Пелл грантови: све мање моћи да се помогне студентима којима су потребни“,

Рачуни за школарину стижу на наплату, и док милиони студената широм земље вагају ризике повратка на факултет усред пандемије, финансијски најспретенији студенти носе додатни терет све мање помоћи.

За Американце који живе у најнижим примањима, колеџ представља пут ка социо-економској лествици. Али доћи до ње и добити диплому није лако, посебно за студенте без финансијских средстава. Пелл Грант је историјски уклонио неке од препрека за студенте којима је највише потребно. Али, поред наглих трошкова високог образовања, федерални грант има све мањи утицај.

Пелл Грант је највећи извор помоћи за грантове за пост-средње образовање, који помаже у финансирању високог образовања за студенте којима је потребна од 1973. У свом предлогу буџета за школску 2020-21, У.С. Одељење за образовање очекивало је да Пелл грантове додели 6.8 милиона студената којима је потребно, у вредности од 29 долара.6 милијарди.

Колико се сваки ученик квалификује зависи од њиховог очекиваног породичног доприноса, или колико савезна влада каже да би требало да буду у могућности да допринесу сопственом образовању. Они са највећим финансијским потребама могли би да се квалификују за максимални дозвољени износ гранта: 6,345 долара у академској години 2020-21.

Тај дозвољени максимални износ је порастао са 1.400 долара у раним годинама Пелл Грант-а. Упркос овом расту, није успео да одржи корак са растућим трошковима факултетског образовања.

У протеклих 20 година, просечна школарина и накнаде у јавним четворогодишњим институцијама (најприступачнији тип који даје дипломе) су се више него удвостручиле, на 10.440 долара, док су максималне награде Пелл Грант порасле само 29%. А школарина није све - соба и пансион, књиге и животни трошкови долазе уз додатне трошкове.

Тек 2002. године, студенти којима је најпотребнија била би скоро у стању да покрију целокупну школарину и школарине на овим јефтинијим институцијама тако што би се квалификовали за максимални Пелл Грант. Али сада, они који се квалификују за максималне Пелл награде би открили да покрива само 59%.

Не само да Пелл Грант није ишао у корак са трошковима колеџа, већ није држао корак са инфлацијом. Да бисте имали исту куповну моћ као 1.400 долара у раним данима гранта, максимални износ награде би данас требао бити око 8.000 долара.

Кредити ће вероватно попунити празнину у финансирању

Према подацима из најновије Националне студије о помоћи студентима после средње школе, 90% зависних редовних додипломаца из домаћинстава у најнижем квартилу прихода добило је Пелл Грант у 2016. Међу самосталним студентима у том доходовном разреду, 64% је добило стипендију.

Државни и институционални грантови засновани на потребама можда поправљају део застоја. Државни грантови на основу потреба добили су 27% свих редовних студената на јавним четворогодишњим институцијама у 2016. Дотације институција засноване на потребама порасле су на 17%. Али око 57% студената ове групе са најнижим примањима је те године узело студентске кредите.

Док је Пелл Грант обично чинио 34% укупне помоћи студената са ниским примањима у 2016. години, зајмови су чинили 44%.

Прошли су дани када је студентски посао (или послови) могао покрити трошкове факултета. Када грантови и стипендије - бесплатни новац - нису довољни да покрију трошкове образовања, они из домаћинстава без уштеђевине на факултетима немају другог избора осим да се окрену позајмљивању. Али дуг студентског кредита може бити штетан за студенте са нижим примањима. Диплома може дати већи потенцијал за зараду, али из различитих разлога - неки од финансијских - студенти са најнижим примањима обично имају најмање шансе да дипломирају, према подацима из У.С. одељење за образовање.

Убод осећају и родитељи са ниским примањима

Када зависни студент сам исцрпи грантове и ограничења федералног зајма, они могу искористити потенцијал за задуживање својих родитеља.

Кредит за родитеље ПЛУС постоји од 1980. године, омогућавајући родитељима да позајмљују до разлике између целокупних трошкова похађања и помоћи директно додељене њиховом ученику. Зајмопримци морају проћи кредитну проверу, али не постоје услови за приход. Од другог квартала 2020. године, ови зајмови чине 99 милијарди долара или преко 6% свих неотплаћених савезних студентских кредита, према Министарству образовања.

У 2016. години, 11% зависних редовних студената у најнижем квартилу прихода на јавним четворогодишњим институцијама имало је користи од федералних ПЛУС кредита за родитеље, према НПСАС-у. То је у поређењу са само 3% у 1996. Ови зајмови су обично износили 6.500 долара у 2016.

Федерални ПЛУС кредити долазе са вишим каматним стопама и мање могућности отплате од савезних студентских кредита. У школској 2020-21. ПЛУС кредити се нуде на 5.3% камата у поређењу са 2.75% за савезне додипломске кредите. А ако родитељ наиђе на потешкоће у отплати кредита - што све чешће раде, према анализи Брукингс института - постоји само један план заснован на приходима. Отплата условљена прихода планира ниже месечне отплате ограничавајући их на проценат прихода, али повећава укупан износ који се плаћа током трајања кредита због камате и продуженог рока.

Шта ученици могу да ураде

Осим значајног повећања помоћи засноване на потребама или значајног смањења трошкова факултета, студенти са нижим примањима и њихови родитељи ће често морати да наставе да прикупљају своја средства за факултет из различитих извора.

Следећи савети су применљиви за све који немају покривене све трошкове факултета:

  1. Максимизирајте бесплатни новац. Попуните бесплатну апликацију за савезну студентску помоћ, или ФАФСА, на време — сваке године. То је начин на који приступате савезној, државној и институционалној финансијској помоћи. Пријавите се за стипендије сваке године, а кредитима се обратите тек када се потроши бесплатан новац.

  2. Будите стратешки у вези са задуживањем. Позајмите само оно што је потребно и одлучите се за савезне студентске кредите кад год је то могуће. Пажљиво одмерите ризике позајмљивања родитељског ПЛУС кредита у односу на приватни студентски зајам, уколико трошкови образовања премаше оно за шта се можете квалификовати.

  3. Упоредите трошкове између институција. Не обавезујте се пребрзо – одмерите све трошкове повезане са похађањем разних школа и размислите о започињању своје колеџ каријере на нижем школском факултету.

  4. Зарадите док учите. Погледајте програм рада и учења или посао са скраћеним радним временом да бисте зарадили новац док сте у школи.

  5. Останите посвећени. Потражите ресурсе у кампусу и ван њега да бисте остали ангажовани и уписани. Напуштање колеџа без повећане моћи зараде од дипломе чини дуг за студентски зајам много тежим за отплату.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here