Перспектива хипотеке: за новембарске стопе слика је магловита

Хипотекарне стопе се крећу непредвидиво у недељама након председничких избора — не увек, али довољно често да понизе сваког прогностичара од кога се тражи да предвиди стопе на хипотеке у новембру изборне године.

Насупрот томе, хипотекарне стопе су предвидиве током месеца пре председничких избора. Рекао сам да се стопе неће много померити у октобру, и сасвим сигурно, мало су се помериле: 30-годишња хипотека са фиксном каматном стопом је у просеку износила 2.95%, што је мало мање у односу на септембарски просек од 2.98%.

Да бисте видели колико је тешко предвидети будућност, одговорите на овај квиз са једним питањем о прошлости: Шта се десило са хипотекарним стопама након спорних избора 2000. - да ли су оне порасле, доле или су остале отприлике исте?

Одговор је да је 30-годишња хипотека са фиксном каматном стопом била стабилна у новембру, остајући у распону од 7.73% према 7.79%, према записима Фреддие Маца. Али стопа је тог децембра пала за више од пола процентног поена, што је необично брз пад. Пао је и пре и након пресуде Врховног суда Бусх против. Одлука Горе од дец. 12, а просечно 7.13% у последњој недељи године.

Од 2000. године у новембру изборне године стопе су биле горе, доле, отприлике исте и поново горе.

  • Када је Џорџ В. Буш је поново изабран 2004. године, стопе на хипотеке су порасле. 30-годишњи фиксни у просеку износио је 5.64% недељу дана пре избора, а просечно 5.81% недеље која се завршава децембра. 2.

  • Избори 2008. су се десили током финансијске кризе, а стопе на хипотеке су пале за скоро један процентни поен за пет недеља. 30-годишњи фиксни у просеку износио је 6.46% недељу дана пре избора и 5.53% недеље која се завршава децембра. 4.

  • Када је Барак Обама поново изабран 2012. године, стопе на хипотеке су пале, али не тако драматично као четири године раније. 30-годишњи фиксни је пао са 3.39% недељу дана пре избора до 3.32% недеље која се завршава новембра. 29.

  • У 2016, хипотекарне стопе су порасле када је Доналд Трамп изабран. 30-годишњи фиксни у просеку износио је 3.47% недељу дана пре избора, и попео се на 4.08% недеље која се завршава децембра. 1. Било је супротно од онога што се догодило у децембру 2000.

» ВИШЕ: Шта ЦОВИД-19 значи за хипотекарне стопе

Шта нам историја не може рећи о будућим стопама

Ова лекција историје нас учи неколико ствари:

Прво, хипотекарне стопе су се помериле за више од пола процентног поена убрзо након три од последњих пет председничких избора (једном горе, два пута ниже, ако пратите резултат).

Друго, та велика кретања у стопама нису била широко предвиђена. Сваки пут, посматрачи су давали накнадна објашњења за кретање хипотекарних стопа, али су стручњаци могли да прибаве једнако веродостојна објашњења да су се стопе кретале у супротном смеру.

Ако треба да дате неки савет, то је овај: Не покушавајте да одредите време тржишта хипотека на основу очекиваних изборних резултата. Можда ћете бити изненађени не само победником, већ и реакцијом тржишта.

Више од НердВаллета:

  • Упоредите тренутне хипотекарне стопе

  • Колико куће могу да приуштим?

  • Куповина или продаја куће током пандемије

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here