Како се уштеда због пандемије смири, инфлација би могла да уништи ваш вишак

За неколико месеци 2020. и 2021. Американци су могли да уштеде више својих прихода него што су имали за око 45 година, према федералним подацима. Заиста, тек у јулу, 35% Американаца каже да штеде више новца него што су били пре пандемије, према новом истраживању НердВаллет-а. Док је део те вишка уштеде враћен у привреду када су предузећа поново отворена након ограничења пандемије, вероватно остаје у каси домаћинстава.

Разумевање како се штедња домаћинстава променила у последњих неколико деценија и вероватно ће се променити у наредним месецима – као и како инфлација може утицати на ту штедњу – наглашава потребу да штедише знају како да извуку максимум из новца који имају успео да се склони.

Пандемијска лична штедња расте

Стопа личне штедње је бројка из Бироа за економске анализе која мери оно што остаје у приходима домаћинства након пореза и потрошње. То је један од показатеља економског здравља и користе га законодавци, економисти и предузећа у свему, од процене буџета до анализе финансијског понашања домаћинстава.

Од 1960., стопа личне штедње је у просеку износила 9%, али је у тих 60 година пала на само 2.2% у јулу 2005. и чак 33.7% у априлу 2020.

Од 2000. до 2007. године, стопа је у просеку била 4.6%. На најнижем нивоу, пре хипотекарне кризе и велике рецесије, самоуверени Американци стављају свој новац у имовину — попут домова — и штеде на историјским минимумима. Како се дим нестајао, у деценији од 2010. до 2019. године, стопа је у просеку износила 7.3%, близу његовог укупног дугогодишњег просека. А онда је стигла 2020.

У априлу 2020. године, док су Американци примали прве чекове за помоћ и многа предузећа затварала своја врата за јавност, стопа штедње је достигла највиши ниво од 33.7%. Поново је достигао врхунац у марту 2021, пошто је примљена последња рунда исплата помоћи. А од јуна је 9.4%.

У наредној години, стопа личне штедње ће се вероватно још мало смањити да би се приближила историјском просеку и нивоима пре пандемије. Инфлација и поверење потрошача биће овде кључни покретачи — људи ће трошити више како цене расту и како се осећају боље у вези са смером економије. Међутим, варијанте коронавируса и њихов потенцијални шири економски утицај могу учинити потрошаче помало нестрпљивим, тако да бисмо могли да видимо неколико спорадичних месечних скокова док се људи суздржавају у изобиљу опреза.

Где је отишла уштеда?

Део ове вишка уштеде враћен је у привреду како су се предузећа отварала, ресторани су примали више посетилаца и потрошачи су се осећали боље због дружења. Али не све.

Неки економисти су рано предвидели да би неизбежна поплава потрошње могла да дестабилизује економију, али иако је било неких потешкоћа у одржавању корака – погледајте недавне високе цене дрвне грађе и половних аутомобила – то је углавном због проблема у ланцу снабдевања, а не само због прилива новца - повећање потражње потрошача.

Размислите о томе на овај начин: нисте путовали авионом целу 2020. јер нисте могли, или сте донели одлуку да ризик није вредан преузимања. Сада сте, међутим, спремни да прихватите ризик који остаје и летећете неколико пута 2021. Много је већа вероватноћа да ћете се вратити навикама путовања пре пандемије него што ћете потрошити своје путне буџете за 2020. и 2021., у суштини удвостручујући оно што бисте иначе потрошили на путовања да бисте некако надокнадили оно што је изгубљено 2020. Исто важи и за вечеру или одлазак на концерте - ваше потрошачке навике су много вероватније да личе на навике пре пандемије него да су нека врста надокнађивања потрошње.

Око једне трећине (34%) Американаца каже да и даље троше мање него што су били пре пандемије, према недавном истраживању НердВаллет-а. То је мање у односу на 48% који су рекли да троше мање у мају 2020., сигнализирајући да нека потрошња тек треба да се настави.

Са сигурношћу се може рећи да бар неки Американци имају малу гомилу новца коју нису имали пре пролећа 2020. Дакле, који је најбољи начин да га користите?

Како најбоље искористити оно што је преостало

Нажалост, каматне стопе су тренутно веома ниске — ниже од инфлације. Ово није сјајна вест за штедише, јер куповна моћ онога што сте уштедели у протеклих 18 месеци може заправо да опадне краткорочно. Убацивање на традиционални штедни рачун, или још горе, испод душека, неће помоћи да расте.

Да бисте максимално искористили своју уштеђевину, нека отплата дуга са високим каматама буде ваш главни приоритет. Просечна камата на кредитној картици је око 16%. Али чак и ваше плаћање за аутомобил, финансирано у просеку са 5%, је вредна мета. Отплатом дуга за које се прикупљају камате управо сада, штедите се од онога што би током времена могло да буде превисоке отплате камата, ослобађајући расположиви кредит ако вам затреба у будућности и стављајући своју уштеђевину на рад сада, пре него што изгуби било шта вредност.

Ако немате дугова са високим каматама, погледајте свој фонд за хитне случајеве: да ли имате довољно да покријете неколико месеци живота ако изгубите посао или морате да се носите са још једном финансијском кризом? Ако не, додајте још. Док ваш фонд за хитне случајеве – који се обично држи на лако доступном месту као што је онлајн штедни рачун – неће расти у кратком року, биће лако доступан. За сада, готовина је више заштитна мрежа него права инвестиција. Када каматне стопе поново порасту изнад инфлације, можете бити селективнији у погледу врсте штедног рачуна на којем се ваш новац држи.

Убризгавање ваше пензионе штедње са групом готовине је још један начин да заштитите оно што сте прикупили. Чак и ако је тржиште мање него стабилно у блиској будућности, дугорочна улагања у пензију пружају прилично поуздан повратак.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here