Нови инвеститори: Престаните са бирањем акција и урадите ово, каже експерт

Како је пандемија коронавируса завладала рано овог пролећа и тржишта су пала, талас Американаца је видео прилику да почну да инвестирају. Али један стручњак каже да ово ново стадо прави неке старе грешке - наиме, јури вруће залихе.

„Рећи ћу то: појединачне акције су страшне инвестиције за људе који тек почињу“, недавно је објавила на Твитеру Кристин Бенц, директорка личних финансија за инвестициону истраживачку фирму Морнингстар. “[Нисмо говорили довољно о ​​томе колико је мало малих инвеститора склоно куповини појединачних акција, посебно ако тек уче.”

У интервјуу, Бенц каже да добија осећај деја вуа из касних 1990-их, успона дот-цом балона. „То је такође био период када су се сви бавили појединачним акцијама ... и није се добро завршило."

Слободно време и лак улазак на берзу

Док су десетине милиона људи видели да су њихове финансије тешко погођене ширењем ЦОВИД-19 и каснијим затварањима, многи други и даље имају расположиви приход и, одједном, више времена на располагању. У првом тромесечју 2020. године, неке онлајн брокерске куће су пријавиле пораст нових налога: ТД Америтраде је известио о тромесечном повећању нових фондовских рачуна од 230% током три месеца која су се завршила 31. марта; Е*ТРАДЕ је пријавио више од 360.000 нових налога за исти квартал, рекорд компаније. Оба брокера су такође објавила рекордан дневни просечни обим трговине у марту.

Али нису само околности подстакле овај талас нових инвеститора на тржишта. Последњих година, онлајн брокери и технолошки стартупи увели су низ нових апликација за трговање, пусх обавештења и других функција дизајнираних да привуку младе инвеститоре. Критичари кажу да су неки гејмифицирали улагање и неискусним клијентима сувише олакшали приступ софистицираним и ризичнијим финансијским инструментима.

Још један мамац за нове инвеститоре: бесплатно трговање. Робинхоод је био међу првима који су понудили бесплатне трговине акцијама пре неколико година, а крајем 2019. године, бројне велике брокерске куће смањиле су провизије на 0 долара.

Боља прва инвестиција: узајамни фондови или индексни фондови

Ови трендови забрињавају Бенз јер активне стратегије улагања, као што су куповина и продаја појединачних акција, често имају лошији учинак у односу на пасивније приступе, као што су индексни фондови који једноставно прате индекс берзе као што је С&П 500.

„Подаци нису добри за професионалне менаџере“, каже Бенц. „Ово су углавном високо плаћени, високо обучени професионалци, и они нису направили добар аргумент за себе као групу."

Ако су шансе против професионалаца, аматери ретко могу очекивати да ће бити бољи, додаје Бенц.

Бенц није против појединачних акција – она је то од тада појаснила на Твитеру, напомињући да је њена директива првенствено била усмерена на младе дипломце који по први пут улажу. Али стандардно правило важи: ако желите да уложите мали део свог портфеља у појединачне акције, обавезно уложите највећи део у јефтине заједничке фондове или индексне фондове.

У поређењу са неколико акција, фондови пружају тренутну диверсификацију и смањују ризик од губитка ваше инвестиције.

„Мислим да има смисла да млади људи имају више глобално диверзификованог портфеља капитала“, каже Бенц. „Можете купити укупан светски фонд за индексе акција — један фонд који вам даје изложеност свакој економији на планети, практично."

Још једна јака опција би био фонд са циљним датумом, тип фонда који аутоматски прилагођава свој портфељ како старите. Ови фондови дају млађим инвеститорима изложеност ризичнијим инвестицијама које прво имају већи потенцијал раста, а затим прелазе на конзервативније инвестиције током времена.

„Врлина је то што би могао бити једини фонд у који улажете док не одете у пензију“, каже Бенц.

Иако потрага за врућим акцијама може изгледати узбудљиво, „нажалост, кључ финансијског успеха је невероватно свакодневни – то је дисциплинована штедња“, каже она. „Ваша стопа штедње ће, далеко, бити највећа детерминанта вашег финансијског пословања током времена."

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here