Е-затварање хипотеке: шта купци кућа морају да знају

Можда сте спремни за е-затварање ваше следеће трансакције некретнинама, али е-затварање можда још није спремно за вас. Барем, не на начин који замишљате.

Већина е-затварања хипотеке и даље захтева личне састанке. Дакле, ако сте замишљали е-затварање као нешто што је урађено потпуно онлајн са кухињског стола, вероватно неће тако ићи.

Чак и тако, е-затварање ће се вероватно одвијати брже од традиционалног затварања хипотеке, и вероватно ћете бити боље информисани о томе шта се дешава на сваком кораку.

НердВаллет водич за ЦОВИД-19 Добијте одговоре на питања о хипотеци, путовањима, финансијама — и одржавању мира. ИСТРАЖИТЕ НАШ ВОДИЧ

Шта је е-затварање?

„Е-затварање је затварање кредита у којем је најмање један документ потписан електронски“, рекла је у мејлу Рејчел Соколовски, председница Магнолиа Тецхнологиес, ​​консултантске фирме за информационе технологије.

Затварање хипотеке, или поравнање, је процес у којем купац и продавац куће прегледају и потписују документе како би финализирали зајам и пренијели имовину. Све до 20. века, документи о насељу су били папирни и потписани мастилом.

Сада, у 21. веку, најважнији завршни документи и даље се обично потписују мастилом на папиру. Они укључују меницу, преносни акт и уговор о поверењу или хипотеку. Документи мањег значаја — као што су Завршно обелодањивање и есцров обелодањивање — су вероватније доступни у дигиталном облику, да буду потписани електронски.

Како је Соколовски истакао, то се рачуна као е-затварање чак и ако направите само један електронски потпис и користите оловку да направите све остале.

» ВИШЕ: Шта есцров значи у некретнинама

Нису сва е-затварања иста

Постоје три врсте е-затварања, каже Билл Банфиелд, извршни потпредседник тржишта капитала за Куицкен Лоанс:

  1. Хибридно е-затварање. „Зајмопримци и нотар се састају лично и потписују неке документе дигитално, а неке документе потписују традиционално“, каже Банфилд. Већина е-затварања је хибридног типа.

  2. Лична е-нотаризација, или ИПЕН. Зајмопримац и јавни бележник се састају лицем у лице. Сви документи су дигитални и електронски потписани на таблету или рачунару и дигитално оверени.

  3. Даљинско оверавање на мрежи, или РОН. Сви документи су електронски потписани, а зајмопримац и нотар се састају преко веб камере уместо лично.

Када чујете „е-затварање“, могли бисте да замислите даљинско оверавање на мрежи, где се састајете виртуелно, а не лично. Али РОН-ови су мањина затварања јер већина држава није ажурирала своје законе како би им то дозволила.

Од јануара 2020., 14 држава је у потпуности имплементирало даљинско оверавање на мрежи. Од пет најнасељенијих држава, Тексас и Флорида су имплементирали РОН, док Калифорнија, Њујорк и Пенсилванија нису. Чак иу државама које то дозвољавају, даљинска овера на мрежи можда још увек није доминантна метода затварања.

Штреберски савет: Као одговор на пандемију ЦОВИД-19, неке државе су привремено ублажиле своје прописе како би омогућиле даљинско оверавање код нотара. Неке од ових држава и даље захтевају да документи буду потписани на папиру уместо електронским путем, али овере се могу извршити путем веб камере. Погледајте списак државних хитних акција на веб страници Националног удружења нотара.

Шта се дешава на е-затварању?

Традиционално, ваш потпис се састоји од руком писаних жвргола на линији одштампаној на листу папира. Често коришћен израз у индустрији је потпис „мокро мастило“.

Електронски потписи су различити, и то не само зато што су суви. Електронски потпис се примењује на дигитални документ на таблету или рачунару.

Можете електронски потписати:

  • Унесите своје име.

  • Додавање снимка вашег потписа кликом миша или додиром на таблет.

  • Праћење потписа прстом на таблету или блоку.

Ово су најчешћи типови електронских потписа, рекао је Соколовски.

Без обзира да ли се затварање врши лицем у лице или на даљину, нотар мора потврдити ваш идентитет. Лично ће од вас можда бити затражено да покажете своју возачку дозволу или другу државну идентификацију.

Када се састајете преко веб камере, можда ћете морати да држите свој ИД испред камере. Или вам могу бити постављена питања, на основу ваше личне и кредитне историје, на која само ви знате како да одговорите из главе.

Како е-затварање користи хипотекарним зајмопримцима

Једног дана, даљинско оверавање на мрежи би могло да буде норма, а зајмопримци ће моћи да е-затворе где год желе. Када се то догоди, највећа предност електронског затварања биће практичност.

До тада, највећа предност за зајмопримце може бити боље разумевање процеса хипотеке.

У 2015. години, Биро за финансијску заштиту потрошача спровео је студију „како би истражио да ли употреба технологије е-затварања у комбинацији са више времена за преглед докумената за затварање са уграђеним образовним алатима може помоћи потрошачима да се снађу у процесу затварања."

Биро је закључио да зајмопримци у е-затварању боље разумеју процес затварања. Они су раније добили своја документа за откривање података, што им је дало више времена да прегледају папирологију. Е-затварање је такође трајало мање времена.

» ВИШЕ: Како читати процену кредита и обрасце за затварање

Шта хипотекарни зајмодавци добијају од е-затварања

Са е-затварањем, електронски документи укључују механизме праћења како би се осигурала испорука, пријем и потврда докумената, рекао је Соколовски. Има мање папира или га нема, што смањује трошкове слања и складиштења за зајмодавце. И иду брже, такође.

Још једна предност е-затварања: Електронски документи се не могу предати са недостајућим потписом. На папирном документу, потпис који недостаје можда неће бити одмах откривен, што узрокује главобоље и кашњења.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here