Осигурање од личне одговорности закупаца: шта треба да знате

Кључне Такеаваис

  • Осигурање од одговорности изнајмљивача је део политике изнајмљивача који вас покрива ако нанесете штету другима несрећом или немаром.

  • Осигурање изнајмљивача од личне одговорности може платити правне трошкове ако сте тужени за ситуације као што су несреће у вашем дому или угризи паса.

  • Осигурање од личне одговорности за изнајмљиваче није прописано законом, али ваш станодавац може захтевати осигурање изнајмљивача да би потписао ваш закуп.

Мало људи очекује да ће бити мета тужбе, али ако вам се то икада догоди, могло би вас скупо коштати. Између одштете и правних трошкова, могли бисте на крају да дугујете десетине или чак стотине хиљада долара. Ако бисте имали тешкоћа да платите толико новца из џепа, можда бисте желели осигурање од одговорности изнајмљивача.

Шта је осигурање од одговорности закупца?

Осигурање од одговорности изнајмљивача је део политике изнајмљивача који вас покрива ако нанесете повреде другим људима или оштетите њихову имовину.

На пример, рецимо да играте софтбол у дворишту иза ваше куће за изнајмљивање, а ваша 12-годишња ћерка удари хоумран право кроз кухињски прозор вашег комшије. Ако вас комшија тужи и сматра се да сте ви криви, ваше покриће одговорности би могло да плати ствари као што су поправка разбијеног прозора и лечење било каквих повреда, до вашег ограничења покрића. Такође може платити ваше правне трошкове.

Покриће личне одговорности се обично продаје као део полисе осигурања закупаца која има и друге врсте покрића. То обично укључује:

  • Покриће личне имовине, које се исплати ако су ваше ствари украдене или оштећене у катастрофи.

  • Додатно покриће животних трошкова, које плаћа хотелске рачуне и друге трошкове ако морате да се иселите док се ваш дом подвргава покривеним поправкама.

» ВИШЕ: Шта је осигурање закупаца и шта оно покрива?

Иако обично морате да платите одбитак пре него што покриће ваше личне имовине ступи на снагу, генерално нема одбитка за потраживања одговорности.

Ако нисте заинтересовани за стандардну политику изнајмљивача, можда ћете моћи сами да купите покриће одговорности. На пример, Ассурант нуди политику само одговорности за станаре који живе у партнерским имањима компаније широм У.С. Неће покрити ваше личне ствари као што би то чинила политика изнајмљивача, али ће покрити вашу одговорност ако изазовете пожар или другу несрећу, или ваш пас уједе госта.

Да ли је потребно осигурање од одговорности закупца?

За разлику од ауто осигурања, где је у већини држава потребно минимално покриће одговорности, осигурање изнајмљивача обично није прописано законом. Међутим, ваш станодавац може захтевати осигурање закупаца — или барем минимални износ осигурања од личне одговорности — као услов вашег закупа. Просечна цена осигурања изнајмљивача је око 14 долара месечно, према најновијој анализи стопа НердВаллет-а.

Ако покушавате да одлучите између куповине осигурања само од личне одговорности и стандардне полисе осигурања закупаца, размотрите ове разлике:

Осигурање од личне одговорности

Осигурање закупаца

Покрива само штету коју нанесете другима или њиховим стварима.

Генерално покрива личну одговорност плус ваше сопствене ствари и трошкове повезане са животом ван куће током покривених поправки.

Осигурање само од одговорности за изнајмљиваче може бити тешко пронаћи, јер су стандардне полисе изнајмљивача чешће.

Широко доступан од многих осигуравајућих компанија.

» ВИШЕ: 6 разлога да не прескочите осигурање изнајмљивача

Осигурање закупаца

Кључна ствар коју треба запамтити о осигурању изнајмљивача од личне одговорности је да оно покрива друге људе и њихове ствари - не вас и ваше. На пример, ако ваш пас угризе некога изван вашег домаћинства, ваше осигурање од одговорности ће вероватно платити њихове повреде, све док ваш осигуравач не искључи ту расу. Међутим, ако вас пас угризе, мораћете да се обратите свом здравственом осигурању за покриће.

Штреберски савет: Да ли сте знали да је просечна тврдња за повреде у вези са псом скоро 50.000 долара? (То је према подацима Државне фарме.) Сазнајте више о томе зашто је вашем псу потребно осигурање од одговорности.

Ево неколико других сценарија који могу бити покривени осигурањем од личне одговорности за изнајмљиваче:

Падови и повреде у вашем дому. Пример: Пријатељ у посети спотакне се о продужни кабл у вашем стану, сломи зглоб и тужи вас за медицинске трошкове.

Штета која настаје у вашем дому и утиче на туђу имовину. Пример: Ватра масноће у вашој кухињи узрокује оштећење суседне јединице.

Оштећење туђе имовине за коју сте ви одговорни. Пример: Ваше дете случајно разбије непроцењиву вазу док је у кући пријатеља.

Одговорност у вези са друштвеним догађајима чији сте домаћин. Пример: Гост на вашој кућној забави попио је превише и доспео у несрећу на путу кући, узрокујући повреде путника у другом аутомобилу. (Иако би покриће аутоодговорности вашег госта такође могло да се активира овде, у неким државама домаћин који је испоручио алкохол може се сматрати одговорним за такву несрећу.)

» ВИШЕ: Најбоље јефтино осигурање за изнајмљиваче

Шта није покривено осигурањем од личне одговорности изнајмљивача?

Као и свака друга врста осигурања, покриће одговорности изнајмљивача има ограничења. Ево неколико сценарија који не би били покривени осигурањем од одговорности изнајмљивача и које алтернативне врсте осигурања би могле помоћи уместо тога:

Повреде у заједничким просторијама. Пример: Гост се оклизнуо и пао на залеђени тротоар испред ваше стамбене зграде. Његови или њени медицински трошкови би вероватно били покривени осигурањем од одговорности вашег станодавца, а не вашим, јер се повреда догодила у области коју је станодавац био одговоран за одржавање.

Саобраћајних незгода. Пример: Ви сте криви за несрећу у којој су две особе повређене у другом возилу. Медицински рачуни и трошкови поправке других страна биће покривени вашим осигурањем од одговорности за аутомобил, а не полисом изнајмљивача.

Оштећење ваших ствари. Пример: Лопов вам провали у стан и украде ваш лаптоп, ТВ и накит. Овај сценарио би потпадао под покривеност личне имовине у вашој политици изнајмљивача, а не одговорност.

Пословна одговорност. Пример: Клијент вас тужи због проблема који произилази из вашег кућног пословања. Осигурање закупаца обично покрива само потраживања од личне одговорности, а не она која се односе на посао; требаће вам комерцијална политика да бисте решили ову врсту проблема.

Намерне радње. Пример: Намерно баците камен и разбијете нечији прозор. То је злочин, а не несрећа, и ваше осигурање од одговорности вас готово сигурно неће покрити.

» ВИШЕ: Цијене осигурања закупаца: Шта треба да знате

Колико вам је потребно осигурање од одговорности закупаца?

Већина политика изнајмљивача нуди ограничења покрића одговорности у распону од 100.000 до 500.000 долара. Ако нисте сигурни колико да изаберете, добра смерница је да саберете своју нето вредност, укључујући вредност вашег аутомобила, банковних рачуна и пензионе штедње. Одабиром најмање довољно осигурања од одговорности да покријете тај износ, смањићете шансе да тужба избрише сву вашу имовину.

Ако очекујете да ће ваша нето вредност порасти у блиској будућности – на пример, ако сте управо добили боље плаћен посао – можда бисте желели да повећате ограничење своје одговорности у складу са тим. Пошто је осигурање закупаца генерално тако јефтино, можда ћете бити изненађени колико мало кошта повећање покрића.

Штреберски савет: Ако вам је потребно више од максималног износа покрића одговорности од вашег осигуравача, размислите о куповини кровног осигурања. Ова врста осигурања нуди додатно покриће одговорности изнад и изван покрића ваших изнајмљивача, аутомобила или других полиса. Често постављана питања Да ли је осигурање од личне одговорности исто што и осигурање изнајмљивача?

Осигурање од личне одговорности је један део полисе осигурања закупаца. Исплати се ако нанесете штету неком другом случајно или из немара. Иако ћете можда моћи да купите полису само одговорности, традиционална полиса осигурања изнајмљивача је чешћа и укључује покриће ваших личних ствари у случају пожара, крађе или других катастрофа.

Шта значи лична одговорност у осигурању изнајмљивача?

Одељак за личну одговорност вашег осигурања изнајмљивача покрива повреде и штету за коју сте законски одговорни. На пример, ако ваш пас уједе комшију, или пожар у вашој кухињи оштети суседну јединицу, ваша лична одговорност ће платити повезане трошкове, до ограничења ваше политике.

Зар ме осигурање мог станодавца неће покрити?

Полиса осигурања вашег станодавца покрива његову или њену одговорност, а не вашу. На пример, политика станодавца би се вероватно исплатила ако се ваш гост оклизне и падне на јавној површини коју је власник непрописно одржавао, али не и ако госта угризе ваш пас. Да бисте покрили своју одговорност, биће вам потребна сопствена полиса. Добијте понуде осигурања изнајмљивача.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here