Услови и дефиниције трговине опцијама

Да бисте прво упознали, потребно је научити неколико кључних појмова. Ово су основе трговања опцијама за почетнике инвеститоре.

Дефиниције уговора о опцијама

Постоје четири кључне ствари које треба знати о уговору о опцијама:

1. Тип опције: Постоје две врсте опција које можете да купите или продате:

  • Позив: Опциони уговор који вам даје право да купите акције по утврђеној цени у одређеном временском периоду.

  • Пут: Опциони уговор који вам даје право да продате акције по утврђеној цени у одређеном временском периоду.

2. Датум истека: Датум када уговор о опцијама постаје неважећи. То је рок за да урадите нешто са уговором, а то може бити данима, недељама, месецима или годинама у будућности.

3. Извршна цена или цена извршења: цена по којој можете да купите или продате акције ако одлучите да искористите опцију.

4. Премијум: Цена по акцији коју плаћате за опцију. Премија се састоји од:

  • Интринзична вредност: вредност опције заснована на разлици између тренутне тржишне цене акције и цене штрајка опције.

  • Временска вредност: Вредност опције заснована на времену пре истека уговора. Време је драгоцено за инвеститоре због могућности да се суштинска вредност опције повећа током временског оквира уговора. Како се датум истека приближава, временска вредност се смањује. Ово је познато као опадање времена или "тета" по моделу цена опција који се користи за израчунавање.

» ВИШЕ: Најбољи брокери за трговање опцијама

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Објашњени цитати берзанских опција

Позовите котацију акција и добићете тренутну тржишну цену удела компаније – износ који бисте платили ако бисте купили акције или износ који бисте добили ако бисте их продали. Понуде за опционе уговоре су много сложеније, јер је доступно више верзија на основу типа, датума истека, цене штрајка и још много тога.

Када позовете понуду опција, видећете табелу доступних уговора о опцијама, који се називају ланци опција:

Сваки ред у табели садржи кључне информације о уговору:

Штрајк: Цена коју бисте платили или примили да искористите опцију.

Назив уговора: Баш као што акције имају симболе тикера, опциони уговори имају симболе опција са словима и бројевима који одговарају детаљима у уговору. У правом ланцу опција, симбол компаније би био испред назива уговора.

Последњи: Цена која је плаћена или примљена последњи пут када је опција тргована.

Понуда: Цена коју је купац спреман да плати за опцију. Ако продајете опцију, ово је премија коју бисте добили за уговор.

Питајте: Цена коју је продавац спреман да прихвати за опцију. Ако желите да купите опцију, ово је премија коју бисте платили.

Промена: Промена цене од затварања претходног трговачког дана, такође изражена у процентима.

Обим: број уговора којима се трговало тог дана.

Отворени интерес: Број уговора о опцијама који су тренутно у игри.

Променљивост: Мерење колико се цена акција сваког дана креће између највише и ниске цене. Историјска волатилност, као што назив имплицира, израчунава се на основу података о ценама из прошлости. Може се мерити на годишњем нивоу или током одређеног временског оквира.

Имплицитна волатилност, или „ИВ“ у скраћеници цитата опција, мери колико је вероватно да тржиште мисли да ће акција доживети промену цене. (Можда ћете чути и за „вега“, модел одређивања цена опција који се користи за мерење теоријског ефекта који свака промена цене акција у једном боду има на имплицирану волатилност.)

Већа имплицирана волатилност обично значи више цене опција због већег потенцијалног раста уговора. Али не узимајте ове прорачуне као извесност. Баш као што су процене зараде само предвиђање аналитичара о томе шта ће компанија вероватно зарадити, мере волатилности су само предвиђања о томе колико се цена опције може променити.

Услови који описују колико опција вреди

Када је у питању описивање перформанси опција, изговарање "горе," "доле" или "равно" то не значи. У сваком тренутку када је уговор о опцијама у игри, то је једна од три ствари:

У новцу: Ово се односи на опцију која има суштинску вредност — када однос између цене акција на отвореном тржишту и штрајкачке цене фаворизује власника уговора о опцијама. Када је цена акција виша од цене штрајка, то је добра вест за власника цалл опције. Пут опција је у новцу ако је цена акција нижа од цене штрајка.

Без новца: Када нема финансијске користи од коришћења опције, она се повлачи из новца. Практично говорећи, опција ван новца чини куповину или продају акција по ударној цени мање уносном од куповине или продаје на отвореном тржишту. Цалл опција је ван новца ако је цена акција нижа од цене извршења. Пут опција је ван новца када је цена акција виша од цене штрајка.

У новцу: Када је цена акције отприлике једнака цени штрајка, разматра се опција за новац. У суштини, то је прање.

Опције за купца и продавца

Ова последња два покривају типове трговаца опцијама. Ово је још један случај где традиционални термини као што су „купац“ и „продавац“ не обухватају баш нијансе трговања опцијама.

Носилац: Односи се на инвеститора који поседује уговор о опцијама. Власник позива плаћа опцију куповине акција на основу параметара уговора. Путни власник има право да прода акције.

Писац: Односи се на инвеститора који продаје уговор о опцијама. Писац прима премију од власника у замену за обећање да ће купити или продати наведене акције по ударној цени, ако власник искористи опцију.

Осим што су на супротним странама трансакције, највећа разлика између носилаца опција и писца опција је њихова изложеност ризику.

Запамтите, власници купују право да купују или продају акције, али нису у обавези да било шта ураде. Њихов уговор им даје слободу да одлуче када – или ако – да искористе опцију, или да продају уговор пре него што истекне. Ако заврше са опцијом без новца, могу отићи и пустити да уговор истекне. Губе само износ који су платили за опцију (премију) плус трошак трговинских провизија.

Писци немају ту флексибилност. На пример, када власник позива одлучи да искористи опцију, писац је обавезан да испуни налог и прода акције по ударној цени. Ако писац већ не поседује довољно деоница, мораће да купи акције по тренутној тржишној цени — чак и ако је виша од штрајкачке цене — и да их прода са губитком на позив држач.

Због неограниченог потенцијала негативних страна, препоручујемо да се инвеститори који тек почињу са опцијама држе на страни куповине (држања) пре него што се упусте у софистицираније стратегије трговања опцијама.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here