Родитељи са студентским дугом желе да пређу

Ови резултати, део анкете из јула 2021. коју је спровела Тхе Харрис Полл у име НердВаллет-а, илуструју терет који су носили родитељи који су прикупили савезне кредите да помогну својој деци да похађају факултет.

Зајмови за родитеље ПЛУС немају строге кредитне захтеве, тако да их је лако добити за родитеље студената. Међутим, они су скупљи од других савезних студентских кредита које њихова деца узимају јер носе веће камате и веће накнаде за почетак.

ПЛУС кредити такође немају ограничења као зајмови за додипломске студије. Родитељи могу да узму кредите до укупних трошкова похађања минус друге финансијске помоћи као што су грантови и стипендије. И могу да узимају кредите за више деце.

Отприлике 1 од 5 родитеља позајмљује да би помогли у плаћању школе свог детета, а 11% користи ПЛУС кредите, према извештају Саллие Мае за 2021.

Временом, кредити се брзо повећавају за родитеље. Према подацима федералне картице резултата колеџа из 2021., средњи дуг родитељског ПЛУС зајма је 29.945 долара. Отприлике 3 од 10 родитеља ПЛУС зајмопримаца (27%) испитаних у анкети Харрис каже да би волели да су узели мањи износ ПЛУС кредита.

„Свако жели да учини све што може за своју децу; постоји природна склоност да својој деци дате оно што желе“, каже Ненси Гудман, оснивач и извршни директор Цоллеге Монеи Маттерс, непрофитне организације која помаже породицама да доносе одлуке о факултетима. „Многи родитељи су такође прихватили идеју да је факултетска диплома златна карта. Иако да, историјски гледано, то је дефинитивно истина, то није тачно за свако дете у свакој ситуацији и у свакој области.”

Родитељи очекују помоћ од своје деце

Када упоредите каматне стопе и накнаде за студентске зајмове, боље је да студенти позајмљују федералне додипломске кредите него да родитељи преузму дуг ПЛУС, каже Сенди Баум, нерезидентни виши сарадник Центра за податке и политику образовања на Урбан институту и ​​професор емерита економије на Скидморе колеџу у Саратога Спрингсу, Њујорк.

Али стручњаци кажу да родитељи често виде кредите као једини начин на који њихово дете може да приушти факултет, а неки родитељи очекују да ће њихово дете на крају сносити одговорност за плаћање. Према истраживању, 22% родитеља ПЛУС зајмопримаца каже да су мислили да ће њихова деца преузети отплату кредита, али још нису.

Законски, родитељи не могу тако лако предати дуг свом детету. Једини начин да се то уради је рефинансирање код приватног зајмодавца и пренос власништва на њихово дете, што неки зајмодавци дозвољавају. Али ако дете позајми максималан износ који је на располагању, каже Баум, идеја да ће моћи да отплате све то и више када дипломирају „изгледа упитна."

Оно што је сада доступно можда неће бити тако у будућности

Један од 5 родитеља ПЛУС зајмопримаца (20%) каже да је у почетку могао да приушти отплату кредита, али више не може. Родитељи преузимају терет студентског дуга за своју децу без обећања повећања зараде која обично долази са дипломом. То отежава отплату дуга јер подаци пореске управе показују да зараде обично опадају након 65 година.

„Вероватно је мало вероватно да ће вам бити много лакше да отплаћујете кредит када ваша деца оду на колеџ него што би било да уштедите пре него што ваше дете крене на колеџ“, каже Баум.

Родитељи који носе дугове у својим последњим радним годинама могу имати више проблема са штедњом за своју финансијску будућност. Више од 1 од 4 родитеља ПЛУС зајмопримца (26%) каже да се неће пензионисати како се очекивало због својих ПЛУС кредита, према истраживању НердВаллет-а.

Више од једне трећине родитеља није спремно за поновно покретање кредита

Родитељи, као и сви зајмници савезних студентских кредита, имали су прилику да удахну један дуги колективни дах: од 13. марта 2020. сви савезни зајмови су паузирани због пандемије ЦОВИД-19.

Када је анкета спроведена, пауза за федерално плаћање још није била продужена. Трпљење је требало да се заврши после септембра. 30, 2021, али ће се сада завршити после јануара. 31, 2022. У време анкете, близу четвртине зајмопримаца родитеља ПЛУС (24%) каже да би затражили продужење отплате након што се аутоматски период отплате заврши.

Захтјев за додатно одлагање је опција, али за разлику од тренутне паузе плаћања, ако затражите одлагање или одлагање када се плаћање поново покрене, камата ће се акумулирати и повећати укупан износ који дугујете.

За разлику од федералних зајмопримаца директног додипломског зајма, зајмопримци родитеља ПЛУС имају само једну опцију отплате засновану на приходу: отплату условљену приходу. Ово поставља вашу уплату на 20% вашег дискреционог прихода (или фиксна плаћања на основу рока кредита од 12 година) и продужава отплату на 25 година. Да бисте се квалификовали, прво морате да консолидујете своје студентске кредите, што можете учинити бесплатно на студентским кредитима.гов.

Родитељи не би требало да рачунају на опрост

Забрињавајуће је то што анкета показује да 28% родитеља ПЛУС зајмопримаца рачуна на широко распрострањено опроштење дугова како би избрисали велику суму свог дуга. Али међу стручњацима нема гаранција или очекивања да ће студентски кредити бити укинути.

Конгресне демократе позвале су председника Џоа Бајдена да изврши извршну акцију за отказивање дуга, али он се није обавезао да укине студентске зајмове и довео је у питање своје овлашћење да то учини. Ни у Конгресу није представљен ниједан закон који би то учинио.

Постоје легитимни и постојећи извори опроста зајма за родитеље ако се квалификују, укључујући:

  • Потпуна и трајна инвалидност за оне који су инвалиди.

  • Опрост зајам за јавне службе за оне који су радили у јавној служби 10 година док су отплаћивали консолидовани директни зајам.

  • Отпустите кроз одбрану зајмопримца до отплате ако се сматра да их је школа вашег детета преварила.

Само савезна влада може да отплати дуг по вашем зајму. Зајмопримци студентског кредита, укључујући родитеље, често добијају нежељене поруке путем е-поште, текста и телефона које указују на то да испуњавају услове за опрост зајма. Ово су преваре и не треба да одговарате. Ако сте у недоумици у вези са порукама које добијате о својим кредитима, контактирајте свог сервисера за кредите.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here