Нема кредитне оцене не значи нулту кредитну оцену

Највише фрустрирајућа ствар у вези са кредитом може бити проблем кокошке и јајета у његовом успостављању: нико не жели да вам да кредит када немате евиденцију о коришћењу кредита.

Али ако никада нисте имали кредит и немате кредитни резултат, то не значи да имате нулти кредитни резултат. Имате одсуство резултата: Ви сте "кредити невидљиви.”

Зашто немате кредитни резултат

Нико нема кредитни резултат нула, без обзира на то колико је лоше поступао са кредитом у прошлости.

Најраспрострањенији кредитни резултати, ФИЦО и ВантагеСцоре, налазе се у распону од 300 до 850. Од априла 2021., само 3% потрошача имало је ФИЦО 8 резултат испод 500.  Томи Ли, главни научник у ФИЦО, рекао је да су резултати од 300 „изузетно ретки“."

Разлози због којих можда немате резултат су:

 • Никада нисте били наведени на кредитном рачуну.

 • Нисте користили кредит најмање шест месеци.

 • Недавно сте се пријавили за кредит или сте додани на налог.

Која је полазна тачка за ваш резултат?

Баш као што сте нови у кредитирању не значи да почињете од нуле, то такође не значи да почињете у подруму од 300. На крају крајева, ако никада нисте имали кредит, никада нисте направили разорне грешке.

Када немате кредитну историју, кредитни бирои једноставно не знају довољно о ​​вама да погоде да ли ћете вратити позајмљени новац. И то је све што је кредитни резултат — процена вероватноће да ћете вратити следећи кредит који вам је одобрен, на основу података у вашим кредитним извештајима.

Када почнете да користите кредит, резултати се могу израчунати. Вероватно нећете почети са добрим кредитним резултатом, али нећете бити ни на дну скале.

Сазнајте како је ваш кредит оцењен. Погледајте свој бесплатни резултат и факторе који на њега утичу, као и увид у начине да наставите да градите. Почети

Како добити кредит на првом месту

Да бисте се представили кредитним бироима и развили кредитну историју, требало би да се пријавите за кредит. Два производа дизајнирана посебно за помоћ у изградњи кредита су:

 • Осигуране кредитне картице. Ове кредитне картице, као што им име говори, обезбеђене су готовином. Депозит је обично кредитни лимит.

 • Кредити за изградњу кредита. То су кредити који вам се дају тек након што извршите уплате. Они могу бити добар начин да се изгради историја плаћања и да се акумулира мали фонд за хитне случајеве на крају рока кредита.

Пре него што се пријавите, затражите бесплатан кредитни извештај од сваке од три агенције за кредитно извештавање користећи АннуалЦредитРепорт.цом. Ако никада нисте имали кредит, али имате фајл, то је црвена заставица: Можда су нечије информације помешане са вашима или неко користи ваш идентитет да би добио кредит. Оспорите грешке у кредитном извештају да бисте их очистили.

Када добијете одобрење за прве кредитне линије, следите ова основна правила:

 • Плаћајте рачуне на време, сваки пут. Историја плаћања највише утиче на ваше резултате.

 • Користите само мали део свог кредитног лимита. Одржавајте стање на мање од 30% вашег лимита, а што је ниже, то боље.

 • Циљајте на комбинацију типова налога — на пример, кредите на рате са редовним отплатама, као што је ауто зајам, и револвинг дуга, као што су кредитне картице.

Пратите ове кораке и у кратком року ћете подебљати своје кредитне извештаје. Такође ћете имати изграђен кредитни резултат који ће вам омогућити ниже камате и приступ бољим кредитним производима - неосигурану кредитну картицу или ону која нуди награде, на пример.

Немојте се превише фокусирати на бројеве

Знате шта кредитни стручњаци кажу о кредитним резултатима? Немојте се превише везати за бројеве. Ваш кредитни резултат се поново израчунава на захтев, било да је затражен 10 минута или 10 месеци након последњег пута када је неко питао, и узима у обзир најновије додатке вашим кредитним извештајима.

Род Грифин, директор јавног образовања у Екпериану, једном од три главна кредитна бироа, каже да бисте се уместо тога требали фокусирати на категорију „општег ризика“. Сваки зајмодавац може да подеси сопствене параметре, али генерално, опсег за кредитне резултате изгледа овако:

 • 300-629: Лоша кредитна способност.

 • 630-689: Прави кредит.

 • 690-719: Добра похвала.

 • 720 и више: Одличан кредит.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here