Послови на мрежи: Како избећи преваре и губитке времена

Научите како да уочите преваре и бескорисне задатке када тражите послове на мрежи или примате згодне — ако су мистериозне — прилике у пријемном сандучету.

Препознајте преваре

Будите опрезни са огласима за посао који укључују било коју од следећих црвених заставица:

Обећани су вам ексклузивни државни спискови. Веб локације Федералне трговинске комисије и Бироа за боље пословање упозоравају на постове који нуде посебан приступ одређеним пословима савезне владе или гарантују пласман уз накнаду. Информације за све доступне савезне позиције су јавне и бесплатне на усајобс.гов.

Послодавац је превише нестрпљив да вас запосли. Чак и ако сте квалификовани кандидат, БББ предлаже да избегавате послодавце који вам нуде посао на лицу места, без интервјуа. Слично, постављајте питање послодавцима који оглашавају да за посао нису потребне никакве вештине, каже Ник Лопер, шеф Сиде Хустле Натион, блога и заједнице предузетника. „Јер, реално, који послодавац то жели?" он каже.

Захтева податке о вашој кредитној картици или банковном рачуну. Наводно, компанија жели ове информације да изврши проверу кредитне способности или постави директан депозит. То такође може украсти ваш новац.

Компанија вас преплаћује. Ево уобичајене шеме, према БББ-у: Вашим банкарским подацима, преварантски послодавац „случајно“ вас преплаћује лажним чеком. Затим захтева да депонујете чек и дозначите разлику компанији. Као што БББ каже на својој веб страници, „Ниједан легитиман посао никада не би преплатио запосленог и тражио новац да се пренесе негдје другдје.”

Морате платити унапред. ФТЦ упозорава на послодавце и фирме за запошљавање које захтевају од вас да платите за обуку, сертификацију, инвентар или друге трошкове у замену за наступ. Тај посао се можда никада неће догодити. Тражити новац унапред је довољно лоше. Ако послодавац изричито захтева плаћање путем банковног трансфера, препаид дебитне картице или поклон картице, покрените.

Свирка једноставно није у реду. „Једна од највећих ствари на које људи који траже посао треба да обрате пажњу када траже посао на мрежи је њихова интуиција“, каже Бри Вајлер Рејнолдс, виши специјалиста за каријеру на веб локацији за посао ФлекЈобс, која нуди рад на даљину, слободњак, хонорарно и флексибилан могућности за рад. Многи људи са којима је разговарала и који су преварени рекли су да су се осећали нелагодно због посла у неком тренутку, али су ипак наставили. Рејнолдс спекулише да људи истрају на овим свиркама јер им је очајнички потребан посао или верују да ће им се десити добре ствари.

„Али ако вам нешто не одговара, послушајте тај осећај, обратите пажњу на тај инстинкт“, каже она. „Време је или да истражите више или да одете, али немојте само наставити и надати се најбољем.”

Знај своју вредност

Дакле, прогурали сте се кроз лажне огласе за посао и пронашли послодавца од поверења који плаћа. То не значи нужно да је прилика вредна вашег времена. Сазнајте како се та надокнада претвара у сатницу. На пример, ако зарадите одређени износ за сваки задатак, колико бисте их завршили за сат времена? Затим одредите вредност свог времена и труда да видите како се ова нова прилика може поредити. Ево како:

Урадити математику. Израчунајте своју сатницу из своје најновије годишње плате пре опорезивања, предлаже Рејнолдс. Поделите ту зараду са бројем радних сати у години.

Рецимо да сте зарадили 35.000 долара пре пореза. За овај пример, ту плату ћемо поделити са 2.087 сати, што је бројка коју савезна влада користи да одреди сатнице својих запослених. Ваша сатница би била 16 долара.77 (35.000 УСД/2.087 = 16 УСД.77). Онда повећај тих 16 долара.77 за 20% до 30% за обрачун трошкова пословања, пореских обавеза и других трошкова везаних за слободне радње, каже Реинолдс. Уз додатних 20%, ваша стопа је око 20 долара по сату.

Истражите тржиште. Сазнање о томе шта радници слични вама зарађују помаже да осигурате да ћете бити плаћени по упоредивој стопи. „Одредите које плате или стопе зарада нуде клијенти и послодавци за вештине или професије попут ваше“, каже Рејнолдс. „Претрага на интернету, испитивање огласа за посао, испитивање колега, тражење помоћи од ЛинкедИн група и контактирање професионалних организација у вашој индустрији може помоћи у одређивању ваше вредности на тржишту.”

Једном када нађете прилику за посао на мрежи у угледној компанији и конкурентну плату, спремни сте да зарадите плату у пиџами.

Пратите сав новац који зарађујете. Прегледајте све предности готовине, картица и банковних рачуна на први поглед. ПОГЛЕДАЈТЕ СВОЈ ТОК ГОТОВИНЕ

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here