Накнаде за узајамне фондове: Водич за почетнике

Како бирате своје заједничке фондове међу хиљадама на тржишту? Три кључне речи: Пратите накнаде.

Осим разумевања како заједнички фондови функционишу како би вам помогли да изградите најбољи портфељ за вас, мало разумевања накнада за заједничке фондове може много допринети изградњи ваше пензионе штедње. Као што упозорава Комисија за хартије од вредности: „Чак и мале разлике у накнадама од једног фонда до другог могу допринети значајним разликама у повраћају улагања током времена.”

» Спремни за почетак? Ево наше листе најбољих брокера за заједничке фондове

Две широке врсте накнада за заједничке фондове

Накнаде за заједничке фондове генерално падају у две велике групе:

 • Годишњи оперативни трошкови фонда: Текуће накнаде према трошковима плаћања менаџерима, рачуновођама, правним таксама, маркетингу и слично.

 • Накнаде за акционаре: Провизије за продају и други једнократни трошкови када купујете или продајете акције заједничког фонда.

Детаљи о њима могу се наћи у проспекту заједничког фонда, правном документу који сваки заједнички фонд мора да поднесе СЕЦ-у. Пронађите документ на сајту фонда, а затим потражите термине „годишњи оперативни трошкови фонда“ и „накнаде за акционаре.”

» Сазнајте више: Разумите различите типове заједничких фондова

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Годишњи оперативни трошкови фонда

Текуће накнаде за рад фонда су неизбежне — мораћете да платите нешто да бисте држали упаљено светло у канцеларијама за управљање фондом — али различите врсте фондова захтевају различите режијске трошкове. Ове накнаде, познате и као односи трошкова узајамних фондова или саветодавне накнаде, обично су између 0.25% и 1.5% ваше инвестиције у фонд годишње.

Уопштено говорећи, ако се фондом активно управља да покуша да победи просечне приносе на берзи, ови трошкови су већи него за пасивно управљане фондове као што су индексни фондови, који имају за циљ само да одражавају приносе референтног индекса акција као што је С&П 500.

Да бисте пронашли ове трошкове, погледајте у проспекту „укупне годишње оперативне трошкове фонда“.” Наведени текући трошкови могу укључивати:

 • Накнаде за управљање: Трошкови за плаћање менаџера фондова и инвестиционих саветника.

 • Накнаде 12б-1: ограничене на 1%, ове накнаде плаћају трошкове маркетинга и продаје фонда и друге услуге акционара.

 • Остали трошкови: Они могу укључивати трошкове старатељства, правних послова, рачуноводства, трошкова агента за трансфер и друге административне трошкове.

Укупни годишњи оперативни трошкови фонда се изражавају као проценат нето просечне имовине фонда.

» Како накнаде утичу на принос?  Овај калкулатор заједничког фонда може помоћи

Накнаде акционара

Ови трошкови могу укључивати:

 • Обим продаје: Ово су провизије које плаћате када купујете или продајете удео у заједничким фондовима. Више о овоме у наставку.

 • Накнада за откуп: Фондови могу наплатити ову накнаду ако продате акције у кратком временском периоду након куповине. То би могло укључивати „од неколико дана до више од годину дана“ у зависности од фонда, према Регулаторној управи за финансијску индустрију.

 • Накнада за размену: Накнада коју неки фондови наплаћују акционарима ако размене (или пренесу) акције у други фонд који нуди иста инвестициона компанија.

 • Накнада за рачун: Накнада која се наплаћује за одржавање вашег налога, често ако ваше стање падне испод одређеног минималног износа улагања.

 • Накнада за куповину: Накнада која се плаћа фонду у тренутку куповине (различит од продајног терета на фронт-енд, који се плаћа брокеру за продају фонда).

» Зароните дубље: Разумевање накнада и провизија за инвестирање

Накнаде акционара: учитавање средстава у односу на. средства без оптерећења

Као што назив говори, средства за учитавање намећу „оптерећење продаје“ или провизије које плаћате независним брокерима када купујете и продајете акције. Провизије се израчунавају као проценат износа који сте уложили у фонд. Накнада која се плаћа у тренутку куповине назива се „фронт-енд лоад“, док је накнада плаћена у тренутку продаје (погађате) „бацк-енд лоад“.”

Средства која не одређују оптерећење продаје се називају фондови без оптерећења.

Брокери такође могу наплаћивати трансакцијске накнаде за куповину или продају заједничких фондова. Трошкови трансакције се обично наплаћују као паушална накнада која може да се креће од 10 до 75 долара. Како све више инвеститора тражи јефтине начине да повећају своје инвестиционе портфеље и смање трошкове, све више брокера нуди узајамне фондове без оптерећења и без накнаде за трансакције. На пример, Е-Траде и Цхарлес Сцхваб сваки нуде више од 4000 средстава без накнаде за трансакције.

Важна напомена: Чак и ако заједнички фонд не одређује оптерећење продаје, он и даље може да наплаћује накнаде за откуп, замену, рачун и куповину.

Учитајте фондове и класе удела у заједничким фондовима

Оптерећење продаје се процењује у зависности од тога коју „класу“ акција купујете:

 • Акције А-класе имају продајно оптерећење, обично између 2% и 5% укупне инвестиције.

 • Акције Б-класе имају позадинско оптерећење продаје (такође познато као „условна одложена накнада за продају“, или ЦДСЦ), коју не плаћате осим ако своје акције не продате пре одређеног временског периода, обично до седам година након првобитне куповине. Инвеститори се наплаћују по клизној скали у зависности од тога колико брзо откупе акције након првобитне куповине, тако да се исплати остати уложен. Дионички фондови Б-класе обично наплаћују веће текуће годишње накнаде него дионички фондови А-класе.

 • Акције Ц-класе могу носити провизије које се наплаћују сваке године када поседујете фонд или могу имати позадинско оптерећење продаје слично акцијама Б-класе.

Као што СЕЦ предлаже, ако купујете заједнички фонд преко финансијског професионалца, замолите ту особу да објасни све трошкове који се могу применити, укључујући његове или њене сопствене накнаде. И запамтите: фонд са високим трошковима мора имати бољи учинак од фонда са ниским трошковима да би генерисао исте приносе за вас.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here