Перспектива хипотеке: рецесија пада на стопе у августу

Хипотекарне стопе ће вероватно бити рекордно ниске у августу трећи месец заредом.

Хипотека са фиксном каматном стопом на 30 година у просеку је износила 3.18% АПР у јулу, рекордно низак ниво у НердВаллет-овом истраживању хипотекарних стопа. Просечна стопа је пала за 15 базних поена у поређењу са јуном, који је у то време имао рекордно низак месечни просек.

Рецесија је изазвала пад стопа

Хипотекарне стопе падају када привреда стане. А привреда је већ месецима трула док је пандемија ЦОВИД-19 послала милионе људи у ред незапослених.

У.С. економија се смањила на 32.Годишња стопа од 9% од априла до јуна, известило је Министарство трговине 30. јула. До успоравања је дошло јер су предузећа, државне и локалне самоуправе и потрошачи смањили своју потрошњу. Потрошачи су знатно смањили куповину одеће и обуће, између осталог.

» ВИШЕ: Како се одређују стопе на хипотеке

Добре вести за рефинансијере, тешка времена за друге

Пандемија ЦОВИД-19 помогла је неким власницима кућа док је повредила друге, а може наштетити и многим изнајмљивачима.

Међу корисницима су власници кућа са високим кредитним резултатом који нису претрпели прекиде у приходима. Испунили су квалификације да рефинансирају своје хипотеке по рекордно ниским каматним стопама.

Продавци кућа су напредовали на многим стамбеним тржиштима, пошто су цене кућа порасле упркос растућој незапослености, што је необична комбинација. Цене препродаје куће порасле су за 3.5% у јуну, у поређењу са годином раније, према Националној асоцијацији посредника у промету некретнинама. Један од разлога за повећање цена: Мање кућа је било на продају због социјалног дистанцирања. Смањена понуда кућа за продају довела је до повећане конкуренције међу купцима, гурајући цене навише.

Власници кућа морају надокнадити пропуштена плаћања

Али рецесија ЦОВИД-19 може на крају да нашкоди већем броју власника кућа него што помаже.

Крајем јула, 3.9 милиона власника кућа користило је планове за ублажавање хипотекарних кредита који омогућавају зајмопримцима да пропусте плаћања или изврше делимична плаћања ако су били погођени ЦОВИД-19, према Удружењу хипотекарних банкара. На крају ће се очекивати да ти власници кућа надокнаде пропуштена плаћања. Приходи неких власника кућа су трајно смањени. Можда ће им бити тешко да исплате своје доспеле обавезе.

Изнајмљивачи би могли бити на хладном

Највише би могли да пате изнајмљивачи. Према У.С. Истраживање пулса домаћинстава Бироа за попис становништва, 18% изнајмљивача, или 13.3 милиона домаћинстава није платило пуну кирију у јуну. А средином јула, једна трећина изнајмљивача је анкетирала, што представља 23.8 милиона домаћинстава рекло је бироу да немају поверења или мало поверења да ће извршити следећу уплату кирије.

Конгрес је, заједно са државним и локалним властима, наметнуо ограничења на деложације на почетку пандемије, али неке од тих заштите су истекле. Поврх тога, 600 долара додатних седмичних исплата осигурања за случај незапослености требало је да истекне крајем јула, а како је сат откуцавао до паузе у августу, Конгрес је још увек преговарао о продужењу.

Чак и са успостављеном заштитом станара, око 4% изнајмљивача је добило обавештење о деложацији или им је од марта запрећено деложацијом, према подацима из Анкете о праћењу корона вируса Урбан Институтеа.

Када забрана исељења истекне, станари имају неколико опција:

  • Пријавите се за хитну помоћ при изнајмљивању, ако држава или град то нуди и још увек има новца.

  • Постигните уговор о отплати са станодавцем. Према таквом уговору, закупци плаћају сваки месец додатно док не надокнаде закупнину која је доспела. Али план отплате захтева да закупац има новац и да је станодавац спреман да склопи посао. Ни једно ни друго није сигурно.

Ако није преплављено сличним захтевима, локална служба правне помоћи би могла да ускочи и помогне у преговорима о договору са станодавцем.

» ВИШЕ: Шта ЦОВИД-19 значи за хипотекарне стопе

Више од НердВаллета:

  • Упоредите тренутне хипотекарне стопе

  • Колико куће могу да приуштим?

  • Куповина или продаја куће током пандемије

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here