Пандемија поново поништава упис на факултет, али јесен изгледа светлије“,

Број уписа на факултет опао је други семестар заредом у поређењу са периодима из претходне године. А пад кроз пролеће ове године био је гори него у јесен 2020.

За пролећни семестар, укупан упис је опао за 3.5% у односу на претходно пролеће, према проценама које је објавио Национални истраживачки центар за студенте 10. јуна. Прошле јесени упис је пао 2.6% годишње.

Процене нису биле изненађујуће за Билла ДеБауна, директора података и евалуације у Националној мрежи за постигнућа колеџа, али су биле алармантне. „Да бисмо поново видели континуирани пад уписа у пролеће, потребно је да цео образовни сектор и сви који су с њим повезани“, каже ДеБаун.

Аналитичари кажу да су многе бриге и блокаде путева које су утицале на одлуку студената да ли да се упишу прошле јесени и даље биле присутне за пролећни рок 2021. Они су навели неколико фактора који су допринели даљем паду:

  • Инструкције су и даље углавном биле онлајн.

  • Економске неизвесности су и даље биле присутне.

  • Вакцине нису постале широко доступне све до почетка семестра.

Колеџи у заједници преузели су највећи део пада

Број уписа на факултете опао је 9.5% у пролеће у поређењу са периодом од пре годину дана — и то након 10.Смањење од 1% у односу на претходну годину у јесен 2020.

„Ово је велики пад“, каже Микјунг Рју, директор истраживачких публикација у Националном истраживачком центру за студенте. „Ово је највећи једногодишњи пад уписа за локалне колеџе ... за деценију. То је огроман пад, а величина пада је толико велика, мислим да ће факултетима у заједници бити потребне године да се опораве од ових губитака, ако је то уопште могуће.”

На Цоллеге оф ДуПаге, највећем друштвеном колеџу у Илиноису, упис је пао 9.4% у јесен 2020. у поређењу са периодом од пре годину дана. Многи фактори су довели до смањења, каже председник ДуПаге Бриан Цапуто, укључујући опадање становништва државе и изазове које представља пандемија.

За неке од студената ДуПаге-а, пандемија их је приморала да раде и издржавају своје породице, а не да похађају факултет, каже Цапуто. „Била је то прилично тешка ситуација за неке од наших студената, а мислим да је [то била и за студенте локалних колеџа широм земље.”

ДуПаге очекује даље смањење од 6.5% овог пада у односу на период претходне године. Школа очекује да ће имати барем нешто лично предавања у половини својих разреда, али повратак на ниво од 80% прије пандемије представља изазов за приградску школу као што је ДуПаге, каже Цапуто.

Упис на факултет у јесен 2021

Много од онога што је држало ученике подаље, укључујући приступ вакцинама и недостатак личних инструкција, промениће се ове јесени.

Све у свему, аналитичари очекују повећање уписа на факултете за јесен 2021. Пријаве су порасле у односу на прошлу јесен, а та повећања су најизраженија међу међународним студентима, каже Риу.

Али нису сви знакови охрабрујући: број студената који су попунили бесплатну пријаву за федералну студентску помоћ, познату као ФАФСА – неопходну да се квалификују за Пелл грантове, савезне студентске зајмове и друге облике финансијске помоћи – је 5.3% испод прошлогодишњег нивоа. А међу средњим школама са високом мањином, 8.7% мање ученика је завршило пријаве.

„Недостатак ресурса, здравствене импликације саме пандемије, питања бриге о деци“ су неки од изазова са којима се ученици и даље суочавају, каже Риу. „Нисмо потпуно ван шуме у том погледу.”

Још није касно да се иде на колеџ ове јесени

Јесен 2021. је близу, али још има времена за упис на факултет за наредни семестар.

Ако размишљате о упису за јесењи семестар или сте се већ уписали, попуните ФАФСА да бисте били узети у обзир за грантове, стипендије или помоћ за студирање која може помоћи у плаћању колеџа. ФАФСА рок за школску годину 2021-22 је 30. јун 2022., али је важно да се пријавите што је раније могуће јер многи факултети додељују новац по принципу „први дође, први услужени“.

Колеџи у заједници су добра опција за студенте који размишљају о избору колеџа који ће похађати ове јесени јер су обично јефтинији и нуде флексибилније рокове за пријаву од четворогодишњих школа. А за оне који намеравају да стекну четворогодишњу диплому, постоје колеџи у заједници који раде са студентима како би били сигурни да се сви кредити преносе и да се не полажу додатни курсеви.

Одлазак на колеџ се дугорочно исплати. Средња недељна зарада некога ко има диплому средње школе је 781 долара, док се недељна зарада повећава на 938 долара за некога са дипломом сарадника и на 1.305 долара за некога са дипломом, према анализи из 2020.С. статистика бироа рада.

„Цена изгубљене прилике“ ће утицати на оне који нису завршили или стекли неку врсту акредитива, каже Риу. „Њихов потенцијал за стицање моћи и могућности да напредују у друштвеној мобилности ће заправо бити стављен на паузу. Како време буде одмицало, мислим да ће им бити све теже да се врате.”

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here