Перспектива хипотеке: мајске стопе само чекају на тренд

Предвиђам да се стопа на 30-годишњу хипотеку неће много променити у мају. Свакодневно ће ићи горе-доле, али ће остати између 2.875% и 3.25%.

Компаније ће наставити да запошљавају, а потрошачи ће наставити да троше, уз помоћ провера помоћи из америчког плана спасавања. Економија у успону ће успоставити доњи праг испод хипотекарних каматних стопа, спречавајући их да знатно падну. Али ни економски раст неће много подићи стопе.

Како су априлске стопе преокренуле сценарио

У априлу сам предвидео да ће хипотекарне стопе кривудати горе-доле, али да ће на крају месеца бити нешто више него на почетку. Моја прогноза је углавном била погрешна.

  • Просечна стопа на 30-годишњу фиксну хипотеку била је 2.97% у априлу, што је за 16 базних поена мање у односу на мартовски просек од 3.13%.

  • Стопа на 30 година хипотеке је пала током прве три недеље априла, а затим је порасла за три базна поена у последњој недељи.

Очекујем да ће стопе на хипотеке расти кад год привреда брзо расте — а имали смо снажан економски раст током целе године. Економија је расла годишњим темпом од 6.4% у прва три месеца 2021. године, а наставио је да се побољшава у априлу. Потраживања за незапослене су пала три недеље заредом, на најнижи ниво у ери пандемије у недељи која се завршава 24. априла. Милиони Американаца су вакцинисани.

Ипак, фиксне хипотекарне стопе су пале.

Мистификована сам. Можда зајмодавци држе стопе на нижем нивоу како би се такмичили за мањи скуп купаца од очекиваног. Мање власника кућа рефинансира, можда зато што су већ рефинансирали. Пријаве за хипотеку су такође смањене крајем априла; Ја кривим недостатак кућа на продају.

Када су стопе 'историјски ниске'?

У чланцима о хипотекама, фраза "историјски ниске стопе" се користи годинама. Написао сам ту фразу стотинама пута, а користе је и други писци. Дефиниција „историјски ниске“ је еволуирала како стопе стално постављају рекордно ниске.

Фреддие Мац је почео да прикупља недељне информације о хипотекарним стопама 2. априла 1971. године. Те недеље, просечна стопа на 30-годишњу хипотеку била је 7.33%. Стопа је била виша више од једне деценије, достигавши 18.63% у октобру 1981.

30-годишњи фиксни је пао испод 7% први пут у последњој недељи августа 1993. Два месеца касније, пао је на 6.74%. У то време, то је био историјски минимум.

30-годишња је пала испод 6% први пут у септембру 2002. и испод 5.5% по први пут у мају 2003. Пао је на 5.21% две недеље заредом у јуну 2003. То лето је донело невиђени процват рефинансирања јер су власници кућа искористили историјски ниске стопе.

30-годишњи фиксни је био изнад 6% током већег дела стамбеног бума, а пао је 2008. године, током рецесије која је уследила након пуцања балона. Пробио је испод баријере од 5% први пут у јануару 2009, испод 4.5% у августу 2010., испод 4% у октобру 2011. и испод 3%.5% по први пут у јулу 2012.

Тек у јулу 2020. године, 30-годишња хипотека је први пут пала испод 3%. Остала је испод 3.25% од тада.

У 50-годишњој историји недељног истраживања Фреддие Маца, 30-годишњи фиксни је био испод 3.5% за 105 недеља, од 29. априла 2021. Две године и једна недеља, или 4% живота анкете. Донекле произвољно, ту подвлачим црту: 30-годишња хипотека испод 3.5% је „историјски ниска стопа."

Тешко је поверовати да су људи куповали куће у октобру 1981, када је стопа била 15 процентних поена виша, зар не? Добро се сећам тог месеца — први пут сам видео Ролингстонсе, у дивљој олуји у Даласу, тог Ноћи вештица — и свет је изгледао нормално. Ако је нешто било чудно тих дана, то су биле апсурдно кратке одсече које сам носио — више срамотно, гледајући уназад, од погрешних нагађања априлских хипотекарних стопа.

Више од НердВаллета:

  • Упоредите тренутне хипотекарне стопе

  • Колико куће могу да приуштим?

  • Куповина или продаја куће током пандемије

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here