Интернет банке дају потрошачима више опција“,

Пола века унапред, а другачија врста банкарске еволуције је у току. Традиционалне професионалне институције суочавају се са све већом конкуренцијом банака само на мрежи које нуде текуће и штедне рачуне са мање накнада и вишим стопама. Од 11% људи који су променили банку 2015. године, 19% њих се придружило онлајн банци, док је само 8% напустило једну, према консултантској кући Аццентуре.

Једна од најистакнутијих банака само на мрежи, Алли, потписала је свој милионити власник рачуна 2015. године и пријавила да је додала још 150.000 клијената у 2016.

Многи људи и даље преферирају традиционалне банке, али континуирани раст интернет банкарства показао је једну ствар јасно: та филијала низ улицу више није једино место за чување текућих и штедних рачуна.

Различите банке, различите снаге

Чековни и штедни рачуни онлајн банака долазе са вишим каматним стопама и мањим накнадама од оних у традиционалним банкама. Стопе у врхунским онлајн банкама могу бити и до 1.20%, 20 пута од националног просека од 0.06%.

Просечне стопе код кредитних унија нису много боље, према подацима Националне управе за кредитне уније.

Интернет банке такође имају тенденцију да понуде више погодности на својим стандардним текућим рачунима. Један пример: неограничене накнаде за домаће банкомате. Традиционалне банке повремено нуде исто, али често само на главним текућим рачунима који захтевају високе минималне депозите - помислите на 10.000 долара и више - да би се укинуле месечне накнаде. Ове накнаде могу да буду и до 25 УСД месечно.

А дигиталне банке ће вероватније понудити награде на основним рачунима, као што је повраћај новца.

У међувремену, банкарски дивови имају своје предности. Њихове филијале, које се често броје на хиљаде, пружају личну подршку, коју потрошачи и даље траже. Скоро девет од 10 људи планира да у будућности користи своје филијале банке, према анкети Аццентуре, што није могуће са банком само на мрежи.

Штавише, велике банке су имале деценијама да успоставе односе са својим клијентима, што је створило поверење, каже Роб Морган, потпредседник за нове технологије у Америчком удружењу банкара. То је нешто што он мисли да многе компаније које се баве финансијском технологијом још нису успеле да ураде.

И док се онлајн банке углавном фокусирају на текуће и штедне рачуне, велике банке нуде финансијске производе укључујући кредитне картице, хипотеке и друге зајмове. Али одржавање ове инфраструктуре је скупо, тако да велике банке обично наплаћују провизије и плаћају ниске камате на депозитне рачуне. То отежава пружање типа чековних и штедних рачуна прилагођених потрошачима које раде онлајн банке.

„Велике банке су далека предузећа од трилиона долара која су фокусирана, ако не и више, на свој сто за трговину робом као и на то како изгледа искуство потрошачког банкарства“, каже Цхрис Бритт, извршни директор и ко- оснивач Цхиме, онлајн банке која не наплаћује накнаде за прекорачење. Онлине банке често држе ову врсту накнаде ниском.

» ВИШЕ: Нове промене, нове опције у банкарству

Традиционалне банке и онлајн огранци

Али онлајн банке су често повезане са већим институцијама. Ово им омогућава да понуде одређене бенефиције, укључујући исту заштиту коју подржава влада коју пружа стална, само са бољим депозитним рачунима.

Банк5 Цоннецт, на пример, је онлајн подружница регионалне компаније БанкФиве, која опслужује Масачусетс и делове Роуд Ајленда. Пошто је Банк5 Цоннецт део БанкФиве-а, он обезбеђује Федерал Депосит Инсуранце Цорп. осигурање.

Ово покриће, које нуди већина банака, почиње у случају банкрота и штити до 250.000 долара нечијих средстава, по банци и типу рачуна. Међутим, за разлику од традиционалних институција, Банк5 Цоннецт наплаћује мање накнада и плаћа веће АПИ.

Онлине банка Симпле, у међувремену, ради са ББВА Цомпасс-ом, а Алли Банк припада финансијској холдинг компанији Алли Финанциал Инц., један од највећих те врсте у земљи.

Иако већина највећих У.С. банке све већи нагласак стављају на мобилно банкарство, многе још тек треба да створе онлајн огранак.

„Креирање засебне банке само на мрежи захтева значајно улагање времена, енергије и новца“, каже Деирдре Јаннерелли, менаџер дигиталног маркетинга у БанкФиве-у.

Извршите притисак, одмерите опције

Па како можете да будете сигурни да добијате најбоље могуће банкарске услуге? Размислите зашто сте изабрали своју банку. Ако сте у институцији чисто по инерцији, можда је време да истражите своје алтернативе, укључујући онлајн банке.

Чак и ако се држите стандарда због личне помоћи коју пружа, и даље можете да обавестите своју банку о функцијама које бисте желели да видите.

„Банке добијају одређене сигнале“, каже Фил Рајан, виши уредник Банк Инноватион, веб сајта који покрива развој финансијске технологије. „Ако пребаците директни депозит са банке или ако престанете да користите њену банкомат картицу, та банка би требало да буде у стању да схвати да се овај однос смањује и да би можда требало да уради нешто по том питању.”

Али потрошачи не пружају такве знакове у довољно значајном броју да охрабре банке да побољшају своје услуге. То је делимично зато што људи можда не знају да су доступне ниже накнаде и боље стопе, каже Рајан.

Прерано је говорити о преузимању онлајн банака, али је јасно да су људи вољни да промене. И док може проћи неко време пре него што било коју банку сматрате „радосном играоницом“, пристајање на високе накнаде и ниске стопе више није ваша једина опција.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here