Перспектива хипотекарних кредита: јунске стопе би могле порасти ако тржиште обвезница нестане

Предвиђам да ће стопе на хипотеке порасти у јуну, за мање од четвртине процентног поена. Месец је почео са 30-годишњом хипотеком са фиксном каматном стопом у просеку 3.03%, тако да моја прогноза захтева да се за 30 година заврши месец у 3.28% или мање.

Највећи део повећања догодиће се у последњој половини месеца, након састанка комитета за монетарну политику Федералних резерви од 15. до 16. јуна. Фед ће вероватно признати неизбежно: да би 2021. могла бити година када ће почети да се повлачи од политике лаког новца.

Покушавам да избегнемо „тапер тантрум“

Фед је већ подсетио све да ће једног дана почети да се пооштрава, тако да промена политике не би требало да буде шок за систем. Ако инвеститори у обвезнице ипак претерано реагују, њихов испад ће се манифестовати као невољност да купују хипотекарне обвезнице. Подижући нос на хипотекарне обвезнице, извршили би притисак на повећање хипотекарних стопа.

На сличној раскрсници нашла се и централна банка пре осам година. У то време, Фед је радио оно што сада ради: куповао је хипотекарне обвезнице да би задржао стопе и одржао проток хипотекарног новца. На конференцији за новинаре након састанка о монетарној политици у јуну 2013., тадашњи председник Фед-а Бен Бернанке је рекао да би „било прикладно“ да почне да смањује месечне куповине хипотекарних обвезница касније те године.

Неукротива реакција тржишта обвезница постала је позната као "тапер тантрум"." Приноси на обвезнице су нагло порасли, а затим и стопе на хипотеке. Фед жели да спречи понављање. Ако успе, инвеститори у обвезнице ће се само надувати.

Шта се десило у мају

Почетком маја сам предвидео да се стопе на хипотеке неће много променити током месеца. Рекао сам да ће стопа на 30-годишњу хипотеку мало расти и падати из дана у дан, али ће остати између 2.875% и 3.25%.

То предвиђање је углавном било тачно. Стопа на 30-годишњу хипотеку са фиксном каматном стопом била је у просеку 2.94% АПР у мају, у поређењу са 2.97% у априлу. За неколико дана, 30-годишња је пала испод 2.875%, што нисам предвидео.

Зајмопримци са нижим примањима добијају рефи помоћ

Економски ефекти пандемије неједнако су погодили Американце. С једне стране, имате људе који су могли да раде од куће, били су добро плаћени и избегли дуге прекиде у приходима. С друге стране, слабије плаћени људи чешће имају послове које не могу да раде код куће, а губили су приходе када су се предузећа затворила због социјалног дистанцирања.

Када су стопе на хипотеке пале током већег дела 2020. године, многи просперитетни власници кућа рефинансирали су своје хипотеке. Могли су да се квалификују за нове кредите јер су задржали посао, што им је омогућило да плаћају своје рачуне на време и одржавају добру кредитну евиденцију.

Нису прошли ни власници кућа са нижим приходима. Више од 2 милиона није рефинансирано, упркос ниским стопама, каже Марк Калабрија, директор Федералне агенције за стамбено финансирање.

Агенција је наложила Фанние Мае и Фреддие Мац да осмисле опције рефинансирања за власнике кућа са нижим примањима. Фаннијев програм, под називом РефиНов, треба да почне 5. јуна. Фреддиејев програм, Рефи Поссибле, биће представљен почетком августа. 30.

Ови програми ће платити до 500 УСД за процену и одрећи се неповољне тржишне накнаде за рефинансирање која делује као порез на промет од пола процента на рефинансирање хипотеке.

Да би били квалификовани, зајмопримци морају да остваре 80% или мање средњег прихода на подручју, да живе у сопственој породичној кући, да немају пропуштених плаћања у последњих шест месеци и да смање каматну стопу за најмање пола процентног поена. Хипотеку мора подржати Фанние или Фреддие, а кредитни резултат зајмопримца мора бити 620 или већи. Важе друга ограничења подобности.

Више од НердВаллета:

  • Упоредите тренутне хипотекарне стопе

  • Колико куће могу да приуштим?

  • Куповина или продаја куће током пандемије

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here