Национални програм осигурања од поплава: шта треба да знате

Кључне Такеаваис

 • Национални програм осигурања од поплава је највећи пружалац осигурања од поплава у Сједињеним Државама.С.

 • НФИП осигурање од поплава се продаје преко партнерских компанија као што су Аллстате и Либерти Мутуал.

 • Федерално осигурање од поплава није ваша једина опција; постоје и приватне алтернативе које треба размотрити.

Ако је поплава погодила вашу имовину, то би могло проузроковати штету од хиљаде долара - али ваша полиса осигурања власника куће вероватно неће покрити ништа од тога. Ту долази Национални програм осигурања од поплава.

Шта је Национални програм осигурања од поплава?

Национални програм осигурања од поплава који води Федерална агенција за ванредне ситуације пружа већину осигурања од поплава у У.С.

НФИП је створен 1968. како би помогао власницима некретнина и заједницама да се финансијски опораве и плате за обнову након поплава. Не учествују све заједнице у програму, а покривеност је доступна само у онима које то чине.

Заједнице које учествују пристају да примењују локалне законе који смањују ризик од штете од поплава. Заузврат, становници добијају приступ савезном осигурању од поплава и, у неким случајевима, попусте на своје премије.

НФИП нуди покриће не само власницима породичних кућа, већ и онима који живе у становима, мобилним кућама и некретнинама за изнајмљивање.

» ВИШЕ: Осигурање од поплава: колико кошта и шта покрива

Шта је ФЕМА мапа поплава?

Осим што нуди осигурање од поплава, једна од примарних функција НФИП-а је креирање мапа које документују вероватноћу поплава у заједницама широм земље.

Овим мапама можете приступити преко базе података која се може претраживати. Унесите своју адресу да бисте видели да ли се ваш дом налази у ономе што ФЕМА назива „подручјем са посебним опасностима од поплава“, које има 1% или већу шансу за поплаву у датој години.  Ако се ваш дом налази у једној од ових области, ваш хипотекарни зајмодавац ће генерално захтевати полису осигурања од поплава.

Ако је ваш дом у зони са умереним или ниским ризиком и покривеност није потребна (али ваша заједница учествује у НФИП програму), и даље можете купити полису осигурања од поплава, обично по нижој стопи.

Шта покрива НФИП осигурање од поплава?

Олуја може изазвати све врсте разарања од фактора као што су ветар, град и гром, али осигурање од поплава покрива само штету од поплава. Конкретно, то је штета узрокована „вишком воде на земљишту које је нормално суво, што утиче на два или више хектара земље или два или више имања“, према Националном програму осигурања од поплава. Ово укључује:

 • Изливање „унутрашњих или плимских вода“, као што је река која се излива из корита.

 • „Необична и брза акумулација или отицање површинских вода."

 • Муљ.

Ако доживите поплаву и имате осигурање преко НФИП-а, можете поднети захтев за плаћање штете од поплава на:

 • Структура вашег дома. Ово може укључивати вашу кућу, уграђене уређаје и одвојене гараже, до 250.000 долара.

 • Ваше ствари. Одећа, намештај и други лични предмети су углавном покривени до 100.000 долара, све док нису у подруму.

Одвојене франшизе важе и за зграду и за садржај.

Ако границе покрића НФИП-а нису довољно високе, можете купити осигурање од поплава преко приватног тржишта. Локални агент за осигурање или брокер може помоћи.

» ВИШЕ: Комплетан водич за осигурање од урагана

Шта НФИП неће покрити

Национални програм осигурања од поплава има веома специфична искључења, па се уверите да разумете шта полиса неће платити, као што су:

 • Земљиште, дрвеће и жбуње.

 • Карактеристике изван спољашњих зидова куће, као што су палубе, терасе и ограде.

 • Подземне структуре као што су бунари и септичке јаме.

 • Цертификати о готовини и папиру.

 • Трошкови привременог становања ако је ваш дом неусељив.

 • Много ствари у подрумима. Покривеност је ограничена на основне елементе и уређаје као што су пећ и бојлер. Завршени зидови, подови и ствари у подрумима нису покривени.

 • Аутомобили. Додајте свеобухватно покриће својој ауто полиси да бисте своје возило осигурали од поплава.

НФИП стопе осигурања од поплава

Просечна цена НФИП осигурања од поплава је 739 долара годишње, према НердВаллет анализи стопа програма за 2021. годину, али овај трошак ће порасти за већину људи према новој методологији оцењивања почевши од 1. октобра 2021. Ваша сопствена премија ће зависити од одбитка које одаберете, количине покрића која вам је потребна и нивоа ризика од поплава ваше имовине.

Изнајмљивачи би могли да плате само 99 долара годишње за покривеност само са садржајем.

Ево више информација о трошковима осигурања од поплава.

Како добити полису Националног програма осигурања од поплава

Програм се сарађује са осигуравачима као што су Аллстате, Либерти Мутуал и УСАА како би обезбедили покриће у областима које учествују. Сви партнерски провајдери продају исту стандардну покривеност и користе исте факторе за одређивање цена, тако да нећете наћи јефтинију полису једне компаније у односу на другу.

Да бисте пронашли агента у вашој близини, посетите ФЕМА-ин локатор пружаоца осигурања од поплава и унесите своју државу.

Ако живите у подручју високог ризика, можда ћете морати да представите сертификат о надморској висини да бисте добили НФИП покривеност. Овај документ приказује надморску висину најнижег спрата вашег дома, коју ће ваш агент упоредити са основном висином поплаве на мапи поплавне равнице вашег подручја како би вам помогао да одредите стопу.

Након што се пријавите и платите полису, постоји период чекања од 30 дана пре него што покриће почне, осим ако:

 • Ваша област је недавно означена као зона посебне опасности.

 • Политика се покреће или мења у вези са вашом хипотеком.

 • Покривање мењате када обновите полису.

 • Ваш дом је погођен поплавама због шумског пожара на савезној земљи и купили сте полису осигурања од поплава у року од 60 дана од датума када је пожар обуздаван.

» ВИШЕ: Осигурање од поплава долази са периодом чекања

Алтернативе ФЕМА осигурању од поплава

Када је НФИП први пут створен касних 1960-их, приватно осигурање од поплава је углавном било недоступно. Али у зависности од тога где живите, политике које подржава Национални програм осигурања од поплава можда више нису ваша једина опција.

Компаније као што су Цхубб, Нептуне Флоод и Аон Едге продају полисе осигурања од поплава које често имају краће периоде чекања и издашније услове покрића од стандардне НФИП полисе. На пример, они могу покрити ствари у вашем подруму или платити привремене трошкове становања ако морате да се иселите док се ваш дом поправља након поплаве.

Они такође обично нуде веће границе покривености од НФИП-ових максимума од 250.000 долара за ваш дом и 100.000 долара за садржај у њему.

Да бисте сазнали више, погледајте Приватно осигурање од поплава вс. НФИП: Знајте своје опције.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here