Претраге за хипотекама „Олакшање“ и „Рефинансирање“ су порасле током епидемије“,

Крајем фебруара, пошто су стопе на хипотеке почеле да падају на најниже нивое који нису виђени од пролећа 2016. године, Гоогле претраге за „рефинансирање хипотека“ почеле су значајно да расту из недеље у недељу, достижући врхунац средином марта на највишој тачки у најмање 15 година.

Неколико недеља након што су претраге за „рефинансирање хипотека“ почеле да расту, док су се широм земље таласи затварања и отпуштања таласа, Американци су се појавили на интернету тражећи „олакшице за хипотеку“ у бројкама које раније нису виђене. Оба термина за претрагу достигла су врхунац између 15. и 28. марта, према подацима Гоогле трендова.

Ови порасти обима претраге поклопили су се са економским турбуленцијама у вези са глобалном пандемијом коронавируса. Хипотекарне стопе су биле ниске и рефинансирање брзо чак и пре него што је први пут дијагностикован У.С. јануара, случај ЦОВИД-19, болести изазване вирусом. 20. Стопе су падале до фебруара и пале испод 3.4% фебруара. 28. Од феб. Од 20. до марта, глобална тржишта су доживела крах и променљиве промене које нису виђене од Велике рецесије. Ова нестабилност је у току. Калифорнија је 19. марта издала прве наредбе о останку код куће у целој држави које су затвориле предузећа. До недеље која се завршава 28. марта рекордних 6.Биће поднето 6 милиона нових захтева за незапослене.

Графикони у наставку илуструју како су претраге за „рефинансирање хипотеке“ и „олакшице за хипотеку“ драматично порасле у последњих неколико недеља, према подацима Гоогле трендова. Вредности на сваком графикону су релативне у односу на највишу тачку. На пример, када су претраге за „рефинансирање хипотеке“ достигле врхунац у недељи од 15. марта, претраге за „олакшице за хипотеку“ биле су 27% популарније.

Потраге за рефинансирањем достигле су врхунац 15. марта, а затим су почеле да опадају. За контекст, претраге за „рефинансирање хипотеке“ током Велике рецесије биле су највеће у децембру 2008. године, када су достигле само 63% мартовског обима. А када су претраге за „рефинансирање хипотеке“ почеле да опадају, оне за „олакшице за хипотеку“ су расле у сусрет.

Кроз рефинансирање, зајмопримци могу уштедети новац заменом своје тренутне хипотеке новим кредитом са нижом каматном стопом. Али рефинансирање није бесплатно. У већини случајева, власник куће ће платити чак 2% -5% неотплаћене главнице у трошковима затварања рефинансирања, тако да математика нема смисла за све.

Људи који траже „олакшицу за хипотеку“ вероватно осећају финансијски проблем или га очекују. Термин се често користи да опише прописе или праксе осмишљене да помогну власницима кућа да избегну одузимање имовине. Међутим, подаци о обиму претраге не праве разлику између људи који претражују због повећане потребе или оних који истражују термин који је све популарнији у вестима. А хипотека је у вестима: зајмодавци и владе неких држава подузимају кораке да пруже помоћ зајмопримцима, а 27. марта је потписан Закон о помоћи, олакшицама и економској сигурности због корона вируса, којим се налажу услови за отпуштање хипотеке за зајмопримце са зајмовима које подржава савезна држава.

Али обим претраге потврђује да интересовање за „олакшице за хипотеке“ није сасвим ново. Раније је достигао врхунац у 2009. години, али само на нивоу од 20% од оног пре само недељу дана. У поређењу са сличним терминима који се користе током стамбене кризе и Велике рецесије, интересовање за претрагу за „олакшицама за хипотеке“ у марту 2020. је без преседана. Да, та зелена линија на крајњој десној страни графикона испод је тај врх.

Зајмопримци који се тренутно боре да приуште своје отплате хипотеке - и они који виде такву борбу у блиској будућности - подстичу се да контактирају свог зајмодавца. Одредбе Закона о хипотекарним олакшицама из ЦАРЕС закона захтевају од многих зајмодаваца да паузирају плаћања до 180 дана одлагања без обзира на то да ли је зајмопримац директно или индиректно погођен пандемијом. Зајмодавци такође могу понудити модификацију кредита како би дугорочна плаћања била лакша за управљање.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here