Перспектива хипотеке: Новембарске стопе настављају да се крећу узбрдо

Након што су у октобру знатно порасле, хипотекарне стопе ће вероватно наставити да расту у новембру, али не тако нагло.

Просечна стопа на 30-годишњу хипотеку са фиксном каматном стопом била је 3.04% у октобру, што је значајно повећање у односу на септембарски просек од 2.91%. То је био највећи једномесечни пораст од марта, када је увођење вакцина гајило оптимизам. Али у октобру је не баш оптимистична сила подигла стопе: инфлација.

Цене су порасле 5.4% на годишњем нивоу у септембру, према најновијем извештају о индексу потрошачких цена. То је била највећа цифра ЦПИ од јула 2008. Извјештај Федералних резерви о фаворизираној инфлацији, познат као Издаци за личну потрошњу: ланчани индекс цијена, порастао је 4.3% на годишњем нивоу у августу, што је највише очитавање од јануара 1991.

Зашто инфлација гура стопе више

Ваш хипотекарни зајмодавац настоји да наплати камату која је виша од очекиване дугорочне стопе инфлације. У супротном, инфлација ће појести профит зајмодавца. Размислите о томе на овај начин: позајмите пријатељу 10 долара за ручак и ваш пријатељ се обавезује да ће га вратити за годину дана уз камату од 3%. Годину дана касније, ваш пријатељ вам предаје обећаних 10 долара.30. Али ако тај исти ручак сада кошта 10 долара.54, изашли сте на губитничкој страни тог кредита. Добили сте повраћај од 3%, али је премашен за 5.4% инфлације.

Без обзира да ли га мерите помоћу ЦПИ или ПЦЕПИ, инфлација је ове године нагло порасла. То је, само по себи, довољно за подизање хипотекарних стопа. У међувремену, присуство Федералних резерви на финансијским тржиштима допринело је повећању стопе на хипотеке у октобру.

Подешавање шибице на конус

Када је пандемија ЦОВИД-19 изазвала рецесију почетком 2020. године, Фед је реаговао агресивно. Смањио је своју референтну стопу федералних фондова на скоро нулу. Такође сваког месеца купује милијарде долара вредан државни и хипотекарни дуг, чиме је заправо постављена горња граница каматних стопа за хипотеке и друге врсте кредита.

Очекује се да ће Фед почети да смањује или „смањује“ куповину државног и хипотекарног дуга. Званичници Фед-а су наговестили да би процес могао почети у новембру и завршити до средине 2022. године. Пошто је куповина дуга намењена одржавању ниских каматних стопа, смањење тих куповина може омогућити раст каматних стопа. Као да су хипотекарне стопе биле змај и Фед је пуштао још пар стопа канапа.

Хипотекарно тржиште покушава да предвиди будуће акције Фед-а, уместо да реагује на потезе Фед-а након чињенице. Дакле, октобарски пораст стопа на хипотеке је делимично последица очекивања инвеститора да ће Фед почети да се смањује у новембру. Када Фед то озваничи, ефекат на хипотекарне стопе може бити минималан јер ће тржиште то очекивати.

Ипак, инфлација ће вероватно остати, гурајући стопе на хипотеке нешто више у новембру.

Шта се десило у октобру

Почетком октобра сам предвидео да ће стопе на хипотеке расти јер ће инвеститори све више бити уверени да ће Фед почети да се смањује, што ће их довести до тога да траже веће камате. Ово је било тачно.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here