Перспектива хипотекарних кредита: септембарске стопе ће расти, а затим се спуштају на ниво

Хипотекарне стопе су порасле за око осмину процентног поена у августу, и мислим да ће наставити да скромно расту у првој половини септембра, а затим се изједначе.

Корени овог предвиђања сежу све до марта. Стопе су нагло порасле тог месеца како су се појавиле вакцине против ЦОВИД-19 и били смо оптимисти да ће се болест ускоро ставити под контролу и.С. економија би процветала. Али хипотекарне стопе су падале од априла до јула, уз врхунце и падове.

Стопа на 30-годишњу хипотеку са фиксном каматном стопом достигла је најнижу вредност почетком августа на 2.77% АПР. Затим је почео да расте, достигавши 2.98% у последњој целој недељи у месецу.

То је зато што су, након састанка Федералних резерви од 27. до 28. јула, креатори политике Фед-а почели да говоре о распореду за смањење количине новца коју централна банка додаје банкарском систему.

Зашто се посматрачи стопа фокусирају на распоред Фед-а

Фед сваког месеца купује 80 милијарди долара државног дуга и 40 милијарди долара хипотекарног дуга. Новац стимулише привреду тако што снижава камате.

На крају, Фед ће окончати ове куповине. У августу су стопе на хипотеке порасле само зато што су креатори политике Фед-а јавно расправљали о томе како и када ће се куповина завршити.

Моје предвиђање претпоставља да ће стручњаци спекулисати о овом распореду за прве три недеље септембра и да ће стопе на хипотеке расти. Мислим да ће Фед објавити горе поменути распоред на свом састанку о монетарној политици који се завршава 9. 22. Тада ће се стопе на хипотеке изједначити.

Шта би могло да гурне стопе нагоре, наниже или у страну

Ова прогноза ће бити погрешна ако се данак од ЦОВИД-19 знатно погорша, ослабивши економију; у том случају, хипотекарне стопе би могле пасти.

Ако погрешно читам Фед и не објави распоред у септембру. 22, и уместо тога одлаже најаву до каснијег састанка, хипотекарне стопе би касније могле пасти.

Такође је могуће да су хипотекарне стопе већ завршиле свој пораст пре Фед-а у августу и да ће бити стабилне током већег дела септембра.

Коначно, уместо да објави распоред за смањење куповине дуга касније у јесен, Фед би заправо могао да започне процес убрзо након састанка у септембру. Оваква изненађујућа најава могла би резултирати наглим порастом хипотекарних стопа.

Шта се десило у августу

Почетком августа рекао сам да је „већа вероватноћа да ће се стопе смањити него да ће порасти“ и да ће 30-годишњи фиксни пасти на 2.75% АПР у неком тренутку. Погрешно по обе тачке. Предвидио сам да ће месечни просек хипотеке на 30 година бити између 2.8% и 2.9%, и завршио је на горњем крају тог распона.

Пандемија ЦОВИД-19 се погоршала у већем делу САД.С. августа, како сам и очекивао. У одсуству других фактора, убрзана епидемија би смањила стопе на хипотеке. Али разговор Фед-а о смањењу откупа дугова подстакао је стопе навише и испоставило се да је јача супротстављена сила.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here