Лични кредити вс. Кредитне картице: Која је разлика?

Основна разлика између личних зајмова и кредитних картица је у томе што лични зајмови обезбеђују паушални износ новца који враћате сваког месеца док ваше стање не достигне нулу, док вам кредитне картице дају кредитну линију и револвинг салдо на основу ваше потрошње.

Одлучивање када користити лични зајам у односу на кредитну картицу је мало нијансираније. Колико новца вам је потребно и колико брзо можете да вратите новац су кључни фактори у одлучивању шта ћете користити.

Размислите о личном зајму као о доброј опцији ако добијате велику, значајну куповину, каже Дан Херрон, сертификовани финансијски планер из Сан Луис Обиспо, Калифорнија.

„На потрошњу кредитних картица гледам као на „купујем пет латтеа у Старбуцкс-у“ у односу на куповину аутомобила или брода или нечег што је мало већег обима“, каже он.

Када користити лични зајам

Лични зајам је добра опција када:

 • Квалификујте се за низак АПР. Зајмови са ниским каматним стопама могу учинити месечне уплате приступачнијим и брже смањити главницу.

 • Желите да консолидујете велике дугове са високим каматама. Високи износи задуживања и фиксна плаћања током неколико година могу вам помоћи да отплатите дугове.

 • Потребно је финансирати велики, једнократни трошак. У идеалном случају, трошак ће на крају помоћи вашим финансијама, попут пројекта побољшања куће. Лични кредити нису дизајнирани да се често узимају.

 • Може да врши месечна плаћања током периода кредита. Као и код кредитних картица, неуспех у отплати доводи до поготка вашег кредитног резултата.

Годишње процентуалне стопе на личне зајмове углавном се крећу од 6% до 36%. Зајмопримци са ФИЦО резултатом од 690 или више и ниским односом дуга и прихода могу се квалификовати за стопу на доњем крају тог опсега. Ограничења задуживања такође могу бити висока, до 100.000 долара за најквалификованије зајмопримце.

Лични зајам је кредит на рате, што значи да добијате новац одједном и плаћате фиксне месечне уплате током одређеног периода, обично две до седам година. Многи зајмодавци на мрежи вам омогућавају да се унапред квалификујете за кредит да бисте видели процењене стопе, без утицаја на ваш кредитни резултат.

» ВИШЕ: Да ли треба да добијете лични зајам?

Лични зајам професионалци

 • Обично имају ниже каматне стопе од кредитних картица у просеку.

 • Фиксне месечне уплате могу помоћи да ваш буџет буде на правом путу.

 • Зајмодавци који обезбеђују брзо финансирање могу вам брзо добити велику суму новца.

Лични зајам минус

 • Високе стопе за зајмопримце са поштеним и лошим кредитима.

 • Месечне износе плаћања и распореде може бити тешко прилагодити.

 • Добијате фиксни износ новца, а не кредитну линију из које можете да повучете.

Упоредите стопе на личне кредите

Када користити кредитну картицу

Кредитне картице су добра опција када:

 • Потребно је финансирати мање трошкове. Кредитне картице су добре за редовну потрошњу коју можете брзо да отплатите, посебно ако ваша картица долази са наградама за редовне куповине као што су намирнице.

 • Може да отплати ваш салдо у потпуности сваког месеца. НердВаллет препоручује да отплатите свој износ у целости сваког месеца, тако да вам никада не наплаћују камату.

 • Квалификујте се за промотивну понуду од 0%. Најјефтинији начин да се било шта плати је без камате.

Кредитне картице могу бити скуп облик финансирања ако не отплаћујете износ сваког месеца или се квалификујете за картицу са промоцијом камате од 0%. Кредитне картице обично имају двоцифрене каматне стопе, а висок салдо може негативно утицати на ваш кредитни резултат.

Кредитна картица је револвинг облик кредита који омогућава поновни приступ средствима. Уместо да добијете паушални износ готовине, можете наплатити до одређеног лимита на кредитној картици. Минимални месечни износи отплате су обично око 2% вашег стања.

Са вишим стопама и ризицима ношења високог стања, кредитне картице су најбоље резервисане за краткорочно финансирање и куповине које можете у потпуности да отплатите, као што су дневни трошкови и месечни рачуни.

Професионалци кредитних картица

 • Користите га кад год вам затреба.

 • Куповина без камате ако плаћате у целости сваког месеца.

 • Власници добрих и одличних кредитних картица могу имати приступ наградама.

 • Можда је лакше квалификовати се са поштеним кредитом.

 • Неке картице нуде промотивне периоде од 0% годишње (обично 12 до 18 месеци).

Недостаци кредитне картице

 • Већи АПР могу учинити кредитне картице скупим начином плаћања ствари.

 • Неке картице долазе са годишњим накнадама.

 • Не прихватају све кредитне картице у свим установама, а неке наплаћују малу накнаду за обраду кредитних картица.

Упоредите цене кредитних картица и награде

Колико су лични зајмови и кредитне картице слични

Одлука о пријави

Добијање необезбеђеног зајма или кредитне картице зависи углавном од ваше кредитне способности и финансија.

Зајмодавци желе да виде да ли имате историју враћања позајмљеног новца и могућност да то учините у будућности. Они користе ваш кредитни резултат и однос дуга и прихода да би то помогли.

И за личне зајмове и за кредитне картице, што сте квалификованији, вероватно ћете имати више опција. Зајмодавци нуде ниске стопе и карактеристике прилагођене потрошачима зајмопримцима са добрим и одличним кредитом (690 или виши ФИЦО резултат), тако да можете да упоредите да видите који вам нуди најбољи зајам. Наградне картице су такође резервисане за зајмопримце са високим кредитним резултатом.

Необезбеђена средства

Лични кредити и кредитне картице најчешће су необезбеђени. Можете их користити да платите скоро све што желите.

Пошто не обезбеђујете зајам имовином, попут куће или аутомобила, ваш кредит ће бити погођен ако не извршите на време плаћања зајма или картице.

Како кредит утиче на ваш кредит

Очекујте тешко повлачење кредита када се пријавите за скоро било коју врсту кредита. Ово обично узрокује привремени пад од неколико поена.

Исплате личних зајмова обично мање утичу на ваш кредит него плаћања кредитном картицом, каже Херрон, финансијски планер из Калифорније.

То је зато што лични зајмови имају фиксне месечне уплате на које пристајете када узмете зајам. У нормалним условима, немате могућност да платите мањи износ. Када плаћате на време, радите оно што сте рекли да ћете урадити.

Са кредитном картицом, међутим, бирате да ли ћете платити остатак у целости. Доношење тог избора сваког месеца је добар показатељ кредитне способности и има већи утицај на ваш резултат, каже Херрон.

Дакле, док ће правовремене исплате за сваку од њих позитивно утицати на ваш резултат, плаћање кредитном картицом може брже да га повећа.

» ВИШЕ: Како лични зајмови утичу на ваш кредитни резултат

Лични кредити вс. кредитне картице за консолидацију дуга

За отплату дугова можете користити кредит за консолидацију дуга или картицу за пренос стања од 0% годишње. Ваше околности ће вам помоћи да одредите шта је исправно.

У оба случаја, требало би да будете спремни да престанете да нагомилавате дуг и да се усредсредите на његову отплату.

» ВИШЕ: Шта је консолидација дуга и да ли да консолидујем?

Када одабрати лични зајам

Ако имате велики износ дуга и потребно вам је више времена да га отплатите, зајам за консолидацију дуга може вас држати на правом путу да стабилно отплаћујете свој дуг. Зајам је добра опција ако можете добити нижу стопу на кредит од оне коју плаћате на постојећи дуг.

Када одабрати кредитну картицу за пренос стања

Ако је ваш дуг довољно мали да бисте га могли отплатити у року од годину дана и ако имате добру кредитну способност, испробајте картицу за трансфер стања са уводним периодом од 0% годишње.

Ове картице вам могу помоћи да вратите дуг, без камате, све док га отплаћујете у промотивном периоду, обично 12 до 18 месеци.

Имајте план да отплатите цео износ пре истека периода од 0% стопе; у супротном ћете добити двоцифрене каматне стопе на ваш преостали износ.

Уштеде које остварите кроз консолидацију такође би требало да превазиђу накнаде за пренос биланса, које се обично крећу између 3% до 5% биланса, и годишње накнаде.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here