Родитељи у дуговима за колеџ своје деце могу добити опрост

Али родитељи позајмљују за своју децу без обећања веће зараде. И правно, они су они на удици.

Савезне зајмове за родитеље ПЛУС је лако добити: факултети их често наводе поред грантова и зајмова за додипломске студије у писмима о додели финансијске помоћи. Недостају им традиционални захтеви за осигурање кредитне историје и прихода. Такође не постоји ограничење колико родитељ може укупно да позајми.

Ови фактори олакшавају родитељима да позајме више него што могу да поднесу.

„Осећам да родитељи осећају већи притисак да преузму недопустиве дугове када је у питању факултет него што би то чинили за било шта друго“, каже Бетси Мајот, председница и оснивачица Института саветника за студентске кредите.

Зајмови за родитеље ПЛУС такође нуде мање опција за управљивост плаћања, а кретање по њима је компликованије.

„Није непремостиво приступити свим овим стварима, али када имате све ствари заједно, родитељи морају да прескоче кроз много обруча да би добили олакшање“, каже Рејчел Фишман, заменица директора за истраживање у оквиру програма образовне политике у Новој Америци, нестраначком трусту мозгова.

Ево зашто кредити за родитеље ПЛУС могу брзо да расту и како зајмопримци родитеља који имају проблема могу да смање плаћања и траже опрост.

Зашто родитељски ПЛУС кредити представљају изазов за отплату

Зајмови Родитељ ПЛУС су првобитно били намењени да помогну родитељима са средњим и вишим приходима који нису имали готовину при руци, али су имали имовину, каже Кристин Благг, виши научни сарадник у Центру за образовне податке и политику у Урбану Институт, непрофитна истраживачка организација. Али током времена, циљни зајмопримац за ове кредите се померио ка породицама са средњим и нижим приходима.

„Логика „ОК, имате имовину на коју можете да се ослоните да бисте отплатили овај дуг“ некако се распада за породице са нижим примањима“, каже Благг.

Зајмови Родитељ ПЛУС су такође најскупљи савезни тип кредита: тренутно носе камату од 6.28% за школску 2021-22, у поређењу са 3.73% за додипломске кредите. И они носе веће накнаде за почетак - тренутно 4.228%. Родитељи који испуњавају традиционалне стандарде прихода и кредита могу добити приватне студентске кредите по много нижим стопама уз нулту накнаду за почетак - али родитељи са ниским приходима или неуједначеном кредитном историјом не могу.

Током последњих седам година, дуг родитељског ПЛУС зајма је порастао са 62 долара.2 милијарде до 103 долара.6 милијарди — повећање од 67%, у поређењу са повећањем кредита за студенте од 39%.

Иако постоји мало информација о стопама неизмирења обавеза међу зајмопримцима родитеља, и Маиотте и Фисхман кажу да постоји довољно анегдотских доказа који показују да се неки зајмопримци боре да отплате ове зајмове.

Законодавци, студенти дужници и активисти вршили су стални притисак на Вашингтон да откаже зајам од чак 50.000 долара, али нема конкретног предлога који би прошао кроз Конгрес и нема гаранције да ће ПЛУС зајмови бити укључени.

Тренутне могућности за родитеље зајмопримце

Ево опција које су сада доступне родитељима:

Тражите опрост отплате у зависности од прихода. Отплата заснована на приходу је сигурносна мрежа за све зајмопримце федералних студентских кредита, али власници ПЛУС-а родитеља могу приступити само најскупљем од четири плана: отплати по основу прихода или ИЦР. Ово ограничава исплате на 20% вашег дискреционог прихода и траје 25 година.

ИЦР је посебно користан за старије родитеље који, када оду у пензију, могу очекивати да ће имати мање приходе него што су имали када су подигли дуг. Након 25 година отплате, зајмопримцима родитеља ће бити опроштен остатак дуга.

Квалификујте се за опрост зајма у јавној служби. Опрост зајам за јавне услуге пружа прилику за опрост након 120 уплата док родитељ ради за квалификованог непрофитног или државног послодавца.

Међутим, ово отказивање је тешко постићи: федерална анализа података показује само 1.Од 29. априла 2021. одобрено је 16% свих пријава. Нејасно је колико од тих пријава или одобрења има ПЛУС зајмопримаца.

Зајмопримци Родитељ ПЛУС морају прво да консолидују своје кредите у директан консолидациони зајам и да се упишу у отплату која зависи од прихода да би извршила квалификована плаћања.

Користите затворену школу и одбрану зајмопримца. Када се школе изненада затворе или уђу у обмањујуће поступке, зајмопримци студентског кредита, укључујући родитеље, нису нужно спремни да отплате свој дуг.

Према правилима о испису из затворене школе, ако се школа затвори док ученик још увек похађа, сви или неки од родитељских ПЛУС кредита који су коришћени за плаћање програма биће отпуштени у оквиру затворене школе, према Одељењу за образовање.

Ако зајмопримца студентског кредита школа заведе или је институција прекршила државне законе, родитељски зајмови се могу отплатити кроз програм опроста који се зове одбрана зајмопримца до отплате. Према смерницама за одбрану зајмопримца, ПЛУС зајмови родитеља би такође били отпуштени ако се захтев ученика одобри.

Квалификујте се за отпуст из инвалидности. Зајмопримци родитељског кредита који постану инвалиди могу се квалификовати за потпуну и трајну инвалидност. Прихватљиви зајмопримци морају имати физичко или ментално оштећење које их спречава да раде.

Управа за социјално осигурање или лекар морају проверити да ли физичко или ментално оштећење испуњава одређене услове.

Рефинансирајте приватно у име вашег детета. Једини други начин да се решите свог дуга је рефинансирање у име вашег детета код приватне компаније. Тиме би ваше дете постало законски одговорно за отплату дуга који сте првобитно подигли.

Само неколико приватних зајмодаваца то ради и, ако то урадите, зајам више неће испуњавати услове за отплату у зависности од прихода или потенцијални опрост доступан преко савезне владе. Ваше дете ће морати да има јак кредит, историју плаћања зајма на време и приходе да би себи приуштило плаћања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here