Неквалификоване берзанске опције и порески утицај НСО

Ако вам послодавац одобри неквалификоване опције за акције, добијате облик власничке накнаде сличан стимулативним опцијама за акције или ИСО. Међутим, за разлику од НСО-а, код НСО-а можете бити опорезовани два пута. Одржавање пореских последица на уму може вам помоћи да максимално искористите своје опције за акције.

Шта су неквалификоване опције за акције?

Када је реч о берзанским опцијама, постоје две различите врсте: опције којима се тргује на берзи и опције за акције запослених. Овде се фокусирамо на ово друго.

Опције акција запослених дају вам право да купите одређену количину акција компаније по фиксној цени током одређеног временског периода, ако то одлучите. Ако акције ваше компаније цене, опције за акције би вам могле омогућити да купите акције по нижој цени од оне која је доступна на берзи и да имате користи од те разлике.

Постоје и две различите врсте акција запослених, а свака од њих има много имена:

  • Опције подстицајних акција, или ИСО. Понекад се оне називају квалификоване или законске опције за акције.

  • Неквалификоване опције на акције или НСО. Понекад се називају необавезним берзанским опцијама.

Како год их назвали, постоје две главне разлике између њих.

Прво, НСО се могу доделити не само запосленима већ и спољним пружаоцима услуга, као што су саветници, директори одбора или други консултанти. ИСО-ови се могу издати само запосленима.

Друго, НСО се генерално опорезују након извршења, а затим поново када се продају акције компаније. Пошто немају повлашћени порески третман својих ИСО колега, можда ћете се суочити са већим пореским оптерећењем код НСО-а. Погледајте испод за више детаља.

Што више расте цена акција ваше компаније, ваше опције за акције постају вредније. Ово објашњава зашто су опције за акције запослених врста одложене накнаде која се користи за мотивисање и задржавање запослених. ИСО-ови су атрактивни због свог преференцијалног пореског третмана, али послодавци су ограничени на давање ИСО-а у вредности од 100.000 долара сваком запосленом сваке године. НСО-и не подлежу таквом ограничењу и могу им се доделити као додатна погодност поред ИСО-а.

» Како се опције на акције разликују од РСУ-а? Сазнајте више о ограниченим залихама

Како функционишу неквалификоване опције на акције

Са опцијама на акције запослених, добијате уговор о берзанским опцијама од свог послодавца на датум доделе. Овај уговор детаљно описује износ акција које имате право (али не и обавезу) да купите по фиксној цени (која се зове штрајк или цена извршења) након периода стицања. Период стјецања права односи се на количину времена које вам је потребно да сачекате — и останете запослени у компанији — прије него што стекнете стварно власништво над својим опцијама. Након преузимања, у било ком тренутку сте у могућности да "искористите" своје опције и купите акције компаније до датума истека ваших опција.

Постоји много фактора који утичу на то када да искористите своје опције за акције. Док размишљате о својој финансијској ситуацији и правите планове, пореске импликације НСО ће вероватно утицати на ваше доношење одлука.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.30%

Накнада за управљање

Накнаде

Зависи од саветника

Накнаде

150 долара и више

месечно (бесплатне почетне консултације)

Минимум налога

$50,000

Минимум налога

100.000 долара

Минимум налога

500 долара

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

15% попуста

једна година финансијског планирања (захтева годишње плаћање унапред)

Опорезивање неквалификованих акција

Као што је горе поменуто, НСО генерално подлежу вишим порезима од НОС-а зато што се опорезују у два одвојена наврата — након извршења опција и када се акције компаније продају — и такође зато што су стопе пореза на доходак генерално веће од стопа пореза на дугорочне капиталне добитке.

Порез на доходак по извршењу

Када користите НСО и одлучите се за куповину акција компаније, разлика између тржишне цене акција и ваше штрајкачке цене НСО-а назива се „елемент погодбе.” Елемент повољности се опорезује као компензација, што значи да ћете морати да платите обичан порез на приход на тај износ.

Поред тога што дугујете савезне и државне порезе на доходак, такође ћете бити одговорни за порезе на Медицаре и социјално осигурање. Ваш послодавац ће обично помоћи да се олакша задржавање пореза и може вам понудити избор плаћања пореза користећи готовину или смањење броја примљених акција компаније да покрије доспјеле порезе.

» Тражите да минимизирате порезе на приход? Добротворно давање може смањити ваше пореско оптерећење

Порез на капиталну добит при продаји акција

Поред плаћања пореза на доходак по извршењу, сви добици остварени када се акције компаније продају биће предмет пореза на капиталну добит. У зависности од тога колико дуго држите деонице ваше компаније након вежбања, бићете одговорни за краткорочне или дугорочне порезе на капиталну добит.

Пошто се дугорочни капитални добици опорезују по нижој стопи од краткорочних капиталних добитака, можда има смисла задржати своје акције дуже од годину дана, када је то могуће, како бисте се квалификовали за дугорочне стопе капиталне добити. Ово може помоћи у смањењу вашег укупног пореског оптерећења јер већ морате да платите рачун за порез на доходак.

Обраћање пажње на пореске последице помаже када планирате шта да радите са својим националним организацијама. Добијање друге опције од финансијског или пореског саветника може вам помоћи да будете сигурни да размишљате о свим разматрањима која су релевантна за вашу јединствену финансијску ситуацију.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here