће дозволити да избегнете да будете касно пријављени и можда послани на наплату.

Како да избегнем кашњење у плаћању?

Фокусирајте се на спречавање проблема помоћу ових стратегија:

  • Многи издаваоци кредитних картица вам омогућавају да изаберете датуме плаћања. Можда ћете желети да распоредите рокове да бисте радили са данима за исплату или их здружите да бисте лакше запамтили.

  • Подесите текстуална упозорења или календарске подсетнике о рачунима који доспевају за неколико дана. Ако вам је потребно више од једног, подесите више електронских покрета.

  • Ако то можете да урадите без ризика од прекорачења, размислите о коришћењу аутоматских плаћања да бисте платили најмање минимум чим се изда изјава. Касније можете да идете на интернет да бисте платили више, али на овај начин ваш налог никада не касни.

  • Размислите о плаћању на своје кредитне картице током читавог месеца. Плаћање износа сваке недеље или отприлике тако штити ваш кредит на два начина: Већ сте платили до датума доспећа. А одржавање вашег стања ниским у односу на ваш кредитни лимит побољшава ваше коришћење кредита, што је други највећи утицај на ваш резултат.

Неки кредитори имају програме за тешкоће за људе погођене стварима попут природних катастрофа или пандемије.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here