Нема кредита? 3 корака да се квалификујете за одличну кредитну картицу

Ако немате много кредитне историје, или уопште немате кредит, не постоји дугме „лако“ да притиснете да бисте се квалификовали за најбољу кредитну картицу. Али то такође не мора да буде тако тешко као што мислите.

Око 1 од 8 Американаца (13%) каже да нема никакву кредитну историју, према истраживању НердВаллет-а. Многи од њих су покушали да изграде историју, али не напредују или нису сигурни одакле да почну.

Ево три корака како бисте кренули на добар кредит и одличне кредитне картице. Ови кораци неће нужно радити за све, посебно за оне са оштећеним кредитом. Али то је пут који вреди ићи за оне са мало или нимало кредитне историје.

1. Узмите кредит за изградњу кредита

Иако се не оглашавају широко, кредити за изградњу кредита су једноставно средство за демонстрирање добрих кредитних навика и почетак побољшања вашег кредитног профила.

Уз традиционални зајам, зајмодавац вам даје новац унапред, а ви га враћате у ратама. Зајам за изградњу кредита функционише обрнуто: плаћате зајмодавцу месечне рате, а затим добијате новац назад на крају. Ви у суштини себи позајмљујете новац, а пошто се уплате пријављују кредитним бироима, то гради ваш кредит.

Чак и ако сте у прошлости били одбијени за лични зајам, имате добру прилику за кредит за изградњу кредита. Зајмодавац не излаже свој новац ризику и држи ваш новац на штедном рачуну све док зајам не буде у потпуности исплаћен. Када је зајмодавац тако заштићен, може учинити ове зајмове доступним људима са слабим кредитом или без кредита.

Кључно је да све своје уплате извршите на време. Урадите то и ваши кредитни извештаји ће добити прилив позитивних података. Међутим, извршите само једну закаснелу уплату и она ће се такође појавити у вашем кредитном извештају. То може поништити много позитивног замаха створеног благовременим исплатама. То је зато што ваша историја плаћања чини 35% вашег кредитног резултата.

Као и код традиционалног зајма, платићете неке накнаде да бисте искористили кредит за изградњу кредита. Потражите локалну кредитну унију или зајмодавца на мрежи да бисте пронашли зајам за изградњу кредита који можете учинити са својим месечним буџетом. Услови кредита обично трају најмање шест месеци, али се могу продужити и до 24 месеца.

2. Отворите заштићену кредитну картицу

Када извршите све уплате за свој кредит за изградњу кредита, добићете лепу суму готовине назад од зајмодавца. То је сав новац који сте платили, плус мало камата за покретање.

Уместо да потрошите тај мали новац, узмите га и користите као депозит на безбедној кредитној картици.

Ове картице раде као обичне кредитне картице, са једном кључном разликом. Обезбеђене кредитне картице захтевају готовински сигурносни депозит, који је обично једнак вашем кредитном лимиту. Депозит штити зајмодавца, тако да је у могућности да одобри кредит онима са мало или без историје.

Користите своју нову обезбеђену кредитну картицу за редовне, мале куповине, а затим их одмах исплатите. Ваша активност на картици ће бити пријављена кредитним бироима. Плаћајте свој рачун на време сваког месеца и одржавајте стање ниским, а ваш кредит би требало да има користи.

Финансијски едукатор и аутор Шанте Никол Харис кренула је овим путем. Након што је издржала медицинску кризу, развод и незапосленост, Харис је очајнички желела да преузме контролу над својим финансијама и изгради свој кредит. „Почела сам са обезбеђеном кредитном картицом са ограничењем од само 300 долара и годишњом накнадом од 29 долара“, рекла је она. „После једне године одговорног коришћења картице, надограђен сам на кредитну картицу без обезбеђења.”

„Почните са обезбеђеном картицом, иако има годишњу накнаду, да бисте себи направили пут ка необезбеђеним картицама које желите без накнаде.”Сханте Ницоле Харрис, финансијски едукатор и аутор

Временом је Харис изградио ФИЦО кредитни резултат средином 700-их, делимично захваљујући коришћењу обезбеђене кредитне картице. Постала је кредитни саветник како би помогла другима да побољшају своје финансијско здравље. Харис сада води посао под називом Финанциал Цоммон Центс и често даје овај савет онима са којима ради: „Почните са обезбеђеном картицом, иако она има годишњу накнаду, да бисте себи направили пут до необезбеђених картица које желите без накнаде.”

» ВИШЕ: Погледајте најбоље обезбеђене кредитне картице 

3. Пријавите се за добру картицу када се ваш кредит побољша

Повремено проверавајте свој кредитни резултат да видите како сте. Многе веб странице вам омогућавају да видите свој резултат бесплатно, тако да је у реду да проверавате колико год често желите. (Али нема потребе да претерујете; једном месечно је довољно.)

Када се ваш резултат побољша, спремни сте да пређете на традиционалну необезбеђену кредитну картицу и вратите свој депозит. Издавалац ваше безбедне картице можда има необезбеђене картице на које можете да надоградите. Ако не, потражите на другом месту. Што је ваш резултат бољи, боље ћете се квалификовати. Најбоље кредитне картице обично захтевају добар до одличан кредит – генерално дефинисан као скор од 690 или више – али сами кредитни резултати не гарантују одобрење.

Штреберски савет: Многи велики издаваоци кредитних картица нуде претквалификацију на мрежи. Ово вам даје представу о томе да ли ћете вероватно добити одобрење за картицу пре него што се заиста пријавите. Претквалификација не гарантује коначно одобрење, али је добар знак.

Када добијете одобрење за ту кредитну картицу коју желите, покушајте да је третирате као дебитну картицу: користите је за потрошњу коју сте ионако намеравали да урадите – уместо да се трошите јер сада можете да пребацујете дуг из једног месеца у други – и платите свој рачун у потпуности и на време сваког месеца. Наставите да редовно пратите свој кредитни извештај, а ваш кредит ће наставити да расте уз сав тај напоран посао који сте радили.

» ВИШЕ: Најбоље кредитне картице у 2021

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here