Хипотекарни брокери: шта да питате пре него што их употребите

Вероватно сте чули израз „хипотекарни брокер“ од свог агента за некретнине или пријатеља који су купили кућу. Али шта је заправо хипотекарни брокер и по чему се то разликује од, рецимо, кредитног службеника у банци?

НердВаллет водич за ЦОВИД-19 Добијте одговоре на питања о хипотеци, путовањима, финансијама — и одржавању мира. ИСТРАЖИТЕ НАШ ВОДИЧ

Ево одговора на уобичајена питања о раду са хипотекарним брокерима.

» ВИШЕ: Упоредите стопе на хипотеке

1. Шта је хипотекарни брокер?

Хипотекарни брокер делује као посредник између вас и потенцијалних зајмодаваца. Посао брокера је да упореди хипотекарне зајмодавце у ваше име и пронађе каматне стопе које одговарају вашим потребама. Хипотекарни брокери имају штале зајмодаваца са којима раде, што вам може олакшати живот.

Хипотекарни брокери су лиценцирани и регулисани финансијски професионалци који обављају доста посла. Они прикупљају документе од вас, извлаче вашу кредитну историју и верифицирају ваше приходе и запослење, користећи информације да вам помогну да се пријавите за кредит и преговарате о условима у кратком времену.

„Хипотекарни брокери су лиценцирани финансијски професионалци. Они прикупљају документе, извлаче вашу кредитну историју, проверавају приход и помажу вам да се пријавите за кредит.”

Једном када се решите зајма и зајмодавца који вам најбоље одговара, ваш хипотекарни брокер ће сарађивати са одељењем банке за осигурање, агентом за затварање (обично компанијом за власништво) и вашим агентом за некретнине како би се трансакција одвијала глатко дан затварања.

2. Како се плаћа хипотекарни брокер?

Хипотекарне брокере најчешће плаћају зајмодавци, понекад зајмопримци, али, по закону, никада обоје. Тај закон - Додд-Франк закон - такође забрањује хипотекарним брокерима да наплаћују скривене накнаде или заснивају своју компензацију на каматној стопи зајмопримца.

Такође можете изабрати да сами платите хипотекарном брокеру. То се зове "компензација коју плаћа зајмопримац"."

Зајмопримци се подстичу да траже хипотекарне брокере и треба да питају колико могу да очекују да плате накнаде, које су обично 1% до 2% износа кредита.

Конкурентност — и цене кућа — на вашем тржишту ће утицати на то шта наплаћују хипотекарни брокери. Савезни закон ограничава колико висока може бити компензација.

» ВИШЕ: Бесплатно пратите свој кредитни резултат

3. По чему се хипотекарни брокери разликују од кредитних службеника?

Кредитни службеници су запослени код једног зајмодавца којима се исплаћују одређене плате (плус бонуси). Кредитни службеници могу написати само оне врсте кредита које њихов послодавац одлучи да понуди.

Хипотекарни брокери, који могу да раде унутар хипотекарне брокерске фирме или самостално, раде са многим зајмодавцима како би пронашли кредите за своје клијенте. Хипотекарни брокери могу бити у могућности да зајмопримцима дају приступ широком избору врста кредита.

» ВИШЕ: Започните претходно одобрење хипотеке

4. Да ли је хипотекарни брокер прави за мене?

Можете уштедети време коришћењем хипотекарног брокера; може потрајати сатима да се поднесе захтев за претходно одобрење код различитих зајмодаваца, а онда постоји комуникација која је укључена у преузимање кредита и осигуравање да трансакција остане на правом путу. Хипотекарни брокер може вам уштедети муке око управљања тим процесом.

Али када бирате било ког зајмодавца - било преко брокера или директно - желећете да обратите пажњу на накнаде зајмодавца. Конкретно, питајте које накнаде ће се појавити на страници 2 вашег обрасца за процену зајма у одељку Трошкови зајма под „А: Накнаде за почетак."

Затим узмите процену зајма коју добијете од сваког зајмодавца, ставите их један поред другог и упоредите своју каматну стопу и све накнаде и трошкове затварања.

То директно поређење између различитих опција је најбољи начин да направите прави избор у једној од највећих куповина у вашем животу.

5. Како да изаберем хипотекарног брокера?

Најбољи начин је да питате пријатеље и рођаке за препоруке, али уверите се да су заиста користили брокера и да не испуштају само име бившег цимера са факултета или удаљеног познаника.

Сазнајте све што можете о брокерским услугама, стилу комуникације, нивоу знања и приступу клијентима.

Још један извор препоруке: ваш агент за некретнине. Питајте свог агента за имена неколико брокера са којима су сарађивали и којима верују. Неке компаније за некретнине нуде интерног хипотекарног брокера као део свог пакета услуга, али нисте у обавези да идете са том компанијом или појединцем.

Проналажење правог хипотекарног брокера је исто као и бирање најбољег хипотекарног зајмодавца: паметно је интервјуисати најмање три особе да бисте сазнали које услуге нуде, колико искуства имају и како могу да помогну да се процес поједностави.

Проверите овлашћење за професионалне лиценце ваше државе да бисте били сигурни да имају лиценце хипотекарних брокера у добром стању.

Такође, прочитајте онлајн рецензије и проверите код Бироа за боље пословање да процените да ли брокер о коме размишљате има добру репутацију.

Често постављана питања Шта ради хипотекарни брокер?

Хипотекарни брокер проналази зајмодавце са зајмовима, стопама и условима који одговарају вашим потребама. Они обављају доста посла током процеса пријаве за хипотеку, потенцијално вам штеде време.

Како се плаћају хипотекарни брокери?

Накнаде хипотекарног брокера најчешће плаћају зајмодавци, иако их понекад могу платити зајмопримци. Конкуренција и цене кућа ће утицати на то колико ће хипотекарни брокери бити плаћени.

Која је разлика између хипотекарног брокера и кредитног службеника?

Хипотекарни брокери ће радити са многим зајмодавцима како би пронашли најбољи зајам за вашу ситуацију. Кредитни службеници раде за једног зајмодавца.

Како да пронађем хипотекарног брокера?

Најбољи начин да пронађете хипотекарног брокера је преко препорука породице, пријатеља и вашег агента за некретнине. Али немојте им само веровати на реч. Урадите свој домаћи задатак када бирате хипотекарног брокера тако што ћете истражити њихове лиценце, читати онлајн рецензије и проверити код Бироа за боље пословање.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here